Skip to main content
| Notaka

“Λακκοτρύπης: Συνεχίζουμε με υπομονή και επιμονή”.

Λακκοτρύπης: Συνεχίζουμε με υπομονή και επιμονή

Η σημασία του Ονησίφορου έγκειται στο ότι απέδειξε ότι το γεωλογικό μοντέλο τύπου Ζορ δουλεύει, υπάρχει κάτι που δίνει μια ακόμα πιο θετική προοπτική για τις δομές.

 Λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου κατέδειξε η γεώτρηση στο κοίτασμα “Ονησίφορος-δυτικά”, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε διάσκεψη Τύπου νωρίς το πρωί για την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο υπεράκτιο τεμάχιο «11» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, από την κοινοπραξία των εταιρειών Total/Eni.
Τα αποτελέσματα αυτά, σημείωσε, δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο, ωστόσο ανέφερε ότι η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (ανακάλυψη φυσικού αερίου) και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος “Ζορ”.
 Όπως ανέφερε ο Υπουργός, τα δεδομένα που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση και η μέχρι τώρα αξιολόγηση που διενεργήθηκε, κατέδειξαν την ύπαρξη φυσικού αερίου σε ανθρακικό ταμιευτήρα, κάτω από το κάλυμμα των εβαποριτών.
Ερωτηθείς για την ακριβή ποσότητα που έχει ανακαλυφθεί, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί η ποσότητα, αλλά είναι κάτω από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια.
«Παρότι η ανακάλυψη δεν είναι από μόνη της εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, τα πιο πάνω στοιχεία αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία για το ερευνητικό πρόγραμμα των αδειούχων ιδιαίτερα του τρίτου γύρου αδειοδότησης, που στα τεμάχιά τους έχουν εντοπιστεί παρόμοιες δομές που προσμοιάζουν αυτές του Ονησίφορου και του Ζορ», ανέφερε ο Υπουργός.

Σε 30 ημέρες η αποφάσεις για το μέλλον του «11»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι εντός 30 ημερών, βάσει της σύμβασης, η κοινοπραξία Total/Eni οφείλει να δώσει στο Υπουργείο αναλυτική αναφορά για τη γεώτρηση και να το ενημερώσει αν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση ή όχι.
 Όπως είπε, οι εκτενείς πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των γεωτρητικών εργασιών θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση περαιτέρω μελετών, αποσκοπώντας στην τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης «Onesiphoros West 1» και στον καθορισμό του μελλοντικού ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας για το Τεμάχιο «11».
 Η αναλυτική αξιολόγηση για το τεμάχιο «11» θα διαρκέσει μήνες, όπως ενημέρωσε τον Υπουργό η εταιρεία.
 «Αναμένουμε την αξιολόγηση για να συζητήσουμε για το τεμάχιο 11. Για τα υπόλοιπα τεμάχια, αφού έχει ολοκληρωθεί και αυτή η γεώτρηση και μας αφήνουν ενθαρρυντικά στοιχεία, αναμένουμε από τις κοινοπραξίες να μας ενημερώσουν πότε και με ποια σειρά θα γίνουν οι γεωτρήσεις», σημείωσε.
 Ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος άλλος στόχος στο τεμάχιο «11» και τόνισε ότι κάθε γεωτρητική δραστηριότητα δίνει ανεκτίμητες πληροφορίες για να ληφθούν σωστές αποφάσεις για τη συνέχεια.
 Όπως είπε, και από τις δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «9» στις οποίες δεν βρέθηκε καν ταμιευτήρας πόσο μάλλον φυσικό αέριο, ήταν πολύτιμες οι πληροφορίες που είχαν συλλεγεί.
 Αναφορικά με τις ποσότητες που χρειάζονται ώστε να είναι ένα κοίτασμα εμπορεύσιμο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την εκμετάλλευσή του και έδωσε το παράδειγμα του Αφροδίτη όπου υπάρχουν 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, όμως με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά του πετρελαίου διεθνώς, υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες.
 Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 υπάρχει η επιλογή της ανανέωσης του συμβολαίου για το τεμάχιο «11», αλλά για αυτό δεν έχει ακόμα εικόνα από την εταιρεία.
 Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα νέο στόχο στο ίδιο τεμάχιο, είπε ότι αυτό εξαρτάται από την επεξεργασία που θα γίνει, αφού η Κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη ποσότητα το συντομότερο δυνατό.

