| Notaka |

“Νέα καθυστέρηση για τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης”.

Ακόμα μια παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 30 Ιουνίου, δόθηκε από το ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών και την οριστικοποίηση των προς υπογραφή σχεδίων συμβάσεων για τα οικόπεδα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

 Του Δημήτρη Κοιλάκου,

Ακόμα μια παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 30 Ιουνίου, δόθηκε από το ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών και την οριστικοποίηση των προς υπογραφή σχεδίων συμβάσεων για τα οικόπεδα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Χρονίζει έτσι ακόμα περισσότερο μια πολυκαιρισμένη υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσκληση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2014. Μετά από αρκετές αναβολές,  η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος ορίστηκε για τις 14 Ιουλίου του 2015.

Τελικά, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μόνο για 3 οικόπεδα και μόλις στα τέλη του προηγούμενου Οκτωβρίου η κοινοπραξία των Total, Edison και ΕΛΠΕ ανακηρύχθηκε «προτιμητέος ανάδοχος» για το οικόπεδο 2 στα δυτικά της Κέρκυρας.

Στα τέλη του 2016 το ΥΠΕΝ έδωσε νέα παράταση για την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Αξιολόγησης για τις υπόλοιπες περιοχές, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Πέρασε και αυτή η προθεσμία και πλέον θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών μέχρι τα τέλη του εξαμήνου.

Τα 20 «οικόπεδα» που αφορούσε ο διαγωνισμός ήταν στην περιοχή Νότια της Κρήτης, στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο, στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, καθώς και στα ανοιχτά του Κατάκολου.

Σε τροχιά επανασχεδιασμού των διαδικασιών το ΥΠΕΝ

Όπως πρόσφατα ανέδειξε το energypress, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της περιοχής νότια της Κρήτης, αφού πρώτα αναπροσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η σχετικά μικρή συμμετοχή στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού οφείλεται στην κρίση, το κλίμα πολιτικής αστάθειας εκείνης της περιόδου και τα χαμηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου. Οι παράγοντες αυτοί εκτιμάται ότι αποθάρρυναν τις επενδύσεις, ιδιαίτερα σε καινούργιες πετρελαιοπιθανές περιοχές.

Από την άλλη, στους κόλπους του ΥΠΕΝ φαίνεται να κερδίζει έδαφος η σκέψη ότι, πέραν αυτών των παραγόντων, σημαντική επίδραση είχαν και ορισμένα στοιχεία του θεσμικού πλαισίου τα οποία δεν ήταν αρκούντως ελκυστικά για τους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  μιλώντας πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης έκανε λόγο για ένα «νέο πλαίσιο σχεδιασμού» της όλης διαδικασίας, προκειμένου η σωστή προετοιμασία να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα, είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι «επί των ημερών του» θα έχουμε ένα νέο γύρο παραχωρήσεων στα θαλάσσια οικόπεδα της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει και οι αντίστοιχες κυπριακές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο το ΥΠΕΝ, όσο και ευρύτερα η αγορά, περιμένει ότι η εκ νέου δραστηριοποίηση της ΕΔΕΥ θα δώσει νέα πνοή στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!