Skip to main content
| Notaka

«Δραματική μείωση 17% στις πωλήσεις καυσίμων έφερε η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%».

Ανάστατος ο κλάδος με τις διοικήσεις να θεωρούν ότι έχουν στοχοποιηθεί.

 

Ισχυρή μείωση παρουσιάζουν οι πωλήσεις των καυσίμων από την 1η Ιουνίου, από την ημέρα δηλαδή που ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%.
Η μείωση σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αγγίζει το 17% και όπως σημειώνουν η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό βέβαια και με τα άλλα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τα οποία έχουν μειώσει σημαντικά το εισόδημα των πολιτών, είχαν ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις να καταρρεύσουν.
Ο κλάδος έχει κτυπηθεί σημαντικά από την κρίση, ενώ στελέχη του αναφέρουν πως έχουν στοχοποιηθεί λόγω λαθρεμπορίου, για το οποίο όμως, ενώ οι εταιρείες κάνουν όσα αποφασίζει το κράτος, στη συνέχεια το ίδιο το κράτος αδιαφορεί με αποτέλεσμα να μην καταπολεμάται το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Όπως σημειώνουν έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πήραν ένα τεράστιο κόστος για να εγκαταστήσουν το σύστημα εισροών-εκροών, αλλά στη συνέχεια το κράτος δεν το διάσυνδεσε με τη γενική γραμματεία, όπως είχε γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης ( και το πρόγραμμα Ήφαιστος) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. 
Από την άλλη και οι φορολογικοί έλεγχοι που γίνονται δείχνουν μέσω των προστίμων που επιβάλλονται, τα οποία είναι σύμφωνα πάντα με στελέχη της αγοράς υπέρογκα, ότι ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί και κυνηγηθεί. 
Οι δύο εισηγμένες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών Revolil και Elinoil είχαν καλά αποτελέσματα το 2015 με την Revoil να επιστρέφει σε επίπεδο μητρικής στην κερδοφορία και την Ελινόρι να διευθύνει τα κέρδη της.
Το θέμα είναι αν θα μπορέσουν μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον να διατηρήσουν την βελτιωμένη αυτή εικόνα.
Η Revoil είχε πωλήσεις 656 εκατ. ευρώ, EBITDA 8,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 3 εκατ. ευρώ. 
Σε επίπεδο μητρικής εμφάνισε κέρδη 693 χιλ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει ότι μετά από τρία έτη ζημιών κατάφερε το 2015 να ισορροπήσει. 
Η καθαρή θέση του ομίλου είναι στα 14 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 99,4 εκατ. ευρώ. 
Η Ελινόιλ είχε πωλήσεις 1,02 δισ. ευρώ, EBITDA 12,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ. 
Η μητρική είχε καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ. 
Η καθαρή θέση ήταν στα 49 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 82 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση της Ελινόιλ είναι στα 16,5 ευρώ ευρώ και από την αρχή του έτους υποχωρεί 15%, έχοντας ωστόσο δώσει καλό μέρισμα, ενώ η Revoil αποτιμάται στα 7,6 εκατ. ευρώ και από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 40%. 

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!