| Notaka |

“Οι Ρώσοι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση της Jetoil”.

Αξιόπιστη πηγή υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι θέμα χρόνου…

 Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τη Jetoil δεν αλλάζει το αρχικό σχεδιασμό και κυρίως δεν μειώνει το ενδιαφέρον των Ρώσων για την εταιρεία.
Αξιόπιστη πηγή υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι θέμα χρόνου.
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Μάιου θα έχουν πέσει οι υπογραφές.
Ο χρόνος είναι κρίσιμος και οι μέρες που περνούν μάλλον θα «γεφυρώσουν» τις διαφορές που υπάρχουν με τις τράπεζες και κυρίως μια τράπεζα η οποία έχει «ανοικτή» γραμμή επικοινωνίας με τον υποψήφιο αγοραστή.
Η μέχρι τώρα τραπεζική εμπειρία λέει ότι αν έχεις αγοραστή και το τίμημα καλύπτει σχεδόν τις απαιτήσεις σου δεν θα τον αφήσουν να φύγει με άδεια χέρια.
Τα στελέχη των τραπεζών ξέρουν πολύ καλά ότι δεν κλείσουν τώρα το deal ο επόμενος ενδιαφερόμενος θα δώσει χαμηλότερο τίμημα, ενώ στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ο αγοραστής και στη συνέχεια τον αναζητήσουν οι τράπεζες ή τράπεζα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι βέβαιο ότι θα χάσουν οι ίδιες οι τράπεζες και όχι ο αγοραστής.
Πολλά είναι τα παραδείγματα από Fund που ζήτησαν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων που ήταν στο «κόκκινο» και οι συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, διότι τα Fund ζητούσαν καλύτερο τίμημα.
Η άρνηση των τραπεζιτών τους απομάκρυναν και όταν επανήλθαν, οι όροι που έβαλαν τα Funds ήταν χειρότεροι για τις τράπεζες.
Πηγή που παρακολουθεί τη συμφωνία από κοντά διαπιστώνει ωριμότητα και από τις δύο πλευρές αλλά και κάποια προβλήματα που προκύπτουν μόνο από μία τράπεζα, εκτιμά ότι θα αντιμετωπισθούν.
Η ίδια ελπίζει όταν όλα θα εξελιχθούν ομαλά διότι το τίμημα κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και το προσδιορίζει στα επίπεδα των 114 εκατ. ευρώ.
Το αρνητικό για την εταιρεία Jetoil ήταν ότι δεν κέρδισε στο Δικαστήριο την προστασία από τους πιστωτές με αποτέλεσμα να δημιουργείται πίεση στον πωλητή που στην παρούσα φάση είναι οι τράπεζες διότι ο δανεισμός της εταιρείας Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στους πιστωτές είναι και τα ΕΛΠΕ, ενώ η Εθνική Τράπεζα λαμβάνει ως εγγύηση για δάνειο που έχει δώσει το ετήσιο μίσθωμα από εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι.
Η καθυστέρηση ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν οφείλεται στις εγγυήσεις που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος αγοραστής Centracore, στην οποία συμμετέχει ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Rosneft.
Πιθανόν μια εκ των τραπεζών θέλει να ανεβάσει το τίμημα για να δώσει την έγκρισή της.
Πάντως η δήλωση της διοίκησης των ΕΛΠΕ ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ρώσους χαρακτηρίζεται ως μία ουδέτερη τοποθέτηση και δεν έχει πρόθεση να επέμβει στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ έβαλαν ως ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν δεδομένο ότι θα χρειασθούν και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!