| Notaka |

“Οι Νορβηγοί συγκέντρωσαν 1 τρισ. δολ. από το πετρέλαιο”.

Στα 1 τρισ. δολάρια έφθασε η αξία του χαρτοφυλακίου που έχει συγκεντρώσει το περίφημο δημόσιο Ταμείο της Νορβηγίας στο οποίο η κυβέρνηση του Όσλο συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία από τις πωλήσεις πετρελαίου.

 Στα 1 τρισ. δολάρια έφθασε η αξία του χαρτοφυλακίου που έχει συγκεντρώσει το περίφημο δημόσιο Ταμείο της Νορβηγίας στο οποίο η κυβέρνηση του Όσλο συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία από τις πωλήσεις πετρελαίου. Η εκτίναξη της αξίας του fund σε δυσθεώρητα ύψη αποδίδεται στην κούρσα των διεθνών κεφαλαιαγορών και στην εξασθένηση της ισοτιμίας του δολαρίου. Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου ξεπέρασε το κατώφλι του 1 τρισ. δολ. στις 2 ώρες και ένα λεπτό τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου, ώρα Όσλο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Norges Bank Investment Management.«Δεν πιστεύω ότι θα περίμενε κανείς να συγκεντρώσει ποτέ το fund 1 τρισ. δολάρια από πετρελαϊκά έσοδα όταν ιδρύθηκε το Ταμείο, το Μάιο του 1996», δήλωσε ο Ίνγκβε Σλίνγκσταντ, διευθύνων σύμβουλος του fund (φωτό). Σύμφωνα με τους Μίκαελ Χόλτερ και Σβέινουνγκ Σλέιρε του Bloomberg, τα τεράστια μεγέθη που έχει προσλάβει το πλουσιότερο κρατικό ταμείο του πλανήτη δημιουργεί πονοκεφάλους τόσο στους εκτελεστικούς διαχειριστές του όσο και στην κυβέρνηση του Όσλο. Διότι οι πρώτοι δυσκολεύονται να επιλέξουν επενδυτικά προϊόντα για να τοποθετήσουν τα πετροδολάρια που εισρέουν στο Ταμείο, ενώ οι δεύτεροι δυσκολεύονται να αντισταθούν να «βάλουν χέρι» στο Ταμείο, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στο “Βήμα”. Φοβούνται «υπερθέρμανση» Πέρυσι η νορβηγική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου προχώρησε σε άμεσες αναλήψεις από αυτό, ενώ και εφέτος αναμένεται να αντλήσει περίπου 70 δισ. κορόνες (9 δισ. δολ.). Στο ερώτημα γιατί οι Νορβηγοί πολιτικοί διστάζουν να ρίξουν κεφάλαια από το Ταμείο στην εγχώρια οικονομία η απάντηση είναι απλή: για να μην εκτινάξουν στα ύψη τον πληθωρισμό και εν γένει για να μην «υπερθερμάνουν» την οικονομία μιας ήδη πάμπλουτης και πανάκριβης χώρας. Σημειωτέον ότι το ετήσιο ΑΕΠ της Νορβηγίας είναι 400 δισ. δολάρια, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Νορβηγών φθάνει τα 74.000 δολάρια – το τρίτο υψηλότερο στον κόσμο έπειτα από αυτό των κατοίκων του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας.

ΠΗΓΗ:L Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!