Skip to main content
| Notaka

«Το σκληρό πόκερ για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών».

Όταν η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Λούκα Κατσέλη, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αποφάσιζε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τηςαπέναντι στον νόμο με τον οποίο επιχειρείται να κριθούν και να αντικατασταθούν τα στελέχη των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, δεν εξέφραζε απλώς και μόνο προσωπικές της εκτιμήσεις, όπως αποδεικνύεται τελικά.

 

Όταν η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Λούκα Κατσέλη, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αποφάσιζε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τηςαπέναντι στον νόμο με τον οποίο επιχειρείται να κριθούν και να αντικατασταθούν τα στελέχη των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, δεν εξέφραζε απλώς και μόνο προσωπικές της εκτιμήσεις, όπως αποδεικνύεται τελικά.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του “Κ” αναφέρουν ότι η αντίθεση στον σχετικό νόμο, που με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο αποκλείει από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τη συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων τραπεζικών στελεχών, εκφράζεται, πέρα από τους τραπεζίτες, και από εγχώριους –αρμόδιους– θεσμικούς φορείς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμα και στο εσωτερικό της ΤτΕ στελέχη της εκφράζονται με σαφώς αρνητικό τρόπο για τις προϋποθέσεις που θέτει ο συγκεκριμένος αυτός νόμος, στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλε εξαρχής η επιμονή του ΔΝΤ να αποκλειστεί κάθε εμπλεκόμενος με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι κέρδισε τελικά την υποστήριξη και των ευρωπαϊκών θεσμών, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, στις οποίες δεν έφερε αντίρρηση και η κυβέρνηση.

Η οργή Τσακαλώτου

Όταν ο υπ. Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, αφού αντιλήφθηκε τις συνέπειες, φέρεται να έθεσε το θέμα σε σχετικά πρόσφατη συνάντηση με τους “θεσμούς”, στο περιθώριο εκδήλωσης που είχε γίνει στην Αθήνα, η απόλυτα αρνητική στάση των “θεσμών” –σύμφωνα με παρευρισκομένους– εξόργισε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Στο μεταξύ, όμως, τα γεγονότα άρχισαν να… τρέχουν, με επιλογές όπως αυτή του κ. Χρ. Παπαδόπουλου, που εκ των υστέρων ακυρώνονταν με παρεμβάσεις του εποπτεύοντος οργανισμού της ΕΚΤ, του SSM, με εξοστρακισμούς στελεχών της διοίκησης του ΤΧΣ κ.λ.π.

Στην ΤτΕ υπάρχει ένα κλίμα παρατεταμένης ανησυχίας και ερωτηματικών για το πώς θα διαμορφωθεί η συνέχεια, καθώς η εφαρμογή του νόμου αυτού αφήνει μεγάλα περιθώρια σύγκρουσης με το ισχύον στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και το οποίο έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται από αρμόδια στελέχη της ΤτΕ, οι επιλογές τού υπό νέα σύνθεση ΤΧΣ, που εκφράζουν την απόφασή του όσον αφορά τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών, δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε ισχύ τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων στις οποίες το ΤΧΣ συμμετέχει με τα δικαιώματα του μετόχου.

Συνελεύσεις, ΤΧΣ και ΤτΕ

Βέβαια, αναγνωρίζεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί σε περιβάλλον μνημονιακής ισχύος και capital controls, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη νομική ισορροπία στη λειτουργία των τραπεζών, ούτε νομιμοποιεί ένα καθεστώς “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” που φαίνεται να επιχειρείται…

Η πίεση που ασκείται για αλλαγές στον ισχύοντα νόμο δεν φαίνεται, πάντως, να βρίσκει ανταπόκριση. Οι “θεσμοί” επιμένουν ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Παράγοντας των “θεσμών” που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι “θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του και, αν υπάρξουν προβλήματα, θα εξεταστούν σε μετέπειτα χρόνο…”.

Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει τον ρόλο αφενός της εποπτείας της εφαρμογής του, αλλά και την ευθύνη της εισήγησης προσαρμογών εφόσον διαπιστωθεί ότι χρειάζονται, προβλέπεται ότι θα παρακολουθηθεί η διαδικασία και, στο τέλος του Ιουλίου, εφόσον διαπιστωθούν δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του, θα υπάρξει εισήγηση για τις αλλαγές που θα χρειαστεί. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει νέα διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς” τον Αύγουστο.

Αυτή, βέβαια, θα ενταχθεί στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης του ευρύτερου πλαισίου της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αρχικά είχε προβλεφθεί για τον Οκτώβριο, αλλά, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, φαίνεται να επισπεύδεται και να αρχίζει μέσα στο καλοκαίρι        

Σε κάθε περίπτωση, σχετικά με την όλη διαδικασία που αφορά τις αλλαγές των διοικητικών στελεχών των τραπεζών, είτε για τους νομικούς λόγους, που αφορούν τις τριβές μεταξύ της εφαρμογής του νόμου του ΤΧΣ και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου των τραπεζών, είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με τη –δύσκολη– εξεύρεση των κατάλληλων “βιογραφικών”, εκτιμάται ότι η κάλυψη των θέσεων στα δ.σ. με νέα πρόσωπα θα είναι χρονοβόρα και με απρόβλεπτες καθυστερήσεις…   

Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!