| Notaka

“Τι απαντά η ΓΣΕΒΕΕ στον Παπαδημητρίου για τα λουκέτα στην αγορά- Επιστολή Καββαθά”.

Απαντητική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, απέστειλε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, μετά τις δηλώσεις του υπουργού, μέσω των οποίων αμφισβητεί ευθέως τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στην δημοσιότητά.

 

Απαντητική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, απέστειλε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, μετά τις δηλώσεις του υπουργού, μέσω των οποίων αμφισβητεί ευθέως τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στην δημοσιότητά.

Με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου αμφισβητεί τα στοιχεία της έρευνας. Μιας έρευνας που διενεργείται με απόλυτα επιστημονικούς όρους από το 2009 μέχρι και σήμερα αποστασιοποιημένη από ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας. Δυστυχώς, τα ευρήματα των ερευνών επαληθεύονται όλα αυτά τα χρόνια, κάτι το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μας χαροποιεί, καθώς πίσω από τα «λουκέτα» κρύβονται τραγικές ανθρώπινες ιστορίες. Επαγγελματίες, που όχι απλά μένουν άνεργοι, αλλά καλούνται να ζήσουν με δυσβάστακτα οικονομικά βάρη για μια ζωή.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά προϊόν επιστημονικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης, με δεδομένο το περιθώριο σφάλματος που πάντα υπάρχει στη στατιστική επιστήμη και είμαστε πάντα στην διάθεση του κ. Παπαδημητρίου να του παράσχουμε οποιαδήποτε διευκρίνιση για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εύλογα αναρωτιέται πώς είναι δυνατό να διακόψουν τη λειτουργία τους το 40% των επιχειρήσεων, δηλαδή 4 στις 10 σε όλη τη χώρα, και αυτό να μεταφράζεται μόνο σε 18.700 επιχειρήσεις, όταν στην Ελλάδα το 99,6% των επιχειρήσεων που είναι ΜμΕ, αντιστοιχούν σε 700.000 περίπου επιχειρήσεις.

Η απάντηση είναι πολύ απλή και ειλικρινής: 4 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο/ αγωνία ότι τον επόμενο χρόνο θεωρούν ότι είναι αρκετά/ ή πολύ πιθανό να κλείσουν. Είναι προφανές ότι αυτός ο δείκτης είναι ένας δείκτης κλίματος/ αισιοδοξίας και όχι δείκτης λουκέτων και μόνο συγκρινόμενος με προηγούμενες μελέτες μπορεί να παράγει αξιόπιστα συμπεράσματα (όπως θα δείτε στη διαφάνεια παρακάτω δείκτης είναι βελτιούμενος, αλλά παραμένει αρκετά υψηλός αντανακλώντας το αίσθημα αβεβαιότητας που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις). Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επειδή αποτελεί αρχή μας ότι κάθε είδηση και δήλωση πρέπει πάντα να ελέγχεται και να διασταυρώνεται ενδελεχώς πριν αξιολογηθεί και καθώς οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία του φορέα που εκπροσωπούμε- και θεωρούμε ότι το έχουμε επιτύχει στο ακέραιο μέχρι σήμερα- , κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με φερόμενες δηλώσεις σας, που αναπαράχθηκαν από συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα, σχετικά με την αξιοπιστία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Κατ’ αρχάς, τα πορίσματα από τις εξαμηνιαίες έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι πλήρως αποστασιοποιημένα από ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει υπάρξει ποτέ οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση (εσωτερική ή εξωτερική) κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των ευρημάτων ή/και της τελικής έκδοσης των αποτελεσμάτων. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται αποτελούν αποκλειστικά προϊόν επιστημονικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης, με δεδομένο το περιθώριο σφάλματος που πάντα υπάρχει στη στατιστική επιστήμη. Η δημοσιοποίηση των ερευνών δεν προσδιορίζεται από την πολιτική συγκυρία αλλά από τον χρόνο ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των ευρημάτων. Εάν κάποιος έκανε τον κόπο να μελετήσει όλες τις έρευνες κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από το 2009 έως σήμερα σε συνδυασμό με την εκάστοτε χρονική συγκυρία θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει την ισχύ των προαναφερόμενων. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των εξαμηνιαίων ερευνών οικονομικού κλίματος έχουν αξιοποιηθεί από διεθνείς φορείς, πανεπιστήμια, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (SBA Factsheet), το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) για την εξαγωγή των συνολικών αποτελεσμάτων οικονομικού κλίματος για τις ΜμΕ στην Ευρώπη.

