Skip to main content
| Notaka

«Νιγηρία: Οι Επιθέσεις Ένοπλων Ομάδων Οδηγούν σε Κατάρρευση την Παραγωγή Πετρελαίου».

Η πρώτη χρονιά της θητείας του Muhammadu Buhari ως Προέδρου της Νιγηρίας σημαδεύτηκε από την κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας, ενώ η οικονομία της αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης λόγω της παρατεταμένης περιόδου χαμηλών τιμών αργού στην παγκόσμια αγορά. 

 

Η πρώτη χρονιά της θητείας του Muhammadu Buhari ως Προέδρου της Νιγηρίας σημαδεύτηκε από την κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας, ενώ η οικονομία της αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης λόγω της παρατεταμένης περιόδου χαμηλών τιμών αργού στην παγκόσμια αγορά. 

Όπως σημειώνει ο ΙΕΑ στην τελευταία του μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μια σειρά από ένοπλες επιθέσεις έχουν προκαλέσει μείωση στην παραγωγή αργού της χώρας κατά περίπου 500 χιλ. βαρέλια την ημέρα από τις αρχές του έτους ενώ η ένοπλη ομάδα με την ονομασία «Εκδικητές του Δέλτα του Νίγηρα» (ΝDA) έχουν ορκιστεί να ρίξουν την παραγωγή στο μηδέν! 

Βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το Μάιο η πτώση της παραγωγής υπολογίζεται σε 250 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία επίπεδα, ενώ συνολικά ανήλθε στα 1,37 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 1988, με τέσσερεις από τις βασικές εξαγωγικές οδεύσεις της χώρας να αντιμετωπίζουν καταστάσεις «ανωτέρας βίας». Εξαιτίας των διακοπών και της μείωσης στην παραγωγή, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, η Αγκόλα έχει ξεπεράσει τη Νιγηρία ως η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της αφρικανικής ηπείρου.

nigeria supply

Όπως τονίζει ο ΙΕΑ, ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία αναφέρουν ότι οι ένοπλες επιθέσεις που στοχεύουν σε πηγάδια εξόρυξης και αγωγούς πετρελαίου έχουν γίνει πιο εξελιγμένες. Ο πρόεδρος

Buhari, από την πλευρά του, έχει δεσμευθεί να πατάξει τους σαμποτέρ των αγωγών στην περιοχή του Δέλτα, από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αργού της Νιγηρίας. Οι εξαγωγικές οδεύσεις που ετέθησαν εκτός λειτουργίας το Μάιο, λόγω τέτοιων επιθέσεων, ήταν η Bonny Light, η Forcados και η Brass River, ενώ μία τέταρτη, η Qua Iboe, σταμάτησε να λειτουργεί για τεχνικούς λόγους για μεγάλο μέρος του μήνα. 

Η ExxonMobil, που δραστηριοποιείται στη μεγαλύτερη εξαγωγική όδευση αργού της Νιγηρίας, την Qua Iboe, ήρε την κατάσταση «ανωτέρας βίας» στις αρχές Ιουνίου. Άλλες ξένες εταιρείες, όπως οι Chevron και Shell, αναγκάστηκαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους. Η Shell προχωρά στην επισκευή του υποθαλάσσιου αγωγού προς το τέρμιναλ που διατηρεί στο Forcados, και το οποίο καταστράφηκε από επίθεση τον Φεβρουάριο. Πριν τη διακοπή της παραγωγής, τα φορτία από το , Forcados υπολογίζονταν σε περίπου 250 χιλ. βαρέλια την ημέρα.

nig fields1

Η ΝDA απέρριψε συμβιβαστικές προτάσεις της κυβέρνησης της χώρας, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι έχουν στόχο τη μεγαλύτερη μείωση των εσόδων της Νιγηρίας από το πετρέλαιο. Η νιγηριανή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της για μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στο Δέλτα του Νίγηρα, ενώ ο Πρόεδρος Buhari επιχείρησε να εξευμενίσει τους αντάρτες παρατείνοντας την ισχύ της αμνηστίας που είχε υπογραφεί το 2009.

 
πηγή : energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!