Καλά νέα για τα τεμάχια του τρίτου γύρου
Ερωτηθείς αν τα αποτελέσματα του «11» καταδεικνύουν οτιδήποτε για τα άλλα αδειοδοτημέτα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο τρίτος γύρος αδειοδότησης είχε κτιστεί και ήταν επιτυχημένος βάσει και του γεωλογικού μοντέλου τύπου «Ζορ». Ο λόγος, είπε, είναι ότι υπάρχουν αρκετές ανθρακούχες δομές που προσομοιάζουν με αυτές του «Ζορ» γύρω από το όρος Ερατοσθένης και κατά κύριο λόγο στα τρία τεμάχια τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στον τρίτο γύρο.
«Η σημασία του Ονησίφορου έγκειται στο ότι απέδειξε ότι το γεωλογικό μοντέλο τύπου Ζορ δουλεύει, υπάρχει κάτι που δίνει μια ακόμα πιο θετική προοπτική για τις δομές οι οποίες έχουν εντοπιστεί στα τρία τεμάχια και σε άλλα που προσομοιάζουν τόσο του Ζορ όσο και του Ονησίφορου», είπε.
 Ερωτηθείς κατά πόσο εκτιμά ότι ο μεγάλος στόχος θα εντοπιστεί στα πλαίσια του τρίτου γύρου, ανέφερε: «Σε ένα από εκείνα τα τεμάχια». Σημείωσε ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα ανταγωνίζονταν να πάρουν τα τεμάχια αν δεν είχαν τις προοπτικές για ανακαλύψεις οι οποίες θα ήταν εμπορικά σημαντικές.
 Παράλληλα ανέφερε ότι η γεώτρηση στο «11» προχώρησε πρώτη αφού ήταν η σειρά του για γεώτρηση και η καλύτερη δομή που είχε εντοπιστεί μέχρι εκείνο το σημείο ήταν η δομή του «Ονησίφορου-δυτικά». 
Σημείωσε ότι τα υπόλοιπα τεμάχια αδειοδοτήθηκαν πολύ πρόσφατα, έχουν συλλεγεί τα τρισδιάστατα δεδομένα και θα πρέπει να γίνει επεξεργασία και επιλογή των στόχων. Πρόσθεσε ότι η κοινoπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο στόχος για γεώτρηση στο τεμάχιο «10» είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ αναμένει από τις εταιρείες των τεμαχίων «6» και «8» να ενημερώσουν με ποια σειρά και πότε θα γίνουν οι δικές τους γεωτρήσεις, αφού ανέμεναν το αποτέλεσμα του «Ονησίφορου».
Λακκοτρύπης: Συνεχίζουμε με υπομονή και επιμονή
Ουδέποτε είχε ειπωθεί ότι αναμένουμε από τον Ονησίφορο μεγάλη ανακάλυψη, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς με υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα.
 «Συνεχίζουμε, είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα και συνεχίζουμε με τον προγραμματισμό όπως έχει ετοιμαστεί», ανέφερε.
 Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι τους προηγούμενους μήνες τόνιζε προσωπικά σε όλα τα μέσα ότι, βλέποντας της δομή από τα σεισμικά δεδομένα, δεν ανέμενε μεγάλη ανακάλυψη, αλλά μικρή ως μεσαία.
 «Αν με ρωτάτε αν είμαι ικανοποιημένος, σαφώς θα προτιμούσα να ήταν πιο μεγάλη ανακάλυψη, αλλά εν πάση περιπτώσει, στη συγκεκριμένη αφού βλέπαμε ότι η δομή δεν είναι μεγάλη, κρατούσαμε μικρό καλάθι», ανέφερε.
 Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να έχουν πέσει οι εταιρείες τόσο πολύ έξω στις εκτιμήσεις τους και το τεμάχιο να μην είναι εμπορεύσιμο, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αυτό δείχνει για ακόμα μια φορά τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει σε αυτές τις δραστηριότητες. Πρόσθεσε ότι η γεωλογία είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί να έχει κάποιος οποιανδήποτε επιρροή.
 «Το τι μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να προσελκύσουμε και να στηρίξουμε εταιρείες της εμβέλειας των εταιρειών που έχουμε στην ΑΟΖ, οι οποίες έχουν και το τεχνικό υπόβαθρο και το οικονομικό βάθος να προχωρήσουν σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες», ανέφερε.
 Είπε επίσης ότι οι εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες στην κυπριακή ΑΟΖ γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις δυσκολίες, τις αβεβαιότητες και τις προκλήσεις που υπάρχουν και αντιμετωπίζουν το θέμα με πολύ μεγαλύτερη στωικότητα, αφού είναι συνηθισμένες να ρισκάρουν για γεωτρήσεις των οποίων δεν ξέρουν το αποτέλεσμα. Όπως είπε, για να βρίσκονται αυτές οι εταιρείες εδώ σημαίνει ότι υπάρχει προοπτική.
 Ερωτηθείς για κριτική του ΑΚΕΛ περί καθυστέρησης στους ενεργειακούς σχεδιασμούς από την Κυβέρνηση, ο κ. Λακκοτρύπης διερωτήθηκε πώς αργεί, αφού η γεώτρηση στο «11» ήταν η τέταρτη εντός της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και αναμένεται ο προγραμματισμός για τις υπόλοιπες.
 «Προχωρούμε με αποφασιστικότητα, μεθοδικά βήματα, προσεγμένα, κτίζοντας και γεωπολιτικές συμμαχίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε όπως προχωράμε», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι δεν αποδέχεται αυτή την κριτική.
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα και η Κυβέρνηση συνεχίζει να κτίζει τις συμμαχίες και να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό, είπε, είναι η καλύτερη απάντηση, ενώ όπως είπε η Κυβέρνηση έχει αποδείξει και με τη γεώτρηση «Ονησίφορος-δυτικά» ότι παρόλες τις προκλήσεις και την πολεμική, προχωρεί. 
 Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, εφόσον επιβεβαιωθούν περισσότερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου, οι οποίες να δικαιολογούν τη λειτουργία του.
 «Εξαρτάται από τις ποσότητες και από τις συνθήκες, τη συγκεκριμένη στιγμή στην αγορά πετρελαίου», διευκρίνισε.
 Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα 580

Πηγή:ΚΥΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!