Skip to main content
| Notaka

«Στο στόχαστρο οι επικουρικές συντάξεις άνω των 220 ευρώ».

Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν επικουρική σύνταξη πάνω από 220 ευρώ αναμένεται να βρεθούν στην “κλίνη του Προκρούστη”. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο περικοπών στιςεπικουρικές συντάξεις, το οποίο εξετάζεται στο Υπ. Εργασίας, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές σε σχέση με το Ασφαλιστικό προβλέπει…

 

Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν επικουρική σύνταξη πάνω από 220 ευρώ αναμένεται να βρεθούν στην “κλίνη του Προκρούστη”. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο περικοπών στιςεπικουρικές συντάξεις, το οποίο εξετάζεται στο Υπ. Εργασίας, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές σε σχέση με το Ασφαλιστικό προβλέπει:

· Κλιμακωτές μειώσεις στις εν λόγω συντάξεις που ξεπερνούν το όριο των 220 ευρώ. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 280  εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

·  Τα υπόλοιπα 330 εκατ. ευρώ θα προέλθουν, σύμφωνα με το ίδιο πλάνο από την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1,5% για τρία χρόνια ή κατά 1% για τα τρία πρώτα χρόνια και κατά 0,5% τα επόμενα τρία χρόνια

· Τέλος, 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αξιοποίηση της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει την έσχατη “γραμμή άμυνας” των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης), κάτω από τα οποία δεν δέχεται καμία μείωση στις αποδοχές των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε προχθεσινή συνέντευξη τύπου  ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος “καμία επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν πρόκειται να μειωθεί. Για να αντιμετωπίσουμε το δομικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ στο πλαίσιο των προτάσεων που υποβάλαμε στους θεσμούς, περιλαμβάνεται ένα τρίπτυχο μέτρων, το οποίο επί της αρχής έγινε δεκτό και από αυτούς:

– Πρώτον, χρήση δηλαδή πολύ περιορισμένων αναπροσαρμογών στιςεπικουρικές συντάξεις, που αφορούν το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων (σ.σ. 260.000). Προστατεύουμε απολύτως το εισόδημα του 90% των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα –δηλαδή παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας- θα καταθέσει ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο πλάνο για την επικουρική ασφάλιση. Η κυβέρνηση επιθυμεί την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου μέχρι τέλος του μηνός, δηλαδή πριν το Πάσχα. Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital.gr πως το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πολύ πιθανόν  στο α’ δεκαήμερο του Μαΐου. Δύο είναι τα βασικά ορόσημα σε σχέση με την όλη διαδικασία. Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου στην Ουάσινγκτον και το eurogroup της 22ης Απριλίου.

πηγή : capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!