| Notaka |

“Υπογράφηκαν οι συμβάσεις με ΕΛΠΕ και Energean για τα τρία «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα”.

Ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις με τους CEO των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλης και της Energean Μαθιό Ρήγα.

 Η κύρωση από τη Βουλή απομένει πλέον για την έναρξη ερευνών υδρογονανθράκων στα οικόπεδα «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», «Άρτα-Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία», μετά τη σημερινή τελετή υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και των ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas που είναι οι ανάδοχες εταιρείες.
Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και πιστοποίηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα.
Το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης υπέγραψαν τη σύμβαση για την παραχώρηση των περιοχών «Άρτα-Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», ενώ ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα, παρουσία του εκπροσώπου της ισπανικής Repsol, με την οποία θα συνεργασθεί η Energean στο συγκεκριμένο κοίτασμα έχοντας εκχωρήσει το 60% των δικαιωμάτων.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την κύρωση από τη Βουλή θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Total και Edison και του μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) στα ΕΛΠΕ.
«Με την υπογραφή των συμβάσεων σηματοδοτείται η έναρξη των ερευνών για εντοπισμό και αξιοποίηση υδρογονανθράκων. 
Τηρήσαμε με ευλάβεια όλα τα προαπαιτούμενα, εξετάσαμε τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, έχουμε στρατηγικές μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλες τις περιοχές. 
Επιδιώκουμε να εκμεταλλευθούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας με βασική προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης.
Πρόσθεσε δε, ότι «έχουμε ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες διεθνείς εταιρίες μεγάλης εμβέλειας για έρευνα και αξιοποίηση και άλλων περιοχών πέραν του Ιονίου». Ανήγγειλε επίσης τη σταδιακή επαναπροκήρυξη και άλλων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών, αλλά και τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες, προκειμένου να συμπληρωθούν ορισμένα κενά που έχουν διαπιστωθεί και λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Κύπρος, που βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την Ελλάδα. 
Στόχος των αλλαγών όπως είπε θα είναι και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υπογραφή συμβάσεων. 
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τον τρόπο αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (35%) ανέφερε, ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των μελετών, που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.
«Διαβεβαιώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους, ότι θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να καταγράψουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους. 
Ευχή μας είναι να προκύψει μια πιο πλούσια χώρα και πιο δυνατή εταιρεία», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ. 
Τόνισε δε, ότι στην προσπάθεια για διεθνείς συμμαχίες ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα είναι η ύπαρξη σταθερότητας στη χώρα, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαία όλα αυτά που γίνονται αυτήν την περίοδο.
Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των ερευνών εξέφρασε ο πρόεδρος της Energean Μαθιός Ρήγας, λέγοντας ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν ανακαλύψεις σε ανάλογες περιοχές στην Αλβανία και την Ιταλία». 
Σημείωσε ακόμη, ότι η υπογραφή των συμβάσεων που ξεκίνησαν με άλλη κυβέρνηση, δίνει ένα μήνυμα σταθερότητας, που δείχνει, ότι μπορούμε διαχρονικά να συνεχίζουμε τις επενδύσεις ανεξάρτητα από το πολιτικό τοπίο. 
Η Energean έχει ήδη συνεταιριστεί με την ισπανική Repsol για τις έρευνες στα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρνανία, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!