Είναι αλήθεια ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2010-2016), όταν δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικού κλίματος έχουμε γίνει συχνά αποδέκτες παραπόνων ή και αμφισβητήσεων, συνήθως από κυβερνητικούς φορείς.

Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά επιλύονται μέσα από διαβούλευση και συζητήσεις σε επιστημονικό/ τεχνικό επίπεδο χωρίς να έχει προηγηθεί ή να έπεται δημόσια προβολή. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις δόθηκαν οι απαραίτητες τεχνικές διευκρινίσεις. Σε όλες επίσης τις περιπτώσεις τελικά επιβεβαιώθηκαν οι βραχυχρόνιες προβλέψεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Τέλος ένα στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν ελέγχουμε τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι ή οι πολιτικοί φορείς επιλέγουν να προβάλουν στοιχεία από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Ούτε μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε κάθε δημοσίευση που προβάλει καθ’ υπερβολή ή και διαστρέφει ακόμα τα αποτελέσματα των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

(βλέπετε http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500136780)

Σύμφωνα με τη δήλωσή σας, (δημοσιευμένη από ΑΠΕ-ΜΠΕ και in.gr, που αναδημοσιεύτηκε από την Αυγή τη 31/03/2017), οι έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι αναξιόπιστες γιατί προβλέπουν ότι θα κλείσει το 40% των επιχειρήσεων, ενώ εκτιμάται σε απόλυτο αριθμό ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους 18.700 επιχειρήσεις. Εύλογο το ερώτημα σας, έτσι όπως φέρεται να διατυπώθηκε: πώς είναι δυνατό να διακόψουν τη λειτουργία τους το 40% των επιχειρήσεων, δηλαδή 4 στις 10 σε όλη τη χώρα, και αυτό να μεταφράζεται μόνο σε 18.700 επιχειρήσεις, όταν στην Ελλάδα το 99,6% των επιχειρήσεων που είναι ΜμΕ, αντιστοιχούν σε 700.000 περίπου επιχειρήσεις. Η απάντηση είναι πολύ απλή και ειλικρινής: 4 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο/ αγωνία ότι τον επόμενο χρόνο θεωρούν ότι είναι αρκετά/ ή πολύ πιθανό να κλείσουν. Είναι προφανές ότι αυτός ο δείκτης είναι ένας δείκτης κλίματος/ αισιοδοξίας και όχι δείκτης λουκέτων και μόνο συγκρινόμενος με προηγούμενες μελέτες μπορεί να παράγει αξιόπιστα συμπεράσματα (όπως θα δείτε στη διαφάνεια Νο 68 της παρουσίασης που σας επισυνάπτουμε, ο δείκτης είναι βελτιούμενος, αλλά παραμένει αρκετά υψηλός αντανακλώντας το αίσθημα αβεβαιότητας που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις).

Ο δείκτης εκτίμησης των λουκέτων είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προκύπτει από το παραπάνω ποσοστό. Αντίθετα, αποτελεί μια σύνθετη επανεκτίμηση της έντασης του παραπάνω δείκτη, σε συνδυασμό με στατιστικά ευρήματα που σχετίζονται με εμφάνιση ζημιών, υπερχρέωση και τάση μείωσης προσωπικού. Είναι σαφές ότι αν κάποιος σύμβουλος/ συνεργάτης σας έμπαινε στη διαδικασία να διερευνήσει αυτήν την αρχικά φαινομενική αντίφαση, θα είχε άμεσα διαθέσιμη την απλή ερμηνεία.

Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δεν εκτιμά τον αριθμό των καθαρών κλεισιμάτων (εγγραφές-διαγραφές) διότι δε γνωρίζει τον αριθμό των νέων συστάσεων, αριθμός που είναι συνάρτηση του επιχειρηματικού κλίματος και των προοπτικών μεγέθυνσης, και ασφαλώς είναι αντικείμενο ερευνητικής μελέτης.

Επί της αρχής, είναι έργο των επίσημων στατιστικών αρχών και των ερευνητικών φορέων του κράτους να υπολογίσουν συνολικά τον αριθμό και να εκτιμήσουν τις ροές συστάσεων/ διαγραφών επιχειρήσεων και να τις διαθέσουν για δευτερογενή έρευνα σε επιστημονικούς φορείς, ινστιτούτα, πανεπιστήμια. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι και σήμερα, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα προκύπτει μέσα από προσομοιώσεις του SBA Factsheet και των Structural Business Statistics- τα οποία λαμβάνουν συνεντεύξεις και από το φορέα μας για τους υπολογισμούς αυτούς, και όχι από επίσημα απογραφικά δεδομένα. Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με τη λειτουργία του ΓΕΜΗ, είναι σαφές ότι παραμένουν ελλείψεις και ασυνέχειες ως προς την ορθή στατιστική αποτύπωση του αριθμού των ΜμΕ που λειτουργούν στη χώρα. Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχει θέσει επανειλημμένα το έλλειμμα πληροφόρησης στις αρμόδιες υπηρεσίες, στους Υπουργούς που είχαν την τιμή να θητεύσουν στο νευραλγική θέση του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, στις στατιστικές και φορολογικές αρχές και σε άλλους ερευνητικούς φορείς.

