| Notaka |

“Οριστικά στο ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft περνάει η Jetoil του Ομίλου Μαμιδάκη”.

Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Cetracore Energy.

 Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της ρωσικής Rosneft στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, καθώς σήμερα (19/6) οι πιστώτριες τράπεζες υπογράφουν τη συμφωνία για την μεταβίβαση των εγκαταστάσεων της Jetoil στην Cetracore Energy.
H εταιρία, που διαπραγματεύεται από τον περασμένο Δεκέμβριο με τις τράπεζες το χαρτοφυλάκιο της Jet Oil, εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους την UFG Εurope Holdings ( 80,1%) και απευθείας την Rosneft (19,9%), συμμετοχή που προβλημάτισε από την αρχή της εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, καθώς πέραν της δυναμικής που μπορεί να αναπτύξει στις εξαγωγές στην περιοχή των Βαλκανίων δυσχεραίνοντας τη θέση ελληνικών εταιριών, θεωρεί πολύ πιθανή την επέκτασή της και στην λιανική αγορά, εξέλιξη που θα ανατρέψει πλήρως τις υφιστάμενες ισορροπίες. 
Δεν είναι τυχαίες εξάλλου με αυτές τις ανησυχίες οι κινήσεις των δύο διυλιστηριακών Ομίλων της χώρας το τελευταίο διάστημα. 
Η μεν Motor Oil εξαγόρασε  τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Revoil στην περιοχή της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα οι οποίες θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων, που αποτελεί βασική εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά διυλιστήρια, τα δε ΕΛΠΕ παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις επί των διπαπραγματεύσεων της Cetracore Energy με τις τράπεζες και είχαν ετοιμάσει πρόταση για την εξαγορά των εγκαταστάσεων του Καλοχωρίου, για να καταθέσουν στις Τράπεζες στην περίπτωση ναυαγίου. 
Τελικά, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και ενώ κάποια στιγμή φάνηκε η συμφωνία να «σπάει», οι τράπεζες -σύμφωνα με πληροφορίες του worldenergynews.gr- υπογράφουν σήμερα τη συμφωνία διάσωσης της ιστορικής εταιρίας πετρελαιοειδών με την αυστριακή εταιρία. 
Το σχέδιο στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα για pre pack συμφωνία πιστωτών (σ.σ άρθρα 106 β και θ) και προβλέπει μερική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος, που θα καταβάλει ο επενδυτής (σ.σ το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές) ή συνδυασμό τιμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού από τον αγοραστή.
Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Cetracore Energy. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cetracore προτείνει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία ( σ.σ περίπου 110 εκατ. ευρώ) στην οποία είχαν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Η Jetoil είχε καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές στο Πρωτοδικείο Πειραιά, μετά τη δυσάρεστες εξελίξεις του περασμένου Ιούλιου, που σημαδεύτηκαν από την αυτοκτονία του Κυριάκου Μαμιδάκη, σε ηλικία 84 ετών, καθώς δεν άντεξε την πτώχευση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν εγγράψει υποθήκες επί των δεξαμενών στο Καλοχώρι έναντι του ομολογιακού δανείου ύψους 117 εκατ. ευρώ που χορήγησαν πριν από μερικά χρόνια. 
Η συνολική δανειακή τους έκθεση στη Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ (σ.σ περίπου 61 εκατ. η Alpha, 42 εκατ. η Eurobank και 35 εκατ. η Πειραιώς).
Η Εθνική από την πλευρά της έχει ως ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο, ύψους 51 εκατ. ευρώ, το ετήσιο μίσθωμα, που καταβάλει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ενοικίαση μέρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι. 
Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονται σε 125 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!