Skip to main content
| Notaka

«Χουντής: Σε σύγχυση η κυβέρνηση σχετικά με την φορολογία των καυσίμων».

Είναι ενδεικτική μιας ανίκανης κυβέρνησης σε πλήρη σύγχυση, με φορομπηχτική νοοτροπία, η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας καυσίμων.

 

Είναι ενδεικτική μιας ανίκανης κυβέρνησης σε πλήρη σύγχυση, με φορομπηχτική νοοτροπία, η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας καυσίμων.

Αυτό τονίζει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε δήλωσή του που αφορά ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία εγκαλεί επίσης, διότι, ενώ πιέζει συνεχώς για αύξηση της φορολογίας και μείωση μισθών και συντάξεων, ανέχεται την πλήρη απραξία σε θέματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Στην ερώτηση του, ο Νίκος Χουντής επισημαίνει:

«Ο νόμος 4093/2012 εκδόθηκε με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης αλλά, 4 χρόνια μετά την ψήφισή του, εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, ενώ έχει απορροφήσει πάνω από 100 εκ. δημοσίων και ιδιωτικών πόρων για «μελέτες, άξονες μέτρων, καταγραφή, απογραφή δεξαμενών, κλπ».

Συνεχίζοντας την ερώτησή του σημειώνει:

«Το μητρώο πρατηρίων καυσίμων με εγκατάσταση συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο 2014, είναι ακόμη ατελές και αναξιοποίητο. Δεν υπάρχει διασύνδεση της Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣ) με τα πρατήρια, δεν διασταυρώνονται τα στοιχεία, δεν έχει δημιουργηθεί μηχανισμός πιστοποίησης και ελέγχου και δεν έχουν προβλεφθεί ούτε τα έξοδα που αφορούν την υλοποίηση αυτών των μέτρων».

Στην ίδια ερώτηση υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αποφάσεις είχαν ληφθεί με τον ίδιο νόμο 4093/2012 για την πάταξη της λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής στα προϊόντα καπνού, η οποία «εκτιμάται σε 650-800 εκ ετησίως. Από 2013 έως 2015 οι απώλειες υπολογίζονται σε 2,5 δις ευρώ, όσο δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ».

Καταλήγοντας, στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, ενώ πιέζει συνεχώς για αντιλαϊκά μέτρα, αύξηση της φορολογίας και μειώσεις συντάξεων και δημόσιων παροχών, ανέχεται την πλήρη απραξία των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, τα οποία προκαλούν τεράστιες δημοσιονομικές απώλειες και την καλεί να λάβει άμεσα μέτρα για την πάταξη των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών και καπνού, τονίζοντας ότι η επιβολή νέων φόρων στα προϊόντα πετρελαιοειδών και καπνού δεν αυξάνει τα έσοδα, αλλάωθεί σε αύξηση του λαθρεμπορίου. 

Η δήλωση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

«Η χθεσινή επιβεβαίωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση των φόρων στα πετρελαιοειδή είναι απολύτως ενδεικτική της πλήρους σύγχυσης και της ανικανότητας μιας Κυβέρνησης προσηλωμένης σε μια αδιέξοδη φορομπηχτική πολιτική στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ουΜνημονίου. 

Αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι, ενώ 4 χρόνια πριν έχει ψηφιστεί νόμος για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων αλλά και προϊόντων καπνού και χρειάζονται μόνο κάποιες υπουργικές αποφάσεις για να τεθεί ο νόμος σε πλήρη εφαρμογή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω μη αρμόδιου υπουργού, εξήγγειλε χθες την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, που θα έχει σαν αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στις μεταφορές, στις παραγωγικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, στα νοικοκυριά, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά θα οδηγήσει και σε δραματική αύξηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αφού η αύξηση της φορολογίας προσφέρει στους λαθρέμπορους μεγαλύτερο κίνητρο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της και να μην επιβάλλει καμία νέα φορολογία στα πετρελαιοειδή, που ήδη επιβαρύνονται με τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη, και να προχωρήσει άμεσα στην πάταξη του λαθρεμπορίου, εκδίδοντας τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες, εδώ και πολύ καιρό, βρίσκονται κατατεθειμένες από υπηρεσιακούς παράγοντες στα γραφεία των αρμόδιων υπουργών (Οικονομικών), χωρίς να υπογράφονται!!».

πηγή : energypress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!