Skip to main content
| Notaka

“Παγκόσμιο ρεκόρ κερδών ύψους 130 δισ. δολ. χρειάζεται η Saudi Aramco για την IPO”.

Παγκόσμιο ρεκόρ κερδών ύψους 130 δισ. δολ. χρειάζεται η Saudi Aramco για την IPO

Ο πετρελαϊκός γίγαντας πρέπει να καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ στα κέρδη ή να μειώσει τις εκτιμήσεις του για την αξία της επιχείρησης που την υπολογίζει  σε 2 τρισ. δολ.

 Η Saudi Aramco είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως  αλλά η αποτίμηση της απαιτεί ετήσια κέρδη περίπου 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όταν ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοινώσει τα οικονομικά του αποτελέσματα  για πρώτη φορά τον επόμενο χρόνο, πρέπει είτε να εκπλήξει τους επενδυτές με κέρδη παγκοσμίου ρεκόρ είτε να μειώσει τις εκτιμήσεις του αξίας 2 τρις.  δολαρίων στην αρχική δημόσια εγγραφή (IPO).
Οι επενδυτές συζητούν εδώ και πολύ καιρό αν η Aramco θα μπορούσε να εκτιμηθεί οπουδήποτε κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις δηλώσεις  του Mohammed bin Salman που θέλει να αντλήσει μετρητά μέσω της IPO για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που αποσκοπούν στην απεξάρτηση  του μεγαλύτερου εξαγωγές  πετρελαίου.
Με βάση τα αποθέματα πετρελαίου της Aramco ύψους 261 δισεκατομμυρίων βαρελιών και την αποτίμηση των 7 έως 8 δολαρίων ανά βαρέλι, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγορές – όπως η αγορά της Maersk για πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία – η αξία της επιχείρησης  υπολογίζεται  σε σχεδόν την αξία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος υπολογισμός για την αξία μιας επιχείρησης ενέργειας. Με άλλους υπολογισμούς η αποτίμηση του στόχου της Aramco μπορεί να είναι δύσκολη.
Όμως οι άλλες μετρήσεις για τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία στον κόσμο είναι απλά άγνωστες και δεν θα αποκαλυφθούν μέχρι η Aramco να δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα πριν από την προγραμματισμένη IPO το 2018.
Ωστόσο, ένας απλός υπολογισμός που χρησιμοποιείται  παγκοσμίως για τους ομότιμους εταίρους της Aramco – τιμή επιχείρησης έναντι βασικών κερδών (EV / EBITDA) – δείχνει ότι η σαουδαραβική εταιρεία πρέπει να αναφέρει EBITDA στην περιοχή των 130 δισ. δολαρίων για να επιτύχει αποτίμηση αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένας τέτοιος αριθμός EBITDA θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ. Καμία εταιρεία σε καμία βιομηχανία δεν έχει αναφέρει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγκριτικά, η Apple, ο τεχνολογικός γίγαντας και η πιο πολύτιμη εισηγμένη επιχείρηση παγκοσμίως που αξίζει περισσότερα από 830 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε EBITDA ύψους 82 δις δολαρίων το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters Eikon.
Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρεία εισηγμένης ενέργειας στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία 365 δισ. δολαρίων το 2016, ανακοίνωσε EBITDA ύψους 23 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters Eikon. 
Το 2012, ανέφερε EBITDA ύψους 65 δισ. Δολαρίων – αλλά αυτό ήταν όταν το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε πολύ πάνω από $ 100 το βαρέλι. Ο δείκτης αναφοράς Brent είναι τώρα γύρω στα $ 54.
Πέρυσι, η Exxon διαπραγματεύθηκε σε EV / EBITDA πάνω από 15 φορές, το οποίο είναι το υψηλότερο  από τα πρότυπα της βιομηχανίας ενέργειας. Αν η Aramco αποτιμηθεί με τον ίδιο υψηλό δείκτη, τα βασικά κέρδη της θα πρέπει να είναι περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίτευξη της αποτίμησής της.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!