| Notaka |

“Ο Σταθάκης ξαναβγάζει στην αγορά τους ράμπο λαθρεμπορίας καυσίμων”.

Αποτελέσματα αναζήτησης

 
Την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, δείχνει η κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, να ξαναβγάλει στην αγορά του ράμπο του σώματος Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), οι οποίοι είχαν διακόψει τους ελέγχους, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στερήσει τα μπόνους που ελάμβαναν, στις αρχές του 2016..
 

 Της Μαριάννας Τζάνε,

Την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, δείχνει η κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, να ξαναβγάλει στην αγορά του ράμπο του σώματος Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), οι οποίοι είχαν διακόψει τους ελέγχους, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στερήσει τα μπόνους που ελάμβαναν, στις αρχές του 2016.

Την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, είχε παραδεχτεί προ μηνών ο υπουργός, αποδίδοντάς την στην κατάργηση της αμοιβής, την οποία επαναφέρει σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που μπαίνει σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε στις αρχές του καλοκαιριού ο κ. Σταθάκης στη Βουλή, ότι το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα στην αγορά αξίας 1,7 εκατ. ευρώ και πέρσι ήταν μόλις 178.191 ευρώ!

Τα ΚΕΔΑΚ αποτελούν ένα κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα καθώς θα έχει ισχύ έως τα τέλη του έτους. Στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε το υπουργείο να προχωρήσει από τις αρχές της νέας χρονιάς, σε ένα νέο μηχανισμό ελέγχου που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, το ΥΠΕΝ παραδέχεται ότι η συμβολή του ΚΕΔΑΚ στους ελέγχους ήταν σημαντική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, την πενταετία 2011-2015 ελέγχθηκαν πάνω από 20.000 πρατήρια και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 9,2 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο διάστημα το κόστος λειτουργίας του ΚΕΔΑΚ έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ με τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να ανέρχονται σε 7,7 εκατ. ευρώ.

Στα δημόσια έσοδα θα πρέπει να υπολογιστούν και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από άλλες υπηρεσίες (Περιφέρειες και υπουργεία), οι οποίες ενημερώνονται από τον ΚΕΔΑΚ για παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τους ελέγχους του κλιμακίου. Το ΚΕΔΑΚ ελέγχει επίσης και καταγγελίες που γίνονται στο ΥΠΕΝ και αφορούν στα καύσιμα ενώ συνδράμει και τις διωκτικές αρχές (αστυνομία, εισαγγελία) σε ανάλογους ελέγχους.

(Μ. Τζάννε, newmoney.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!