| Notaka |

“Κύπρος: Πέφτουν οι υπογραφές με τους ενεργειακούς κολοσσούς”.

Στο Προεδρικό Μέγαρο και όχι στο υπουργείο Ενέργειας θα γίνει για πρώτη φορά η αυριανή τελετή υπογραφής συμβολαίων για την ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των τεμαχίων 10 με τις ExxonMobil-Qatar Petroleum, αλλά και την επομένη για το τεμάχιο 8 με την ΕΝΙ και το τεμάχιο 6 με την κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL.

 

Στο Προεδρικό Μέγαρο και όχι στο υπουργείο Ενέργειας θα γίνει για πρώτη φορά η αυριανή τελετή υπογραφής συμβολαίων για την ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των τεμαχίων 10 με τις ExxonMobil-Qatar Petroleum, αλλά και την επομένη για το τεμάχιο 8 με την ΕΝΙ και το τεμάχιο 6 με την κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL.

Οι αναβαθμισμένες και με πολλά πολιτικά μηνύματα τελετές υπογραφών, ξεκινούν αύριο και οι παρουσίες επισήμων και εκπροσώπων των κολοσσών είναι πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο για τέτοιες τελετές. Συγκεκριμένα, πέραν της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ που φτάνει στην Κύπρο ακριβώς για να βρίσκεται στην τελετή υπογραφής του συμβολαίου για το «10» μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι κολοσσοί – ΗΠΑ και Κατάρ, θα εκπροσωπηθούν και διά των Πρέσβεων των δύο χωρών στην Κύπρο.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ίδιες οι εταιρείες θα εκπροσωπηθούν σε πολύ ψηλό επίπεδο – η  Qatar Petroleum σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», θα εκπροσωπηθεί από ομάδα ανώτατων στελεχών υπό τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του ενεργειακού κολοσσού. Πρόκειται για μια από τις προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή στα παγκόσμια ενεργειακά θέματα, όπως για παράδειγμα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Με τον σημαντικό φιλοξενούμενο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ».

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της Qatar Petroleum είναι ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας και στο δ.σ. του κολοσσού συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου. Κάτι που δείχνει ότι η δυναμική εμπλοκή της εταιρείας στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συμμαχία με την αμερικανική ExxonMobil αποτελεί επίσης άξονα της κρατικής πολιτικής της χώρας, που τονίζεται και με τις υψηλόβαθμες παρουσίες από την Ντόχα στη Λευκωσία για την υπογραφή του συμβολαίου, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε υπογραφές τέτοιων συμβολαίων.

Σημειώνεται ακόμη ότι το ενδιαφέρον του Κατάρ σε πολύ μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Κύπρο, έχει εκφραστεί και δημόσια προ διμήνου από τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας. Η εξέλιξη της Qatar Petroleum ως μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου, με συμβόλαια εξαγωγών σε Ασία και Ευρώπη –κυρίως Μ. Βρετανία– που σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνονται μέχρι και το 2035, δείχνει και την θέση που δίνει στην Κύπρο η εταιρεία στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς.

Από πλευράς Exxon-Mobil επίσης η εκπροσώπηση στην τελετή υπογραφής θα είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα, αφού έρχεται για τον σκοπό αυτό στη Λευκωσία επίσης υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπό τον Ά Αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού.

Τα σχέδια της κοινοπραξίας είναι προφανώς πολύ απαιτητικά αφού διεκδίκησε έντονα το τεμάχιο «10» και «τσόνταρε» σημαντικό ποσό ως μπόνους για να το κερδίσει, παρά το γεγονός ότι οι επιτυχίες και το εκτόπισμα της κοινοπραξίας των δύο κολοσσών εξασφάλιζαν ότι είναι ο ισχυρός παίκτης στη διεκδίκηση του.

Το γεγονός ότι πολύ πριν την ολοκλήρωση του Γ Γύρου Αδειοδοτήσεων, δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε σε πρόσθετες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή του τεμαχίου «10 « αλλά και των γύρω τεμαχίων, ουσιαστικά κατάφερε να επιταχύνει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση της κοινοπραξίας, που υπολογίζεται εντός του 2018, αφού θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για τις δικές της συμπληρωματικές έρευνες που ξεκινούν αμέως μετά την αυριανή υπογραφή των συμβολαίων.  

