| Notaka |

“Γ. Στεργιούλης: Δεν θα υπάρξει ενεργειακό δρώμενο στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ”.

Γ. Στεργιούλης: Δεν θα υπάρξει ενεργειακό δρώμενο στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ

“Δεν θα υπάρξει ενεργειακό δρώμενο στην Ελλάδα, στο οποίο να μη συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις”. Με τη φράση αυτή, ο CEO των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Γρηγόρης Στεργιούλης, εξέφρασε σήμερα, από την Αλεξανδρούπολη, την αποφασιστικότητα του ελληνικού ενεργειακού ομίλου να είναι “παρών” σε όλες τις εξελίξεις.

 “Δεν θα υπάρξει ενεργειακό δρώμενο στην Ελλάδα, στο οποίο να μη συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις”. Με τη φράση αυτή, ο CEO των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Γρηγόρης Στεργιούλης, εξέφρασε σήμερα, από την Αλεξανδρούπολη, την αποφασιστικότητα του ελληνικού ενεργειακού ομίλου να είναι “παρών” σε όλες τις εξελίξεις.

Μιλώντας στο 1ο Οil & Gas Forum, που διοργανώνει στην πόλη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο ίδιος επιβεβαίωσε τα χρονοδιαγράμματα για εγκατάσταση των τρυπανιών στο κοίτασμα υδρογοανθράκων του Πατραϊκού το 2018, ώστε να επιβεβαιωθεί το πραγματικό δυναμικό του εν λόγω πεδίου, για το οποίο επανέλαβε ότι δεν αποκλείεται να ανέρχεται σε 100 εκατ. βαρέλια.

“Πιο ώριμη για εμάς είναι η περιοχή του Πατραϊκού, είναι εκείνο το πεδίο, όπου μέσα στον χρόνο θα υποδειχθούν οι περιοχές των γεωτρήσεων και το 2018 πιθανώς θα δούμε τρυπάνια να εγκαθίστανται, για να εξετάσουμε αν τα ευρήματα των τρισδιάστατων μοντέλων θα επαληθευτούν ή όχι […] Ας ευχηθούμε να επαληθευτούν οι προσδοκίες γιατί αυτό (το κοίτασμα) θα χρηματοδοτήσει και τα υπόλοιπα”, σημείωσε.


Ο κ. Στεργιούλης κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να επιλύσει μια σειρά από θέματα, που θα επιτρέψουν να προχωρήσει ταχύτερα η αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων. “Στη γενιά μου μεγαλώσαμε με τον μύθο ότι η χώρα είναι γεμάτη πετρέλαια […], αλλά για κάποιους μαγικούς λόγους, ποτέ κανείς δεν τόλμησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να αποδείξει ή να απορρίψει τον μύθο ή να τον πραγματοποιήσει. Τα ΕΛΠΕ είναι κληρονόμος όλων των μεγαλεπήβολων προσπαθειών που έγιναν για καταγραφή του ορυκτού πλούτου, κι έχουν τεράστια εμπειρία σε γνώση, καθώς και αρχεία πολύ παλιά. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθήσαμε να τοποθετηθούμε σε περιοχές της χώρας όπου η πιθανότητα ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων είναι περίπου στο 20%, κοιτασμάτων δηλαδή που να δικαιολογούν εκτεταμένες επενδύσεις. Χτίσαμε συμμαχίες, προγραμματίσαμε μεγάλες επενδύσεις, επενδύσεις που δεν αποδίδουν τον πρώτο χρόνο, αλλά που αν αποδειχτούν εκμεταλλεύσιμες, αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και τα οικονομικά της χώρας και όσων ασχοληθούν. Η κυβέρνηση πρέπει όμως να λύσει κάποια θέματα” σημείωσε.

Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση του πεδίου 2 στην Κέρκυρα, που όπως είπε έχει γίνει σαν μικρό γεφύρι της Άρτας, αφού “τη μία το ανακοινώνουμε και την άλλη έχουμε νέα γραφειοκρατία. Η ελληνική κρατική μηχανή πρέπει να τοποθετηθεί, να καταλάβει ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, να λειτουργήσουμε όπως πρέπει, σαν οργανωμένη παραγωγική χώρα. Ούτε θα παραβιάσουμε το Σύνταγμα (με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις), ούτε θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε θέματα περιβαλλοντικά, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να δημιουργούμε προβλήματα με το παραμικρό”.

Ο κ. Στεργιούλης διερωτήθηκε ακόμη πόσες τοπικές κοινωνίες ανά την Ελλάδα στηρίζουν τα έργα. “Θέλει κάποιος από εμάς να παραβιάσει το Σύνταγμα ή να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στις ελληνικές κοινωνίες; Όχι! Δεν τίθεται καν ερώτημα”, συμπλήρωσε.

Ο CEO των ΕΛΠΕ επισήμανε ακόμη ότι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει την αρχή του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας, υπενθύμισε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τα πεδία στην Κρήτη, τον Κυπαρισσιακό, την Άρτα-Πρέβεζα και τη Θράκη, ενώ αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη σημείωσε ότι “η λέξη ακριτική για την πόλη μόνο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι και όχι επιχειρηματικός” σε ό,τι αφορά τον ρόλο της στα ενεργειακά και ως νότιας ενεργειακής πύλης της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!