Skip to main content
| Notaka

“Η Exxon παραπλάνησε τους μετόχους της σχετικά με τις αλλαγές στους κανονισμούς για την αλλαγή του κλίματος”.

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο την Παρασκευή (2 Ιουνίου 2017), οι ερευνητές λένε ότι βρήκαν “μυστικά, εσωτερικά στοιχεία” που δείχνουν ότι η εταιρεία υπολόγισε σκόπιμα τυχόν οικονομικές ζημίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν οι κανονισμοί για την αλλαγή του κλίματος.

 

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman λέει ότι έχει αποδείξεις ότι η ExxonMobil παραπλάνησε τους μετόχους για το πώς οι κανονισμοί για τον άνθρακα ενδέχεται να επηρεάσουν την επιχείρηση της εταιρείας. 
Και ίσως ακόμη πιο επιζήμιο, δείχνει ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Rex Tillerson, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός, τα γνώριζε όλα αυτά.
Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο την Παρασκευή (2 Ιουνίου 2017), οι ερευνητές λένε ότι βρήκαν “μυστικά, εσωτερικά στοιχεία” που δείχνουν ότι η εταιρεία υπολόγισε σκόπιμα τυχόν οικονομικές ζημίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν οι κανονισμοί για την αλλαγή του κλίματος για την επιχείρηση και ενδεχομένως να το είχε κάνει ήδη από το 2007.
Οι διαμαρτυρίες ισχυρίζονται επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία που φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο Tillerson ήξερε για την εξαπάτηση και την παράβλαψε.
Η Exxon αρνήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές. 
Οι ενέργειες του Tillerson αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της έρευνας του Schneiderman στην εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, από τότε που ξεκίνησε το 2015. 
Μία από τις αποκαλυπτικές αποκαλύψεις ήταν ότι ο Tillerson χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με το όνομα “Wayne Tracker” για να συζητήσει την κλιματική αλλαγή εσωτερικά.
Μια νέα καταχώρηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή υποδηλώνει ότι ο νέος επικεφαλής της Exxon, Darren Woods, έχει επίσης έναν εταιρικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Υποτίθεται πως πηγαίνει στο όνομα του J.E. Gray. 
Δεν είναι σαφές εάν ο Woods έχει χρησιμοποιήσει αυτόν τον λογαριασμό για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος ή την ρύθμιση του άνθρακα, λέει το γραφείο του Schneiderman.
Η κατάθεση ισχυρίζεται επίσης ότι η Exxon αρνήθηκε να παραδώσει “άγνωστους αριθμούς” βασικών εγγράφων στους ανακριτές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από κορυφαία στελέχη.
Η Exxon αρνήθηκε τις προηγούμενες κατηγορίες ότι δεν συμμορφώθηκε επαρκώς σε κλήσεις, λέγοντας ότι είχαν χαθεί πάνω από “εκατομμύρια” σελίδες εγγράφων.
Η εταιρεία έχει μια πολύπλοκη ιστορία με την αλλαγή του κλίματος.
Η Exxon παραδέχτηκε δημοσίως το 2007 ότι η αλλαγή του κλίματος ενέχει κίνδυνο. 
Και η Exxon έχει πιέσει δημοσίως το νέο αφεντικό του Tillerson, τον πρόεδρο Trump, να κρατήσει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, η οποία επιδιώκει να εφαρμόσει αυστηρότερους κανονισμούς για τον άνθρακα παγκοσμίως.
Στη συνάντηση των μετόχων της την Τετάρτη, η Exxon επέμεινε ότι είναι “καλά τοποθετημένη” για να επιβιώσει από αυστηρότερους κανονισμούς για τον άνθρακα.
Ωστόσο, ο Schneiderman ισχυρίζεται ότι ενώ η Exxon έχει λάβει αυτή τη στάση δημοσίως, η εταιρεία εργάστηκε ενεργά για να εξαπατήσει τους επενδυτές της σχετικά με το θέμα.
Οι μέτοχοι της Exxon έχουν επίσης ερωτήσεις. 
Σε μια σπάνια ήττα για μια μεγάλη εταιρεία, πάνω από το 63% των μετόχων της κάλεσε την Exxon την Τετάρτη να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κανονισμοί για τον άνθρακα θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές της – ιδιαίτερα πώς θα επηρεαστεί από τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υιοθέτηση των στόχων τη Συμφωνίας του Παρισιού.

www.bankingnews.gr
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!