| Notaka |

“Πετρελαϊκή συμφωνία με τους Ρώσους επιδιώκει ο Μαδούρο για να σωθεί”.

Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρέφεται στη Ρωσία για την άντληση της ρευστότητας και της πίστωσης που χρειάζεται και ως αντάλλαγμα προσφέρει πολύτιμα κρατικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρουν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος. 

 

Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρέφεται στη Ρωσία για την άντληση της ρευστότητας και της πίστωσης που χρειάζεται και ως αντάλλαγμα προσφέρει πολύτιμα κρατικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρουν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.  

Καθώς το Καράκας πασχίζει να δώσει τέλος στην οικονομική κατάρρευση και τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, η Μόσχα χρησιμοποιεί τη θέση της ως πιστωτής έσχατης λύσης για τη Βενεζουέλα, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στα αποθέματα αργού της χώρας – μέλους του ΟΠΕΚ, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela (PDVSA), βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, με την μεγαλύτερη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, τη Rosneft – προσφέροντας ποσοστά ιδιοκτησίας έως και σε εννέα από τα πιο παραγωγικά πετρελαϊκά έργα της Βενεζουέλας, αναφέρουν δύο πηγές της πετρελαϊκής αγοράς και ένας κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας. 

Η Μόσχα έχει πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς τα χρήματα από την Ρωσία και την Rosneft είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η κυβέρνηση Μαδούρο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, να αποφύγει τη χρεοκοπία ή ένα πολιτικό πραξικόπημα. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μόνο τον Απρίλιο η Rosneft έδωσε στην PDVSA 1 δισ. δολ. με αντάλλαγμα την υπόσχεση για μελλοντικές αποστολές πετρελαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της PDVSA, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο φορές ρωσικά χρήματα για να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών χρέους σε ομολογιούχους. 

Επίσης η Rosneft έχει λάβει ρόλο μεσάζοντα στις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Μεγάλο μέρος της ποσότητας αυτής, καταλήγει σε διυλιστήρια των ΗΠΑ – παρά τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας – καθώς μεσολαβούν ενδιάμεσοι όπως εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, όπως αποκαλύπτουν εσωτερικές εκθέσεις της PDVSA που έχει σε γνώση του το Reuters και σύμφωνα με πηγή στην εταιρεία. 

Ο αυξανόμενος έλεγχος που αποκτά η Ρωσία στο αργό της Βενεζουέλας προσφέρει στη Μόσχα μία ισχυρή θέση στην αγορά ενέργειας της αμερικανικής ηπείρου. Η Rosneft μεταπωλεί περίπου 225.000 βαρέλια τη μέρα με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα – που αντιστοιχούν στο 13% των εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με τα έγγραφα της PDVSA. Πρόκειται για ποσότητα αρκετή να καλύψει την καθημερινή ζήτηση μίας χώρας στο μέγεθος του Περού. 

Η Βενεζουέλα δίνει στην Rosneft το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας πετρελαίου ως πληρωμή για τα δισ. δολάρια που έχει λάβει ως δάνειο και έχει ήδη δαπανήσει η κυβέρνηση Μαδούρο. Τα χρήματα της Ρωσίας χρηματοδοτούν τα πάντα, από πληρωμές χρέους μέχρι εισαγωγές και φαγητών και φαρμάκων εν μέσω σοβαρών ελλείψεων στη χώρα. 

Βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αναφέρουν ότι η Ρωσία συμπεριφέρεται περισσότερο σαν “αρπακτικό” παρά ως σύμμαχος. 

“Είναι βέβαιο ότι η Rosneft εκμεταλλεύεται την κατάσταση”, αναφέρει ο Elias Matta, αντιπρόεδρος της επιτροπής ενέργειας στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας. “Γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία αδύναμη κυβέρνηση που είναι απελπισμένη για ρευστότητα και λειτουργούν ως καρχαρίες”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!