Skip to main content
| Notaka

“Κύπρος: Υγραεριοκίνηση σε πρώτο πλάνο”.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων, ξεκίνησε δειλά-δειλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες η εξέταση αιτήσεων αδειοδότησης πρατηρίων πετρελαιοειδών με σκοπό τη διάθεση υγραερίου κίνησης.

 

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων, ξεκίνησε δειλά-δειλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες η εξέταση αιτήσεων αδειοδότησης πρατηρίων πετρελαιοειδών με σκοπό τη διάθεση υγραερίου κίνησης.

Σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση της οποίας έτυχε η Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ήδη αδειοδοτηθεί δύο πρατήρια σε Λευκωσία και Τσέρι, τα οποία εξασφάλισαν πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ άλλα πέντε πήραν σειρά.

Οι αιτήσεις μέχρι στιγμής που υποβλήθηκαν για αδειοδότηση ανέρχονται συνολικά στις 29, από τις οποίες οι τρεις απορρίφθηκαν.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών, που ανέλαβε τον συντονιστικό ρόλο για την παρακολούθηση της διαδικασίας αδειοδότησης πρατηρίων πετρελαιοειδών για το υγραέριο κίνησης, πραγματοποίησε τρεις σχετικές συναντήσεις στις 4 και 14 Ιουλίου, καθώς και στις 30 Αυγούστου 2017, στις οποίες συμμετείχαν οι αρμόδιες Αρχές και τα εμπλεκόμενα τμήματα όπως Αρχηγείο Αστυνομίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υπηρεσία Ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, όπως αναφέρει στο σημείωμά του το υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκε άδεια/πιστοποιητικό για τις εξής περιπτώσεις:

1. Exxon Mobil Cyprus Ltd – Λυθροδόντας – πολεοδομική άδεια.
2. Exxon Mobil Cyprus Ltd – Λευκωσία – άδεια οικοδομής.
3. Petrolina (Holdings) Ltd (AGIP) – Λευκωσία – πιστοποιητικό έγκρισης.
4. Petrolina (Holdings) Ltd – Λάρνακα – πολεοδομική άδεια.
5. Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ – Αραδίππου – πολεοδομική άδεια.
6. Staroil – Τσέρι – πιστοποιητικό έγκρισης.
7. Κυριακή Κινδύνη – Πέρα Χωριό Νήσου – πολεοδομική άδεια.

Αναφορικά με το στάδιο της αδειοδότησης για όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει τα ακόλουθα:

– Μέχρι σήμερα (5/9/2017) υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Αρχές συνολικά 29 αιτήσεις ανά το παγκύπριο για αδειοδότηση πρατηρίων πετρελαιοειδών για υγραέριο, ως ακολούθως: 13 στην Επαρχία Λευκωσίας, έξι στην Επαρχία Πάφου, τέσσερις στην Επαρχία Αμμοχώστου, τρεις στην Επαρχία Λάρνακας και τρεις στον Δήμο Λεμεσού.

– Από τις 29 αιτήσεις για αδειοδότηση υγραερίου, πολεοδομική άδεια εκδόθηκε σε 18 περιπτώσεις, ενώ σε άλλες τρεις περιπτώσεις έχει απορριφθεί. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λήφθηκε από τις αρμόδιες Αρχές, εντός Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί πολεοδομική άδεια για άλλες τέσσερις περιπτώσεις. Συνεπώς, η εξέταση των πολεοδομικών δεδομένων έχει ολοκληρωθεί από τις πολεοδομικές Αρχές για 21 αιτήσεις και αναμένεται να φτάσει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου τις 25 από τις 29 αιτήσεις. Οι υπόλοιπες τέσσερις αιτήσεις για πολεοδομική άδεια εκκρεμούν στις πολεοδομικές Αρχές, είτε λόγω μη υποβολής εγγράφων/αιτήσεων από μέρους των ιδιοκτητών είτε λόγω εξέτασης της πολεοδομικής αίτησης με τη διαδικασία της παρέκκλισης από τα σχέδια ανάπτυξης.

– Για τις 18 αιτήσεις για τις οποίες εκδόθηκε πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής εκδόθηκε για πέντε περιπτώσεις και εξετάζονται από τις αρμόδιες Αρχές για την έκδοση άδειας οικοδομής άλλες επτά περιπτώσεις, ενώ για τις υπόλοιπες έξι αναμένεται η υποβολή αίτησης από μέρους των ιδιοκτητών. 

– Πιστοποιητικό έγκρισης που τους επιτρέπει να διαθέτουν προς πώληση υγραέριο κίνησης εξασφάλισαν δύο πρατήρια στην Επαρχία Λευκωσίας (Δήμο Λευκωσίας και Δήμο Τσερίου) και αναμένεται να εκδοθεί πιστοποιητικό έγκρισης από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για το πρατήριο στην Τίμη. Επίσης, για δύο πρατήρια (Δήμο Λευκωσίας και Δήμο Λεμεσού) έχει ήδη εκδοθεί πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής και αναμένεται από τους ιδιοκτήτες, αφού ολοκληρώσουν τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες, να προβούν στην υποβολή αίτησης για πιστοποιητικό έγκρισης.

(του Μιχάλη Χατζηστυλιανού, Φιλελεύθερος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!