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ άλλωστε βρίσκεται πάντα στη διάθεση των πολιτικών και πολιτειακών φορέων και δεν υπόκειται σε καμιάς μορφής έλεγχο ή αυτολογοκρισία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ανάλυση των πρωτογενών στατιστικών δεδομένων που παράγει ή επεξεργάζεται το ίδιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην προηγούμενη εξαμηνιαία έρευνα, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δυστυχώς επαληθεύθηκε 1) ως προς τον αριθμό των λουκέτων, 2) ως προς την τάση οριακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

Κύριε Υπουργέ,

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχει αποδείξει εκ της συστάσεως του, ότι λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τη διερεύνηση της επιστημονικής αλήθειας, ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες, προσπαθώντας να παράγει πορίσματα χρήσιμα για την προαγωγή της εθνικής οικονομίας. Δε σας κρύβουμε ότι στη διάρκεια της κρίσης πολλές φορές έμεινε απελπιστικά μόνο του στη σταθερή υπεράσπιση των αξιών που εκπροσωπεί.

Εκτιμώντας ότι τα παραπάνω στοιχεία που παρατέθηκαν, αποσαφήνισαν το μεθοδολογικό πλαίσιο ερμηνείας των πρωτογενών στοιχείων που παράγει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, θεωρούμε ότι οι φερόμενες δηλώσεις σας είναι ως μη γενόμενες.

Σε τούτη την ιστορική στιγμή που διανύουμε, την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η χώρα χρειάζεται ένα ελάχιστο επίπεδο Εθνικής Συναίνεσης και Ενότητας, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε σκληρά από κοινού για να εξέλθει η Ελληνική κοινωνία και οικονομία από τη δύσκολη φάση που διέρχεται. Αντί να πετροβολούμε τους αγγελιοφόρους, οφείλουμε να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι για να δημιουργήσουμε πραγματικές νέες θετικές ειδήσεις για τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, αιτούμαστε επισήμως συνάντηση μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε θέματα στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας σε θέματα ανάπτυξης καθώς και για τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη νέα εποχή. Αυτή η συνάντηση, θα αποτελεί ίσως μια καλή αφορμή για να συζητηθούν και επί μέρους τεχνικά ζητήματα που αφορούν στη στατιστική αποτύπωση των μεγεθών των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

