Skip to main content
| Notaka

“Ο Σταθάκης ξαναβγάζει στην αγορά τους ράμπο λαθρεμπορίας καυσίμων”.

Αποτελέσματα αναζήτησης

 
Την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, δείχνει η κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, να ξαναβγάλει στην αγορά του ράμπο του σώματος Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), οι οποίοι είχαν διακόψει τους ελέγχους, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στερήσει τα μπόνους που ελάμβαναν, στις αρχές του 2016..
 

 Της Μαριάννας Τζάνε,

Την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, δείχνει η κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, να ξαναβγάλει στην αγορά του ράμπο του σώματος Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), οι οποίοι είχαν διακόψει τους ελέγχους, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στερήσει τα μπόνους που ελάμβαναν, στις αρχές του 2016.

Την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, είχε παραδεχτεί προ μηνών ο υπουργός, αποδίδοντάς την στην κατάργηση της αμοιβής, την οποία επαναφέρει σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που μπαίνει σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε στις αρχές του καλοκαιριού ο κ. Σταθάκης στη Βουλή, ότι το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα στην αγορά αξίας 1,7 εκατ. ευρώ και πέρσι ήταν μόλις 178.191 ευρώ!

Τα ΚΕΔΑΚ αποτελούν ένα κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα καθώς θα έχει ισχύ έως τα τέλη του έτους. Στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε το υπουργείο να προχωρήσει από τις αρχές της νέας χρονιάς, σε ένα νέο μηχανισμό ελέγχου που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, το ΥΠΕΝ παραδέχεται ότι η συμβολή του ΚΕΔΑΚ στους ελέγχους ήταν σημαντική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, την πενταετία 2011-2015 ελέγχθηκαν πάνω από 20.000 πρατήρια και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 9,2 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο διάστημα το κόστος λειτουργίας του ΚΕΔΑΚ έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ με τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να ανέρχονται σε 7,7 εκατ. ευρώ.

Στα δημόσια έσοδα θα πρέπει να υπολογιστούν και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από άλλες υπηρεσίες (Περιφέρειες και υπουργεία), οι οποίες ενημερώνονται από τον ΚΕΔΑΚ για παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τους ελέγχους του κλιμακίου. Το ΚΕΔΑΚ ελέγχει επίσης και καταγγελίες που γίνονται στο ΥΠΕΝ και αφορούν στα καύσιμα ενώ συνδράμει και τις διωκτικές αρχές (αστυνομία, εισαγγελία) σε ανάλογους ελέγχους.

(Μ. Τζάννε, newmoney.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!