Skip to main content
| Notaka

“Επιφυλακτικοί οι Αζέροι για Επενδύσεις στην Ελλάδα”.

«Ο σεβασμός για τον εταίρο και για τις υπογεγραμμένες συμφωνίες είναι το άλφα και το ωμέγα κάθε επιχειρηματικής δράσης και χωρίς αυτά είναι αμφίβολο αν μπορούμε να περιμένουμε σοβαρά επενδυτικά έργα μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κ. Ραχμάν Μουσταφάγεφ σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής». 

 Της Μάχης Τράτσα,

«Ο σεβασμός για τον εταίρο και για τις υπογεγραμμένες συμφωνίες είναι το άλφα και το ωμέγα κάθε επιχειρηματικής δράσης και χωρίς αυτά είναι αμφίβολο αν μπορούμε να περιμένουμε σοβαρά επενδυτικά έργα μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κ. Ραχμάν Μουσταφάγεφ σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής». 

Ο Αζέρος πρέσβης επισημαίνει ότι στον τομέα της επενδυτικής συνεργασίας, θα πρέπει να λυθούν πολλά ζητήματα, με το βασικότερο ανάμεσα σε αυτά να είναι η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης, υπονοώντας σαφώς το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), αν και στο άρθρο του δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στον Διαχειριστή. 

Παρόλα αυτά, ο διπλωμάτης αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι πάντα ανοιχτή για συνεργασία με την Ελλάδα. Ωστόσο, πηγές της αζέρικης πλευράς, μιλώντας στο « energia. gr», εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, όσον αφορά στους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τη συμμετοχή τους, εκ νέου, με οποιοδήποτε τρόπο, στον νέο διαγωνισμό, αλλά και γενικότερα σε άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Τον τερματισμό του προηγούμενου διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και την εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης χρηματοοικονομικών συμβούλων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου διαγωνισμού είχε αποφασίσει στα μέσα Μαρτίου, τοΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. 

Πάντως, όπως είχε υπογραμμίσει αναφερόμενος στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης (μιλώντας από το βήμα της Βουλής, για την ενεργειακή πολιτική στις 17 Μαρτίου) η ιδιωτικοποίηση είχε ακυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από την κυβέρνηση. « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε και είπε ότι πρέπει να είναι πλήρης ο διαχωρισμός, ότι πρέπει κάποιος που είναι παραγωγός να είναι μόνο παθητικός μέτοχος. Αυτό ανάγκασε μία πλήρη αναδιάταξη από την πλευρά της εταιρείας, δηλαδή, πρώτον, να πουλήσει ένα σημαντικό μερίδιο των μετοχών που της είχαν κατοχυρωθεί και δεύτερον, να γίνει παθητικός μέτοχος. Το τρίτο σημείο ήταν φυσικά η ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των τιμολογίων. Ως εκ τούτου, τέθηκε το θέμα ότι το 68% που είχε συμφωνηθεί για αύξηση των τιμολογίων, ήταν εξωπραγματικό και εξορθολογίστηκε κάπου στη μέση», είχε υποστηρίζει ο υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αζέρος πρέσβης στο άρθρο του, μιλά για τη δραματική μείωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Όπως σημειώνει, για μεγάλο χρονικό διάστημα ο όγκος του εμπορίου ανερχόταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. « Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό αυτό μειώθηκε δραματικά, και το 2016 έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα -σε μόλις 15 εκατομμύρια. Για τη μείωση αυτή υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, αλλά είναι σαφές ότι τα υπουργεία και οι επιχειρηματικές δομές των δύο χωρών πρέπει να εργαστούν πιο ενεργά», υπογραμμίζει.

Ο «νούμερο ένα» στόχος για την οικονομία του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον κ. Μουσταφάγεφ, είναι η μείωση της εξάρτησης από την παραγωγή και την επεξεργασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η διαφοροποίηση μέσα από νέες βιομηχανίες, μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, ανάπτυξη εξαγωγών τελικών προϊόντων του τομέα υψηλής τεχνολογίας, των υπηρεσιών και των επικοινωνιών, της τουριστικής βιομηχανίας και τελικά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτούς τους τομείς, όπως σημειώνει ο ίδιος, «οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία που μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στο Αζερμπαϊτζάν».

ΠΗΓΗ: Βημα της Κυριακής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!