Skip to main content
| Notaka

“Δ. Γόντικας (Kavala Oil): Η Energean Oil & Gas εξάγει τεχνογνωσία στη ΝΑ Μεσόγειο”.

H Energean εξάγει πλέον τεχνογνωσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, Δημήτρης Γόντικας, μιλώντας εκ μέρους της μητρικής εταιρείας Energean Oil &Gas στην ημερίδα «Ενέργεια, Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές».

 H Energean εξάγει πλέον τεχνογνωσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, Δημήτρης Γόντικας, μιλώντας εκ μέρους της μητρικής εταιρείας Energean Oil &Gas στην ημερίδα «Ενέργεια, Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές».
Όπως επεσήμανε ο κ. Γόντικας, για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ η Energean πρόκειται να εγκαταστήσει την πρώτη μονάδα FPSO (Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης) στην ιστορία της περιοχής, σε μία επένδυση που συνολικά θα κυμανθεί μεταξύ 1,3 και 1,5 δισ. δολαρίων και σχεδιάζεται από τον παγκόσμιου βεληνεκούς όμιλο της TechnipFMC.
Τα δύο κοιτάσματα διαθέτουν 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου δυνητικά αποθέματα και 25 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου, ενώ η χρήση του FPSO μεγιστοποιεί την αποληψιμότητα των διαπιστωμένων υδρογονανθράκων. 
Σημείωσε ακόμη, ότι στην Energean Israel συμμετέχει με 50% ο διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Kerogen Capital. 
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Energean εξάγει το παράδειγμα του Πρίνου και τη συνύπαρξη της βιομηχανίας πετρελαίου σε περιοχές με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα (Θάσος, Κόλπος Καβάλας) και ιδιαίτερο περιβαλλοντικό κάλλος (Δέλτα Νέστου) στην Αδριατική (Μαυροβούνιο), μια περιοχή επίσης με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα και πανέμορφο περιβάλλον. 
Αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί φυσικά –όπως είπε- και στην περιοχή του Κατακόλου, όπως και στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τη διαχείριση των οποίων αναλαμβάνει πλέον και με ποσοστό 60% ο ισπανικός πετρελαϊκός όμιλος Repsol, ενώ η Energean διατηρεί το 40%. 
Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία έχει εισάγει στην Ελλάδα την πλέον σύγχρονη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, έχοντας συνεργαστεί στον Πρίνο με τεχνικές εταιρείες όπως η Schlumberger, η Archer, η Frank’s International, η Nov κ.α., ενώ η παραγωγή του Πρίνου διατίθεται αποκλειστικά στην BP.
Ο κ. Γόντικας σημείωσε, ότι η Energean από το τέλος του 2007 όταν και ανέλαβε τον Πρίνο και έχοντας από το 2013 και τη στήριξη της Third Point, η οποία έχει αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή στην εταιρεία, έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια, πραγματοποιώντας μέχρι το 2015 επτά επιτυχημένες παραγωγικές γεωτρήσεις με τέσσερα μεταφερόμενα γεωτρύπανα, διεξάγοντας δύο σεισμικές έρευνες και δημιουργώντας νέες υποδομές για την μόνη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της χώρας (ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force, πλοία υποστήριξης Valiant Energy και Energean Wave). 
Από το 2015 τρέχει το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα στην ιστορία των κοιτασμάτων του Κόλπου της Καβάλας με περισσότερες από 15 γεωτρήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί  οι πέντε με επίτευγμα τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγής από το 2015 στο 2016 με παραγωγή 1,3 εκατομμύρια βαρέλια συνολικά για όλη τη χρονιά. 
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ενώ επισπεύδεται η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον, με στόχο την άντληση των βεβαιωμένων αποθεμάτων (2P) πετρελαίου που συνολικά για Πρίνο, Έψιλον και Βόρειο Πρίνο φτάνουν τα 41 εκατομμύρια βαρέλια. 
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 
Η εταιρεία όπως είπε, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας, απασχολώντας 479 εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων στην Καβάλα, ενώ περίπου 100 είναι απόφοιτοι του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η σταθερή συνεργασία της Energean με το οποίο συμβάλλει στην εξέλιξη και τη δημιουργία του νέου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας.  
Κλείνοντας υπογράμμισε, ότι η τοπική κοινωνία της Καβάλας και το Ελληνικό Δημόσιο έχουν εισπράξει ως τώρα από τη δραστηριότητα της Energean πάνω από 360 εκατομμύρια ευρώ.

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!