| Notaka |

“Άνοιξε ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων από Total – Edison – ΕΛΠΕ στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας”.

Άνοιξε ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων από Total – Edison – ΕΛΠΕ στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας

Μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει η σχετική σύμβαση να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου και το όλο θέμα να κλείσει πολύ πριν το τέλος του χρόνου.

 Έξι μήνες χρειάστηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο για να δώσει τελικώς εχθές 12/9, το «πράσινο φως» στην σύμβαση παραχώρησης προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων του θαλάσσιου οικοπέδου 2 δυτικά της Κέρκυρας στην κοινοπραξία των εταιριών Total – Edison – Ελληνικά Πετρέλαια.
Η σχετική σύμβαση είχε μονογραφηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τον περασμένο Μάρτιο και στο μεσοδιάστημα είχε τεθεί υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου εν συνεχεία να οδεύσει στη Βουλή για επικύρωση. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου είναι η σύμβαση να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός, ώστε το όλο θέμα να έχει κλείσει πολύ πριν το τέλος του χρόνου. 
Είναι ενδεικτικό ότι το «ξεμπλοκάρισμα» της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ίδιος ο κ. Σταθάκης, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού σχήματος. 

Καθοριστική η επίσκεψη Μακρόν

Και τούτο, ειδικά μετά την «γκρίνια» που διατυπώθηκε από την Total κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μακρόν στην Αθήνα και των επαφών που είχε μαζί με τον κ. Τσίπρα με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες, περί της «βαριάς» ελληνικής γραφειοκρατίας.    
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Total – Edison – Ελληνικά Πετρέλαια, είχε ανακηρυχθεί «επιλεγείς αιτών» για το οικόπεδο 2 τον Οκτώβριο του 2016 όταν κατέληξε ο διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης που είχε προκηρυχθεί το 2014. 
Πρακτικά η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο από τις τρεις εταιρίες που μετέχουν στην κοινοπραξία, στην οποία η Total κατέχει ποσοστό 50% και οι δύο άλλοι εταίροι της (Edison και ΕΛΠΕ) με 25% έκαστος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Total στη συγκεκριμένη παραχώρηση του οικοπέδου 2 άνοιξε το δρόμο και για την υποβολή του αιτήματος για την ενεργοποίηση διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής νοτίως της Κρήτης σε συνεργασία με τον παγκόσμιο κολοσσό Exxon Mobil. 

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!