Skip to main content
| Notaka

“Bυτιοφόρα με νοθευμένα καύσιμα”.

Ποιος είπε ότι η διαφθορά αποτελεί «προνόμιο» του δημόσιου τομέα; Ανάλογες, πολλές περιπτώσεις, συναντά πλέον κανείς στην ελληνική καθημερινότητα. Παράδειγμα; Πριν από ένα μήνα, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έφτασε η πληροφορία ότι βυτιοφόρο που στάθμευε συχνά σε υπαίθριο χώρο στη Μεταμόρφωση, τροφοδοτούσε με νοθευμένα καύσιμα βενζινάδικα στην Αττική.

 

Ποιος είπε ότι η διαφθορά αποτελεί «προνόμιο» του δημόσιου τομέα; Ανάλογες, πολλές περιπτώσεις, συναντά πλέον κανείς στην ελληνική καθημερινότητα. Παράδειγμα; Πριν από ένα μήνα, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έφτασε η πληροφορία ότι βυτιοφόρο που στάθμευε συχνά σε υπαίθριο χώρο στη Μεταμόρφωση, τροφοδοτούσε με νοθευμένα καύσιμα βενζινάδικα στην Αττική. Η πληροφορία κρίθηκε αξιόπιστη και διαβιβάστηκε για να ερευνηθεί στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Το βυτιοφόρο μπήκε σε επιτήρηση και οδήγησε γρήγορα τους αστυνομικούς στα ίχνη κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμου. Τα μέλη του εισήγαγαν από τη Βουλγαρία διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων σε βενζινάδικα του Λεκανοπεδίου. Συνελήφθησαν πέντε άνδρες, δύο αδέλφια ιδιοκτήτες ανώνυμης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών και τρεις Βούλγαροι οδηγοί βυτιοφόρων.

Οι τελευταίοι έκαναν καθημερινά δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη μεταφορά της νοθευτικής ουσίας. «Εδρα» του κυκλώματος ήταν μια αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα διαλύτη αλλά και μία παράνομη εγκατάσταση εμφιάλωσης υγραερίου.

Επιπλέον, ερευνάται η πιθανή διασύνδεση της υπόθεσης με μια άγνωστη –μέχρι σήμερα– έρευνα που έκανε στα μέσα Δεκεμβρίου η Ασφάλεια. Τότε, αστυνομικοί με πολιτικά και άνδρες από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) είχαν κάνει έφοδο σε αποθήκη στο Μενίδι, και είχαν βρει κρυμμένη μια δεξαμενή-βυτίο με χημικά αλλά και εκατοντάδες μπουκάλια με επώνυμα αλκοολούχα ποτά «μαϊμούδες».

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη υπόθεση, όπως προαναφέρθηκε, η πληροφορία ανέφερε πως σε υπαίθριο χώρο, κοντά σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Μεταμόρφωση, σταθμεύει βυτιοφόρο (με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας), που διακινεί καθημερινά νοθευμένα καύσιμα από τη Βουλγαρία. Αστυνομικοί εντόπισαν το φορτηγό στα μέσα Φεβρουαρίου και αποφάσισαν να το θέσουν σε επιτήρηση. Από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι το βυτίο πήγαινε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, περιφραγμένη με μεγάλα φύλλα μετάλλου για να μη διακρίνεται το εσωτερικό της.

Παρότι «δυσεπιτήρητη», η αποθήκη μπήκε σε παρακολούθηση και αποκαλύφθηκε ότι τον χώρο «επισκέπτονταν» τακτικά φορτηγά βυτία με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. «Καθένα απ’ αυτά παρέμενε στην αποθήκη για μία με δύο ώρες και επέστρεφε στη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, εμφανιζόταν το βυτίο με τις ελληνικές πινακίδες. Εμενε κι αυτό εκεί για περίπου μία ώρα και αμέσως μετά ξεκινούσε την τροφοδοσία των πρατηρίων», περιγράφει στην «Κ» αστυνομική πηγή. Τα ύποπτα δρομολόγια των «βουλγαρικών» βυτιοφόρων μπήκαν και αυτά στο κιάλι της Οικονομικής Αστυνομίας. Τα δύο έβγαιναν και επέστρεφαν στην Ελλάδα μέσω του μεθοριακού σταθμού στο Ορμένιο Εβρου και το τρίτο μέσω του Προμαχώνα.

Οι οδηγοί με εικονικά παραστατικά περνούσαν τους ελέγχους των υπαλλήλων στους μεθοριακούς σταθμούς χωρίς να κινούν υποψίες, καθώς εμφανίζονταν να μεταφέρουν αγορασμένα στη Βουλγαρία χημικά για βιομηχανική χρήση αντί για διαλύτες με σκοπό τη νόθευση καυσίμου. Τα βυτιοφόρα, στην επιστροφή τους από τη Β. Ελλάδα, κατέληγαν μέσω της οδού Θηβών – Ελευσίνας στην αποθήκη του Ασπροπύργου και άδειαζαν το φορτίο τους σε κρυφή, υπόγεια δεξαμενή. Εκεί, οι διαλύτες (μείγμα ελαφρών λαδιών υψηλού θείου με αιθανόλη, σύμφωνα με τη μετέπειτα γνωμάτευση του Χημείου) αναμειγνύονταν με βενζίνη και το μείγμα κατέληγε με άλλο βυτίο σε πρατήρια του Λεκανοπεδίου.

Στο 40ήμερο που διήρκησε η έρευνα διαπιστώθηκε ότι στο παράνομο δίκτυο μετείχαν τουλάχιστον τέσσερα βενζινάδικα σε Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Αργυρούπολη και Περιστέρι, ενώ περισσότερα στοιχεία αναμένεται να προκύψουν στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Φανεροί και σε κάποιες περιπτώσεις «αόρατοι» ιδιοκτήτες των πρατηρίων, που σημειωτέον έχουν την ίδια εμπορική «σφραγίδα», εμφανίζονται δύο αδέλφια, ιδιοκτήτες ανώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται και στην κατ’ οίκον διανομή πετρελαίου θέρμανσης και τις πετρελεύσεις σκαφών.

Από δημοσιοποιημένα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτει ότι εις βάρος της εν λόγω Α.Ε. έχει στο παρελθόν επιβληθεί πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ για πώληση νοθευμένων –με μεθανόλη– καυσίμων. Παρόμοια έρευνα με τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε γίνει και το 2012. Στην κρυφή δεξαμενή του Ασπροπύργου βρέθηκαν 55.000 λίτρα «άγνωστης» χημικής ουσίας, δείγμα της οποίας στάλθηκε για ανάλυση. Διαπιστώθηκε ότι ήταν κανονικό καύσιμο νοθευμένο σε ποσοστό 50% με διάλυμα αιθανόλης με νέφτι.Οι επικεφαλής της έρευνας υπολογίζουν ότι το κύκλωμα εξασφάλιζε κέρδος 35 λεπτών ανά λίτρο καυσίμου που διακινούσε, ωστόσο τον συνολικό κύκλο εργασιών και τη ζημία του Δημοσίου θα προσδιορίσουν οι τελωνειακές αρχές.

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=70110&Itemid=1851&lang=

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!