Skip to main content
| Notaka

«Σαουδική Αραβία: Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή πετρελαίου».

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σαουδκή Αραβία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής προσπάθεια σταθεροποίησης της παραγωγής, ώστε ν’ αυξηθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σαουδκή Αραβία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής προσπάθεια σταθεροποίησης της παραγωγής, ώστε ν’ αυξηθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ο αριθμός των ενεργών γεωτρήσεων στη Σαουδική Αραβία, στο Κουβέιτ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν, καταγράφηκε στις 290, το Μάρτιο. Έτσι, οι λειτουργικές πετρελαϊκές γεωτρήσεις έχουν αυξηθεί κατά 50, από την έναρξη της περιόδου μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, στα μέσα του 2014, ενώ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2011.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, η αραβική χερσόνησος έχει σχεδόν το 30% των ενεργών γεωτρήσεων εκτός της Βορείου Αμερικής, όταν το ποσοστό αυτό, ήταν μικρότερο του 18% την περίοδο έναρξης της πτώσης των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία είχε στα εδάφη της, 127 λειτουργικές γεωτρήσεις το Μάρτιο, με τις 67 από αυτές να παράγουν πετρέλαιο και τις υπόλοιπες 60 φυσικό αέριο.

Πληροφορίες από το Ριάντ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της ημερήσιας παραγωγής από τα 12,5 εκατ βαρέλια ημερησίως σε 15 εκατ βαρέλια ημερησίως, ενδεχόμενο, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των διεθνών τιμών.
 
Νωρίτερα σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν στις ασιατικές αγορές, καθώς ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε για τη συνέχιση της χαμηλής ζήτησης πετρελαίου, ενώ η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία “χαλαρών δεσμεύσεων” στη διεθνή διάσκεψη για το πετρέλαιο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στη Ντόχα του Κατάρ.
Από την άλλη μεριά, η Goldman Sachs παρατηρεί ότι η οικονομική ρευστότητα από την παραγωγή πετρελαίου “κρατάει ζωντανές” τις εταιρίες που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθους στις ΗΠΑ, καθώς έχουν προσαρμοστεί στα χαμηλά επίπεδα των διεθνών τιμών.

Οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης του πετρελαίου τύπου Brent διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 43,66 δολ το βαρέλι μειωμένες κατά μισό δολάριο ή 1% σε σύγκριση με το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κατέγραψαν επίσης, μείωση κατά 1% στα 41,60 δολ το βαρέλι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Πετρελαίου, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης ότι μια συμφωνία γύρω από τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου θα έχει χαλαρό χαρακτήρα. “Η συμφωνία δε θα είναι δεσμευτική για λεπτομερή εφαρμογή. Θα είναι περισσότερο μια συμφωνία μεταξύ κυρίων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους παρευρισκόμενους στην ενημέρωση, παραφράζοντας τα λεγόμενα του Νόβακ.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία αναφορά του, εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θ’ αυξηθεί κατά 1,20 εκατ βαρέλια ημερησίως το 2016. Στην πρόβλεψη αυτή, η εκτίμηση για το επίπεδο της ζήτησης είναι μειωμένη κατά 50,000 βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με προγενέστερη πρόβλεψη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!