| Notaka |

“Δυστοκία από το οικονομικό επιτελείο για πληρωμή των ΥΚΩ από τον ΕΦΚ πετρελαίου – Φόβοι για επιβάρυνση καταναλωτών”.

Ο φόβος των αντιδράσεων της τρόικας, αλλά κυρίως η δυσκολία στο να βρεθούν τα ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν την απώλεια του κρατικού προϋπολογισμού, κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τον υφυπουργό Γιώργο Χουλιαράκη να αποφεύγει να δώσει το πράσινο φως για την υιοθέτηση της πρότασης της ΡΑΕ σχετικά με τον τρόπο ανάκτησης των «παλιών» ΥΚΩ από τη ΔΕΗ.

 Του Θοδωρή Παναγούλη,

Ο φόβος των αντιδράσεων της τρόικας, αλλά κυρίως η δυσκολία στο να βρεθούν τα ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν την απώλεια του κρατικού προϋπολογισμού, κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τον υφυπουργό Γιώργο Χουλιαράκη να αποφεύγει να δώσει το πράσινο φως για την υιοθέτηση της πρότασης της ΡΑΕ σχετικά με τον τρόπο ανάκτησης των «παλιών» ΥΚΩ από τη ΔΕΗ.

Όπως είναι γνωστό από έγκυρες πηγές του energypress, ο κορμός της πρότασης της ΡΑΕ είναι:

Πρώτον, να ανακτήσει η ΔΕΗ το ποσό των 360 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το κόστος που κατέβαλε για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των παρελθόντων ετών.

Δεύτερον, το ποσό αυτό να καλυφθεί μέσω του ΕΦΚ που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το πετρέλαιο το οποίο χρησιμοποιούν, ώστε να δουλεύουν οι πανάκριβες μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά. Συγκεκριμένα προτείνεται να επιστρέφεται περίπου το 50% του ΕΦΚ του πετρελαίου των νησιών.

Δηλαδή η ΡΑΕ εισηγείται να καλύψει το ίδιο το Δημόσιο το κόστος ρεύματος των νησιών, μέσω του πολύ υψηλού φόρου που αυτό εισπράττει από την λειτουργία των πεπαλαιωμένων πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ, και ο οποίος υπολογίζεται σε 180 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε αυτή την λογική, με το να μεταφερθούν τα μισά χρήματα από τον εν λόγω ΕΦΚ, δηλαδή τα 90 εκατ ευρώ, από τον Προϋπολογισμό στον “Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ”, αρκούν ώστε να εξαληφθεί κάθε ανάγκη για αύξηση στα τιμολόγια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, και παρότι η πρόταση της ΡΑΕ είναι απολύτως συμβατή με όσα προβλέπει το «χειμερινό πακέτο» της Κομισιόν για την ενέργεια, φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει το ζήτημα ως ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις του με τους δανειστές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκρίνει τη λύση της ΡΑΕ και επιδιώκει να πάρει το πράσινο φως από την οδό Νίκης, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό.

Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΝ (αλλά και συνολικά η κυβέρνηση) στο βαθμό που δεν βρεθεί λύση ώστε να υιοθετηθεί η πρόταση της ΡΑΕ και να καλυφθεί το κενό μέσω της επιστριφής του ΕΦΚ πετρελαίου, είναι ότι πρέπει να επιβάλλει αύξηση των τιμολογίων ρεύματος ώστε να καλυφθούν τα εκκρεμή ποσά, έστω σε βάθος πενταετίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, η αύξηση που θα πρέπει να υποστούν οι οικιακοί και λοιποί καταναλωτές της χαμηλής τάσης (οι βιομηχανίες αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία) για την κάλυψη των «παλιών» αλλά και των τρεχουσών ΥΚΩ κατά την επόμενη πενταετία θα φτάσει τα 2 – 3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ποσό που δεν θεωρείται καθόλου αμελητέο.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!