Skip to main content
| Notaka

“Να μην επιτρέψουμε στην γραφειοκρατία να απαξιώσει τις επενδύσεις υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης”.

Πρόσφατα συμμετείχαμε στο 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο με κύριο θέμα “Ανάδειξη Γρήγορων Επενδύσεων στην ΑΟΖ της Κρήτης.

 

Πρόσφατα συμμετείχαμε στο 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο με κύριο θέμα “Ανάδειξη Γρήγορων Επενδύσεων στην ΑΟΖ της Κρήτης.

Κοινή διαπίστωση του Συνεδρίου υπήρξε ότι η Χώρα μας έχει βυθιστεί πλέον στην οικονομική κρίση και στην ανεργία και ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα απαιτήσει να υπάρξουν σημαντικές & γραφειοκρατικά γρήγορες επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής υποθαλάσσιων κοιτασμάτων Υδρογοναθράκων. Κατά γενική ομολογία και από επιστημονική άποψη  είναι πλέον γεγονός ότι βορειοδυτικά, νοτιοδυτικά, νότια & νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ιδαίτερα φυσικού αερίου. Οι περιοχές αυτές επι της ουσίας είναι τελείως ανεξερεύνητες & σχετικά υψηλού ερευνητικού οικονομικά κινδύνου. Ο εντοπισμός κοιτασμάτων νότια της Κρήτης θα απαιτήσει νέες γεωφυσικές μετρήσεις, περισσότερες σεισμικές καταγραφές & βεβαίως Συστηματική Έρευνα. Η Έρευνα και η Αξιοποίηση σημαντικών ανακαλύψεων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαιτεί -λόγω μεγάλου θαλάσσιου βάθους και βαθέων στόχων – υψηλή ένταση ερευνητικών επενδύσεων από εξαιρετικά έμπειρες και οικονομικά εύρωστες διεθνείς  Εταιρείες Πετρελαίου, όπως αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ν.Α Μεσόγειο.

Για να γίνει εφικτή όμως μία τέτοια προσέλκυση αξιόπιστων και σοβαρών επενδυτών από την διεθνή αγορά Νότια της Κρήτης,  απαιτείται αφενός μεν ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας (η οποία όμως τα τελευταία 5 χρόνια γιγαντώθηκε) και προσαρμογή  στα πρότυπα των διεθνών συμβάσεων

Ας δούμε λοιπόν τις απόψεις που προβάλαμε στο Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Επαγγελματική & Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Μηχανικών με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για το τι χρειάζεται να γίνει ώστε να υπάρξουν σημαντικές επένδύσεις Νότια της Κρήτης:

– Ο βασικός κανόνας, για να ενδιαφερθούν και να υπάρξουν αξιόπιστοι επενδυτές, είναι να εφαρμοστεί το ισχύον Νομοθετικό πλαίσιο, ( το οποίο είναι προσαρμοσμένο προς την σχετική οδηγία της ΕΕ), όσον αφορά συγκεκριμένα την τελική υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των επενδυτών/ αναδόχων και του δημοσίου.

– Να υπενθυμίσουμε ότι στον πρώτο διεθνή και επιτυχή γύρο παραχωρήσεων το 1997, σε 4 παραχωρήσεις της Δυτ. Ελλάδας , οι συμβάσεις μίσθωσης μεταξύ των διεθνών πετρελαϊκών εταιριών  και του  δημοσίου επικυρώθηκαν με την προσυπογραφή του αρμόδιου κατά τον νόμο υπουργού, ο οποίος έχει και την υπευθυνότητα, και η όλη διαδικασία από την προκήρυξη μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων διεξήχθη σε 18 μόλις μήνες .

– Τα τελευταία 4  περίπου χρόνια οι νέες συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων μεταξύ των αναδόχων και του δημοσίου -( open door, 2os γύρος παραχωρήσεων, παραχωρήσεις χερσαίων περιοχών)- δεν επικυρώνονται  με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού,  αλλά  παραπέμπονται προς επικύρωση στην ολομέλεια της Βουλής. μία άσκοπη  χρονοβόρα ενέργεια που οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις από ένα μέχρι και δυόμισι χρόνια.

– πισημαίνουμε ότι σε όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δεν οδηγούνται προς έγκριση στη Βουλή, δεδομένου ότι,  ο Νόμος Πλαίσιο των Υδρογονανθράκων συνοδευόμενος από σχετικά Προεδρικά διατάγματα προβλέπει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες κατάρτισης τους.

– Λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας την ανάγκη που έχει σήμερα η Ελλάδα προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων, απουσία περριτής γραφειοκρατίας, με καθαρά ευρωπαϊκό χαρακτήρα, απαιτείται να εφαρμοστεί κατά γράμμα η Ελληνική νομοθεσία των υδρογονανθράκων συνοδευόμενη από την κοινή πρακτική της βιομηχανίας  πετρελαίου όπως αυτή εφαρμόζεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη  του τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της χώρας,   θα  αποτελέσει η νομοθετική   αναβάθμιση της ΕΔΕΥ,  με την επέκταση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών της  ως διαχειριστή των δικαιωμάτων  του δημοσίου καθώς και η στελέχωση της με έμπειρο και  αξιόλογο δυναμικό.

– Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι δεν χρειάζεται -όπως αναφέρεται πλειστάκις- να στηριχθούμε στην Κυπριακή Τεχνογνωσία δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη αξιόλογα και έμπειρα στελέχη που στο παρελθόν έχουν διεξαγάγει με απόλυτη επιτυχία γύρο παραχωρήσεων,  με την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην έρευνα  κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με διεθνείς πετρελαϊκές  εταιρίες.

– Ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος είναι Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και η Τερέζα Φωκιανού είναι Πρόεδρος & Δ.Σ. της FLOW Energy S.A

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!