Skip to main content
| Notaka

“Το πετρέλαιο «θύμα» της Βόρειας Κορέας”.

Μια κρίση με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να «χτυπήσει» πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου που διακινείται από τη θάλασσα. Το χειρότερο σενάριο θέλει Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία να βάζουν χέρι στα στρατηγικά αποθέματα.

 

Παραπάνω από τη μισή παραγωγή πετρελαίου της Κίνας θα τεθεί σε κίνδυνο, σε περίπτωση που οι εντάσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και στους γείτονές της στη βόρεια Ασία εξελιχθούν σε σύγκρουση, προειδοποίησε η συμβουλευτική εταιρία Wood Mackenzie που ασχολείται με τον τομέα της ενέργειας.

Τυχόν στρατιωτική δράση θα σταματούσε τη ροή των εισαγωγών αργού στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, που συνολικά αντιστοιχεί στο 34% του δια θαλάσσης εμπορίου πετρελαίου παγκοσμίως, τονίζει έκθεση της εταιρίας.

Σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο», η Κίνα θα μπορούσε να επιτρέψει την απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα «για πρώτη φορά από όταν άρχισε να τα συγκεντρώνει, πριν από 3-4 χρόνια», επεσήμανε ο Chris Graham της Wood Mackenzie.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε παρόμοιες ενέργειες -και οι δύο χώρες έχουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να καλύψουν ζήτηση 90 ημερών. Η Ιαπωνία μπορεί να επιταχύνει την επαναλειτουργία γεννητριών πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να αντισταθμίσει τυχόν πίεση στο εισαγόμενο πετρέλαιο και αέριο, σε περίπτωση συρράξεων.

Για την Κίνα, η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου θα προσφέρει ένα «μαξιλάρι», αλλά η εγγύτητα βασικών δεξαμενών παραγωγής στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε αναταράξεις.

«Η Κίνα έχει επιλογές στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, παρότι μέχρι και το 58% αυτής θα μπορούσε να κινδυνεύει με κλείσιμο, σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων», τόνισε ο Graham.

Περίπου 1,5 εκατ. από 3,95 εκατ. βαρέλια αργού που παράγει η Κίνα κάθε μέρα προέρχονται από τη δεξαμενή στη βόρεια Κίνα, με το πιο κοντινό πεδίο να βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie.

Άλλο 0,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα παράγεται από τη δεξαμενή Songliao, που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα από τα σύνορα, πρόσθεσε.

Η Wood Mackenzie προειδοποίησε πως οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα «επηρεαστούν σοβαρά» σε περίπτωση τοπικών συρράξεων που θα επηρεάσουν τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου βρίσκεται περίπου το 65% της παραγωγικής ικανότητας διύλισης της Ασίας.

Ωστόσο από την άλλη, πρόσθεσε η εταιρία, «η τοπική συσσώρευση αποθεμάτων και τα αυξημένα κόστη αποθήκευσης θα μπορούσαν κατ’ αντιστοιχία να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμο premium στην τιμή».

ΠΗΓΗ: euro2day

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!