Skip to main content
| Notaka

“Η μεγαλύτερη δημοκρατία στην ΕΕ συμβαδίζει με περισσότερη διαφάνεια και ακεραιότητα”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Δελτία Τύπου  
Συνόδου Ολομέλειας   

14-09-2017 – 16:18

  • Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να έχουν σαφή και αυστηρό κώδικα δεοντολογίας
  • Η πρόσβαση του κοινού στα νομοθετικά έγγραφα πρέπει να βελτιωθεί
  • Η χρήση ενός μητρώου διαφάνειας για τους εκπροσώπους συμφερόντων ενθαρρύνεται

 

Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν το έχουν ήδη πράξει πρέπει να δημιουργήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας για την προώθηση μιας νοοτροπίας εντιμότητας.

Μετά από την ομιλία του προέδρου Juncker για την κατάσταση της Ένωσης, οι ευρωβουλευτές έδειξαν την πεποίθησή τους για τη σημασία των αυστηρότερων και σαφέστερων προτύπων διαφάνειας, με 368 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 60 αποχές. Οι βουλευτές του ΕΚ επιθυμούν την άμεση πρόσβαση των νομοθετικών πληροφοριών και εγγράφων στο κοινό καθ ‘όλη τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας. Η έκθεση του Sven Giegold (Greens, DE) επισημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να καταστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις πιο διαφανείς.

Υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζητούν ένα πιο ισχυρό μητρώο διαφάνειας των ομάδων συμφερόντων και των εκπροσώπων, τα οποία θεωρούν υποχρεωτικά. Η χρηματοδότηση, η υποστήριξη και οι πελάτες αυτών των οργανισμών πρέπει να δηλώνονται σε ετήσια βάση.Οι βουλευτές του ΕΚ καλούνται να συναντηθούν μόνο με τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων όταν είναι επίσημα εγγεγραμμένοι ή να τους ζητήσουν να εγγραφούν.Προτρέπουν το Συμβούλιο να υιοθετήσει παρόμοιους κανόνες.

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης τους εισηγητές, τους σκιώδεις εισηγητές και τους προέδρους των επιτροπών να δηλώνουν τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων για τους φακέλους τους οποίους είναι υπεύθυνοι.

Παραθέτω, αναφορά

Sven Giegold (Greens, DE) ” Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για να αντιμετωπίσει το αίσθημα της υπερβολικής συμπαιγνίας της πολιτικής και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο μακρύς αγώνας για μεγαλύτερη διαφάνεια και αυστηρότερους κανόνες δεοντολογίας έχει αποδώσει και επιτρέπει την άνοδο της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Εφαρμόζοντας τα αιτήματά μας, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν τώρα να γίνουν πρωτοπόροι στην άσκηση πίεσης στη διαφάνεια ».

Ανταποκρινόμενη στην πρόταση του Προέδρου Juncker για αναθεώρηση του Κώδικα Συμπεριφοράς και σε σχέση με την Επιτροπή Δεοντολογίας της Επιτροπής, πρόσθεσε:

“Η επιτροπή δεοντολογίας της Επιτροπής αναπροσαρμόστηκε ως” ανεξάρτητη “. Οι ευρωβουλευτές δεν θα δεχτούν τη δόλια επισήμανση της Επιτροπής. Η Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να επιλέγει τη δική της Επιτροπή Δεοντολογίας εάν υποτίθεται ότι θα γίνει αξιόπιστη και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τον Κώδικα Συμπεριφοράς. “

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!