Skip to main content
| Notaka

“Στην τελική ευθεία η σύμβαση TOTAL-ΕΛΠΕ-Edison”.

Το αργότερο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας υπογράφεται η παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας. Καθυστερήσεις διαπιστώνουν τα ΕΛΠΕ. Το θέμα φέρεται να έθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός στον Αλ. Τσίπρα.

 

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την κοινοπραξία των εταιριών TOTAL – ΕΛΠΕ – Edison για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο «οικόπεδο 2», δυτικά της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της σύμβασης την οποία θα κληθούν να υπογράψουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, είτε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο την επόμενη.

Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συζητήθηκε το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών και σε ανώτατο επίπεδο, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι, ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL είναι operator της κοινοπραξίας για το “block 2” με ποσοστό 50% και από 25% κατέχουν τα ΕΛ.ΠΕ και η Edison.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, οι εγνωσμένου κύρους διεθνείς εταιρίες του κλάδου υλοποιούν μακροχρόνιους σχεδιασμούς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεσμεύουν επ’ αόριστον τα σημαντικά κεφάλαια που προτίθενται να επενδύσουν για εξορύξεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Πάντως και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την 1η Φεβρουαρίου από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου Athens Energy Forum είχε αναγγείλει το πέρας των διαπραγματεύσεων της επιτροπής αξιολόγησης με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας και την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης.

Από την πλευρά τους, στελέχη των ΕΛΠΕ επισημαίνουν στο «Euro2day.gr» ότι «ο όμιλος διαθέτει τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσει -με διεθνείς συνεργασίες, αλλά και αυτόνομα- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση».

Μόλις το περασμένο Σάββατο, από το βήμα του 2ου ετήσιου Συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Πετρέλαια» Γρηγόρης Στεργιούλης υποστήριξε πως η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, αποτελεί ιστορικό καθήκον για την ίδια την Ελλάδα, προσθέτοντας με έμφαση: «Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν».

Την ίδια μέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος διέρρευσε πως ενέκρινε τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα χερσαία «οικόπεδα» της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (επιλέγων αιτών είναι τα ΕΛ.ΠΕ) και της Αιτωλοακαρνανίας (επιλέγων αιτών η Energean Oil & Gas), επιδιώκοντας να δείξει τη βούληση του για την αντιμετώπιση συνολικά των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Με δηλώσεις τους στο Euro2day.gr, πηγές των ΕΛΠΕ τόνιζαν: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε. Όσο γρηγορότερα προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο το καλύτερο, ώστε να προλάβουμε μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες να πραγματοποιήσουμε το ερευνητικό μας πρόγραμμα στις χερσαίες περιοχές, ενώ τον χειμώνα -δηλ. εκτός τουριστικής περιόδου- να συνεχίσουμε με τα θαλάσσια blocks».

Καθυστερήσεις στις διαδικασίες

Ο «φάκελος» του «οικοπέδου 2», όπως και συνολικά της υπόθεσης των διαγωνισμών για την παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παραμένει ανοικτός, δηλαδή υπάρχουν εκκρεμότητες εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Τα αποτελέσματα με τους «επιλέγοντες αιτούντες» έχουν μεν ανακοινωθεί – και αυτά με καθυστέρηση- αλλά οι τελικές συμβάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα «οικόπεδα 2», «1» και «10» στο Ιόνιο Πέλαγος, ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων είχε προκηρυχθεί στις 13 Νοεμβρίου του 2014 και ο διαγωνισμός έληξε τον Ιούλιο του 2015.

Από τότε στις 26 Οκτωβρίου του 2016 ανακοινώθηκε για το «οικόπεδο 2» ότι «επιλέγων αιτών» είναι η κοινοπραξία των TOTAL – ΕΛ.ΠΕ- Edison. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 και τα επόμενα βήματα που απομένουν είναι η υπογραφή, η έγκριση της σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο και στη συνέχεια η κύρωση της από τη Βουλή.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2016 το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι τα ΕΛ.ΠΕ είναι ο «επιλέγων αιτών» για το θαλάσσιο «οικόπεδο 10» – ανοικτά του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Τον Νοέμβριο του 2014 προκηρύχθηκε διαγωνισμός με τη διαδικασία «πρόσκληση μετά από αίτηση» για τα χερσαία «οικόπεδα» Β.Δ. Πελοπόνησσος, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα – Πρέβεζα. Τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοινώθηκαν ως «επιλέγοντες αιτούντες» τα ΕΛ.ΠΕ για την πρώτη και τρίτη προαναφερόμενη περιοχή και για τη δεύτερη η Energean Oil & Gas. Οι ΣΜΠΕ όπως γράφτηκε εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται, εκτός απροόπτου και η υπογραφή των συμβάσεων.

Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!