| Notaka |

“Σε τιμές που… καίνε πωλείται η αμόλυβδη στα νησιά”.

Φωτιά οι τιμές της αμόλυβδης σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Χάμο, Χίο, Λέσβο, Κεφαλλονιά και Κέρκυρα. Στα 42,1 λεπτά το λίτρο η «ψαλίδα» από τη μέση πανελλαδική τιμή. Στα 1,91 ευρώ η αμόλυβδη στη Σίκινο. Τα αίτια της ακρίβειας.

 Του Χρήστου Κολώνα,

Λίγο πιο κάτω από τα 2 ευρώ πωλείται η αμόλυβδη βενζίνη σε νησιά των Κυκλάδων ανοίγοντας την «ψαλίδα» σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή στα 42 λεπτά το λίτρο και κάνοντας τις διακοπές, κυρίως των ελληνικών νοικοκυριών, πανάκριβες.

Και δεν είναι όμως μόνο οι Κυκλάδες σχεδόν σε όλα τα νησιά της χώρας οι τιμές των καυσίμων είναι σε αδικαιολόγητα, για τις τσέπες των οικογενειών, υψηλά επίπεδα.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η αμόλυβδη βενζίνη έχει εκτοξευτεί ακόμη και στα 1,91 ευρώ το λίτρο, όπως στη Σίκινο, κι ενώ η μέση πανελλαδική τιμή στις 20 Αυγούστου ήταν στα 1,489 ευρώ. Η διαφορά ή κοινώς το «καπέλο» είναι στα 42,1 λεπτά το λίτρο.

Στη Φολέγανδρο και την Αμοργό όσοι μετακινούνται με τα Ι.Χ. οχήματα τους πληρώνουν τη βενζίνη προς 1,89 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Μήλο, Νάξο, Σαντορίνη, Αντίπαρο, Σχοινούσα και Κίμωλο κυμαίνεται από τα 1,80 έως και τα 1,879 ευρώ το λίτρο.

Αλλά και στα Δωδεκάνησα οι τιμές έχουν «πάρει φωτιά», Όπως στο Καστελόριζοόπου η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 1,899 ευρώ το λίτρο, στην Κάρπαθοκυμαίνεται από τα 1,80 έως 1,83 ευρώ το λίτρο, στην Πάτμο φτάνει τα 1,799 ευρώ και στη Ρόδο στα 1,749 ευρώ.

Οι προαναφερόμενες τιμές είναι αυτές που δηλώνουν οι ίδιοι οι πρατηριούχοι στην πλατφόρμα του fuelprices.gr, και από την επεξεργασία που κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου προκύπτει πως οι υψηλότερες μέσες τιμές ανά νομό είναι:

* Κυκλάδες 1,757 ευρώ το λίτρο

* Δωδεκάνησα 1,648 ευρώ το λίτρο

* Σάμος 1,627 ευρώ το λίτρο

* Κεφαλλονιά 1,592 ευρώ το λίτρο

* Χίος 1,567 ευρώ το λίτρο

* Λασίθι 1,566 ευρώ το λίτρο

* Ρέθυμνο 1,555 ευρώ το λίτρο

* Ηράκλειο 1,547 ευρώ το λίτρο

* Λέσβος 1,542 ευρώ το λίτρο

* Χανιά 1,535 ευρώ το λίτρο

* Κέρκυρα 1,533 ευρώ το λίτρο

Γιατί είναι υψηλές οι τιμές

Οι τιμές αυτές είναι σε απλησίαστα επίπεδα αν κάνει κάποιος τη σύγκριση και με τη μέση τιμή της Αττικής η οποία διαμορφώνεται στα 1,46 ευρώ το λίτρο. Οι λόγοι των χαοτικών διαφορών ανάμεσα σε νησιά και υπόλοιπη Ελλάδα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχουν να κάνουν αφενός με την ούτως ή άλλως υψηλή φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα και αφετέρου με τα μεγάλα μεταφορικά κόστη των πετρελαιοειδών στα νησιά.

Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές της αμόλυβδης είναι ο περιορισμένος ανταγωνισμός στα νησιά, καθώς είναι ελάχιστα τα «σήματα» εταιριών που δραστηριοποιούνται σε κάθε τοπική αγορά. 

Σε όλα τα νησιά επίσης η ζήτηση καυσίμων το χειμώνα είναι υποτονική με αποτέλεσμα εταιρίες εμπορίας και πρατηριούχοι να επιδιώκουν την άντληση εσόδων και αποκόμιση κερδών το καλοκαίρι, οπότε και η κατανάλωση ανεβαίνει λόγω του τουρισμού.

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!