| Notaka |

“Η ΕΕ άνοιξε την πόρτα για το «βρώμικο» πετρέλαιο του Καναδά”.

Το πετρέλαιο που εξάγεται από την ασφαλτούχο άμμο είναι πολύ πιο ρυπογόνο από τους συμβατικούς υδρογονάνθρακες. Αλλά η απόφαση της ΕΕ να αλλάξει τον τρόπο ταξινόμησης των καυσίμων είναι μια καλή είδηση για τις καναδικές εξαγωγές και κακά νέα για το περιβάλλον. 

 

Το πετρέλαιο που εξάγεται από την ασφαλτούχο άμμο είναι πολύ πιο ρυπογόνο από τους συμβατικούς υδρογονάνθρακες. Αλλά η απόφαση της ΕΕ να αλλάξει τον τρόπο ταξινόμησης των καυσίμων είναι μια καλή είδηση για τις καναδικές εξαγωγές και κακά νέα για το περιβάλλον. 

Αναλύοντας το θέμα, το EurActiv αναφέρει:

“Το πετρέλαιο άμμου είναι το πιο ρυπογόνο από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Το μείγμα, που εναποτίθεται στην επιφάνεια της γης, είναι 100 φορές πιο παχύρρευστο και πυκνό από το συμβατικό πετρέλαιο. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2014, η ασφαλτούχος άμμος, η οποία προέρχεται κυρίως από την Αλμπέρτα στον Καναδά, δεν χαρακτηρίζεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών της CETA μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ. Το βρώμικο πετρέλαιο έχει πλέον μια καθαρή ετικέτα.

Όλα ξεκίνησαν το 2009, όταν οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να μειώσουν τις εκπομπές των μεταφορών κατά 6% μέχρι το 2020. Το 2011, για να περιοριστεί η κατανάλωση πετρελαίου από άμμο πίσσας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έδωσε μια τιμή πέντε φορές υψηλότερη από το συμβατικό πετρέλαιο. Η Κομισιόν στήριξε την απόφαση αυτή στο συμπέρασμα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ότι η ασφαλτούχος άμμος εκπέμπει 23% περισσότερα αέρια θερμοκηπίου.

«Τότε ήταν όταν είδαμε τις εταιρείες πετρελαίου να δείχνουν την πραγματική δύναμή τους», δήλωσε ο Patrick Bonin, επικεφαλής της Greenpeace Καναδά. Η ΜΚΟ έστειλε επιστολή στον Καναδό πρωθυπουργό Stephen Harper «για να τον σταματήσει αυτό το lobbying στις Βρυξέλλες». Αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Στις 17 Δεκεμβρίου 2014, το βρώμικο καναδέζικο πετρέλαιο «καθαρίστηκε» με την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με 337 ψήφους υπέρ και 325 ψήφους κατά.

Το 2014, ο Καναδάς παρήγαγε 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από άμμο πίσσας. «Αυτό είναι διπλάσιο από ό, τι καταναλώνει η χώρα», δήλωσε ο προϊστάμενος της Greenpeace. «Το μεγαλύτερο μέρος εξάγεται.»
Φτάνει στην Ευρώπη μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου αναμιγνύεται με ελαφρύτερα καύσιμα στα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού. Και το ποσοστό αυτών των εξαγωγών μπορεί να αυξηθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στον αγωγό Keystone XL, έναν αγωγό μήκους 1.900 χιλιομέτρων από την Αλμπέρτα κατευθείαν στα λιμάνια του Τέξας. «Θα μπορούσε να μεταφέρει 800.000 βαρέλια ημερησίως», σύμφωνα με τον Fabrice Bertoncini, ειδικό στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου”.

ΠΗΓΗ: (Christelle Guibert, Ouest-France/EurActiv) 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!