1202 2030 adblue ADR Alpha TV Andre Bledjian ANT1 app ARAMCO Autogas Baker Hughes Biden Joe BlueFuel Bosch BP Brent Cedefop Chevron CNG covid-19 crack spread Cyclon DAF Dailymail Delta Poseidon e-katanalotis e-shop e-ΕΦΚΑ EBITDA Economist eFuel Energean Oil Exxon-Mobil Fuel Pass fund Goldman Sachs Guardian Handelsblatt Inside Story interlock kWh LANA LG LNG Mediterranean Gas Mohammad Sanusi Barkindo MOTOR OIL MWh myData Mytilineos newsauto.gr OIL ONE OPEC OPEC+ Open TV Optima Bank PLATTS POS Prudent Warrior RealNews refinery margin REPSOL Revoil RMM Royal Dutch Shell Saudi Arabian Oil Company SECU-TECH self-test SHELL SKG Sokol Sri Lanka TEXACO TotalEnergies TotalEnergy Urals windfall tax WOOD WTI «Άγιος Χριστόφορος» ΑΑΔΕ ΑΟΖ ΑΦΜ Αγγελική Ναταλία Αδαμοπούλου Αλβανία Αλεξιάδης Τρ. Αληγιζάκης Γιάννης Αναγνωστόπουλος Θ. Αναφορά Αρβανιτίδης Γιώργος Ασία Ασμάτογλου Γιώργος Αχτσιόγλου Έφη ΒΕΘ Βέττας Ι. Βελετάκης Ν. Βενεζουέλα Βεσυρόπουλος Απ. Βουλή Βουλγαρία Βουλγαρίδης Γιώργος Βρετανία Βόρεια Μακεδονία ΓΕΜΗ ΓΣΕΒΕΕ Γαλλία Γενική Συνέλευση Γερμανία Γεωργιάδης Άδωνις ΔΕΗ ΔΕΣΦΑ ΔΙ.Μ.Ε.Α. ΔΙΕΠΠΥ ΔΙΜΕΑ Δαγούμας Θ. Διοικητικό Συμβούλιο Δούκας Χάρης Δρακακάκης Γιάννης Ε.Ε. ΕΕΑ ΕΚΟ ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΓΑΝΗ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΣΥΔ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπάκης Π. Επιτροπή Επιτροπή Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκή Ένωση ΗELLENiQ ENERGY ΗΠΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ηνωμένο Βασίλειο Ηράκλειο ΘΕΡΜΟΙΛ Θράκη Θωμαδάκης Μ. ΙΟΒΕ Ινδία Ιράν Ιταλία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΕΔΑΚ ΚΕΠ Κίνα Καλογήρου Ι. Καρανάσιος Π. Κατρίνης Μανώλης Κεγκέρογλου Βασίλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κλίμα Κρήτη Κρίντας Θ. Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος Λάτσης Σπ. Λιανός Ι. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΜΕΛΚΟ Μάρδας Δ. Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαμουλάκης Χ. Μασαλής Γιώργος Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μαυρομμάτης Γιώργος Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μελισσανίδης Δημήτρης Μεταφορικό Ισοδύναμο Μπόμπορης Παναγιώτης Ξυδάκης Ηρακλής ΟΒΕ ΟΟΣΑ ΟΦΑΕ Οικονομικός Ταχυδρόμος Οικονόμου Γ. ΠΑΣΟΚ ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Πάνας Απόστολος Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδημητρίου Μπ. Παπαδοπούλου Έλλη Παπαδοπούλου Ελισάβετ Παπαζήσης Γιάννης Παπαμιχαήλ Σωτήρης Παραπολιτικά Πετκίδης Βασίλης Πιστωτικές κάρτες Πλακιωτάκης Γιάννης Πρέβεζα Προκοπίου Γ. ΡΑΕ Ροδόπη Ρωσία ΣΑΜΕΕ ΣΑΠΕΚ ΣΕΒ ΣΕΒΤ ΣΕΕΠΕ ΣΚΑΙ ΣΜΕΑ ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Σάκκος Αντώνης Σαμόλης Λ. Σαουδική Αραβία Σβίγκου Ρ. Σιάμισιης Ανδρέας Σκρέκας Κώστας Σκυλακάκης Θ. Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σωκράτης Φάμελλος Σύστημα Εισροών - Εκροών ΤΕΑΠΥΚ Ταγαράς Νίκος Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία Τσίπρας Αλέξης Τσαμπαζλής Γιώργος ΥΜΕ ΦΕΚ ΦΠΑ Φίλης Ν. Φραγκογιάννης Κώστας Χανιά Χαρίτσης Αλ. Χατζηθεοδοσίου Γ. Χατζηνικολάου Ν. έλεγχοι αγγελίες αγρότες αδειοδότηση αεροπορικά καύσιμα ανάκτηση ατμών αναβάθμιση ανακαλύψεις ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απάτη απαιτήσεις απεργία αποτελέσματα απόβλητα αργό πετρέλαιο βαρέλι βενζίνη βιοντίζελ βυτίο βυτιοφόρα γεωτρήσεις δειγματοληψίες δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος εισφορά αλληλεγγύης εισφορές εμπάργκο επιδοτήσεις επιδότηση επικουρικό επιμέτρηση ευρώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα ηλεκτροκίνηση θερμική καταπόνηση ισολογισμοί ιστορία κίνητρα κατάρτιση καταγγελίες καύσιμα κλιματική αλλαγή κυρώσεις λαθρεμπόριο λιπαντήρια λογισμικό μέτρα προστασίας μελέτες μεταφορικές μητρώα μικρόβια ναυτιλιακό νοθεία νομοσχέδιο ογκομέτρηση οδηγοί ορυκτά καύσιμα παραμεθόριος παραπομπή παρατηρητήριο τιμών περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πιστοποιητικά πλαφόν πληθωρισμός πλυντήρια πρατήρια πρατήριο καυσίμων προδιαγραφές προμέτρηση πρόστιμα πρόσωπα πτωχευτικός ρεύμα ρούβλια στάθμη συνέδριο συναντήσεις συνεργεία συνταξιοδότηση σφράγιση τάνκερ τέλη ταξινομήσεις τελωνείο τιμοκατάλογοι χονδρικής τολουόλη υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης υπ. Οικονομικών υποτροφίες υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών φορτηγά φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!