Skip to main content
| Notaka

“Bloomberg: Η μάχη του ΟΠΕΚ εναντίον της παγκόσμιας υπερπροσφοράς πετρελαίου θα διαρκέσει χρόνια”.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα και μετά το 2018.

 Όταν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη στρατηγική τους να εξαλείψουν την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου, ανέμεναν ότι αυτή θα στεφθεί με επιτυχία μέσα σε έξι μήνες.
Πλέον όμως έχει γίνει κατανοητό ότι η μάχη τους θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους για περικοπές στην παραγωγή την επόμενη άνοιξη, δηλαδή ήδη εννέα μήνες αργότερα απ’ ότι αναμενόταν αρχικά.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ξανά πτώση, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δείχνουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα και μετά το τέλος του 2018.
Μάλιστα, οι αναλυτές του ESAI Energy LLC προβλέπουν ότι, αντί για μήνες, η μείωση των αποθεμάτων μπορεί να χρειαστεί χρόνια.
«Πρέπει να διανύσουν μία μεγάλο απόσταση», σχολίασε για τον ΟΠΕΚ ο επικεφαλής αφορών πετρελαίου του IEA, Neil Atkinson, για να προσθέσει ότι «η επανεξισορρόπηση είναι μία πεισματική διαδικασία».
Μέσα στο τρέχον έτος, το πετρλέλαιο έχει απωλέσει 10% της αξίας του, καθώς οι περικοπές του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας δεν κατάφεραν να περιορίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά.
Πλέον, οι παραγωγοί θα συναντηθούν ξανά τον Νοέμβριο, προκειμένου να αποφασίσουν εάν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες θα λάβουν χώρα μετά την άνοιξη του 2018.
Οι περικοπές έχουν παρεμποδιστεί από την ανάκαμψη της παραγωγής σε χώρες του ΟΠΕΚ που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία, και συγκεκριμένα τη Λιβύη και τη Νιγηρία, την ίδια στιγμή που οι παραγωγοί στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι μπορούν να συνεχίσουν να εξάγουν παρά τις χαμηλότερες τιμές.
Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι τον επόμενο μήνα, οι εξαγωγές σχιστολιθικού θα βρεθούν σε επίπεδα ρεκόρ.

www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!