Στο Προεδρικό Μέγαρο και η τελετή υπογραφής των συμβολαίων της Πέμπτης, επίσης στην παρουσία των Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας, με κύριο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», την παρουσία στην τελετή του επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI Λούκα Μπερτέλι. Ο Μπερτέλι, πέραν από το ότι έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις, είναι και το στέλεχος του Ιταλικού κολοσσού που πρωτοστάτησε στην αλλαγή στόχων και πήρε το βάρος της απόφασης για τη γεώτρηση που με βάση εντελώς διαφορετικές από τις μέχρι τότε συμβατικές γεωλογικές ερμηνείες, έδωσε το κοίτασμα «Ζορ».

Η ΕΝΙ, που θα κατέχει τα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9, θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις σε στόχους που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οριστικά, με το πρόγραμμά της να δείχνει ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους. Ο Ιταλός ειδικός, όπως και στενοί του συνεργάτες, σε πρόσφατα συνέδρια ειδικών γεωλόγων, έχουν υποδείξει ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικοί στόχοι γύρω από τον Ερατοσθένη, που θα ενταχθούν στις περιοχές της ΕΝΙ με τις συμφωνίες της Πέμπτης, τα οποία παρουσιάζουν εκπληκτικές ομοιότητες με τις συνθήκες του «Ζορ», αν και δεν έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες το μέγεθός του. 
Προηγουμένως, δηλαδή πριν το τέλος Ιουνίου, με διαχειριστή τη Γαλλική ΤΟΤΑL θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και γνώση της ΕΝΙ για την περιοχή και η γεώτρηση στο τεμάχιο «11».

ΠΕΤΑΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Bόλτα στο γεωτρύπανο ATWOOD ADVANTAGE που πραγματοποιεί την όγδοη κατά σειρά γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, πραγματοποίησαν χθες οι τέσσερις υπουργοί Ενέργειας. Πρόκειται για γεώτρηση που αφορά στις διαδικασίες παραγωγής του τεράστιου κοιτάσματος. Επίσης οι υπουργοί είδαν από αέρος και άλλες θαλάσσιες υποδομές εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο σε περιοχές σχετικά κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ, δραστηριοποιούνται και άλλα γεωτρύπανα, όπως το SAIPEM 10000 το οποίο πραγματοποιεί την όγδοη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου, που είναι και η γεώτρηση που προχωρά σε μεγαλύτερο βάθος από τις προηγούμενες, με την προσδοκία πρόσθετων σημαντικών ανακαλύψεων.

Στη Σύνοδο των G7 πάει ο EASTMED

Η Ιταλία μετατρέπεται σε κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση του σχεδιασμού για αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας στη χθεσινή τετραμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, όπου υπεγράφη και η Κοινή Διακήρυξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Ιταλός Υπουργός, τόνισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, εντάσσεται πλέον στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας του, αφενός για να αποτελέσει το φυσικό αέριο το καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη σε σειρά σημαντικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της χώρας και αφετέρου επειδή πρόκειται για τη μόνη υλοποιήσιμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, τη στρατηγική επιλογή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, θα τη συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα και στη σύνοδο των G7 στη Ρώμη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.

 Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρονται τα εξής:

-Τα Μέρη στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,

-Το έργο του αγωγού EastMed, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου,

-Τα Μέρη θα υποστηρίξουν της δραστηριότητες ανάπτυξης του αγωγού EastMed και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Poseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»,

-Τα Μέρη θα ενισχύσουν, επίσης, τη μεταξύ τους συνεργασία, δημιουργώντας μια τετραμερή ομάδα εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed και την εξέταση όρων για την απαραίτητη Διακυβερνητική Συμφωνία για επίσπευση της κατασκευής του έργου, και

-Τα Μέρη υιοθετούν την έκθεση της ομάδας εργασίας των τεσσάρων χωρών, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2017, αναφορικά με τον αγωγό EastMed, η οποία κατατέθηκε στον Επίτροπο Canete.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Μπαίνουμε πλέον στα βαθιά
Η επόμενη διετία θα είναι περίοδος ιστορικών εξελίξεων σε σχέση με την ενεργειακή εξέλιξη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την Κύπρο να είναι στο επίκεντρό τους. Πιστεύουμε, ότι οι ειδήσεις θα είναι καταιγιστικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, με κάθε επόμενη είδηση να βάζει και σε νέο δρόμο ή να διευρύνει υφιστάμενους. Εκείνο που προκαλεί την προσοχή, όσο κι αν είναι λίγα τα ασφαλή δεδομένα που εμείς έχουμε, είναι ότι για να υπάρχει τέτοια κινητοποίηση για τον αγωγό EASTMED από τη μια αλλά και κάθοδος κολοσσών όπως η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum από την άλλη (που σημαίνει σχέδια για τερματικό υγροποίησης) η Κυπριακή ΑΟΖ μόνο τζούφιο αυγό δεν είναι.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!