| Notaka |

“«Καλπάζει» η ζήτηση φυσικού αερίου στη ελληνική αγορά – Στα ύψη τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ στο οκτάμηνο του 2017”.

«Καλπάζει» η ζήτηση φυσικού αερίου στη ελληνική αγορά – Στα ύψη τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ στο οκτάμηνο του 2017

Εκτιμάται πως εντός των επομένων πέντε ετών η ζήτηση για το καύσιμο θα ξεπεράσει τα 7 δισ. κ.μ. έναντι των 4,5 δις. κ.μ. που αναμένεται το 2017.

 Υψηλές ταρίφες και αύξηση της ζήτησης εκτόξευσαν στα ύψη την κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ στο 8μηνο του 2017.
Η εταιρία που βρίσκεται εν μέσω ιδιωτικοποίησης, εμφάνισε στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου κέρδη 69 εκατ. ευρώ έναντι 47 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 8μηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 226%. 
Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται τόσο στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, κυρίως το πρώτο τρίμηνο του έτους  λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για πρόσθετα φορτία LNG,  όσο και των υψηλών τελών που είχε θεσπίσει η ΡΑΕ για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο λαμβάνοντας υπόψη σενάρια για χαμηλή ζήτηση που διαψεύστηκαν. 
Οι προβλέψεις για το τέλος της χρονιάς είναι εξίσου ενθαρρυντικές, καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην οικιακή κατανάλωση. 
Το 2017 η ζήτηση φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. κ.μ. αερίου, ενώ εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι μέσα στην επόμενη 5ετία η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 7 δισ. κ.μ. αερίου.
Πρόκειται ουσιαστικά για διπλασιασμό της υφιστάμενης εγχώριας αγοράς, η ανάπτυξη της οποίας προχωρεί τόσο μέσω της επέκτασης δικτύων και σε άλλες περιοχές της χώρας όσο και της διεύρυνσης της χρήσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή σε υποκατάσταση του λιγνίτη αλλά και στην αυτοκίνηση. 

Επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΔΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου παίζει η ΔΕΠΑ που μέσω της θυγατρικής εταιρίας ΔΕΔΑ προχωράει σε επενδύσεις επέκτασης δικτύου ύψους 260 εκατ. ευρώ. 
Σε πρώτη φάση και μέσα στο 2017 η εταιρία ξεκινάει να ενεργοποιεί τα υφιστάμενα ανενεργά δίκτυα σε 7 πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα, τη Χαλκίδα, τις Σέρρες, την Θήβα, την Δράμα, την Αικατερίνη και το Κιλκίς. 
Εντός του 2018 η εταιρία θα αρχίσει να «σκάβει» στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας όπου έχει σχεδιάσει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ, από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και τη διεύρυνση της χρήσης του θα προκύψει αύξηση της ζήτησης κατά 0,7 – 0,8 δισ. κ.μ. αερίου σε ετήσια βάση. 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!