Skip to main content
| Notaka

««Βαρίδι» στις ευρωαγορές η βουτιά του πετρελαίου».

Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου επιδείνωσε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα.

 

Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου επιδείνωσε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 6.200 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,41% στις 10.031 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,21% στις 4.423 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε  κατά 0,07% στις 340,05 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Easyjet  και IAG εμφάνισαν κέρδη έως 1% ενώ η μετοχή της Ryanair  έκλεισε ανοδικά κατά 1,5%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Credit Suisse κινήθηκε ανοδικά κατά 1,4% ενώ της Lloyd’s πτωτικά κατά 1%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε αρνητικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 3,28% στα 40,09 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,70% στα 40,66 δολάρια. Νωρίτερα, η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 9,4 εκατ. βαρέλια,  για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου.

Στην  Ιαπωνία,  ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,28% στις 17.001 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,08% στις 1.995 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,47% στις 5.142 μονάδες.

Στην  Κίνα,  το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 3.011 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε άνοδο κατά 0,86% στις 505 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε απώλειες κατά 0,43% στις 20.578 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Credit Suisse Group AG, προχωρώντας σε μία βαθιά αναδιάρθρωση του επενδυτικού της τομέα. Σημειώνεται ότι ο αρχικός υπολογισμός προέβλεπε την περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας εντός του 2016, αλλά τελικώς ο συγκεκριμένος αριθμός θα διαμορφωθεί στις 6.000, με την Credit Suisse να προσδοκά σε όφελος 1,7 δισ. φράγκων.

Εκτός των θέσεων εργασίας, η ελβετική τράπεζα αποφάσισε να περιορίσει σημαντικά, κατά 60 δισ. δολάρια, την έκθεσή της σε υψηλού κινδύνου περιουσιακά στοιχεία (assets). «Τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται για να ενισχύσουμε την κεφαλαιακή μας βάση και να περιορίσουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και πληθωρισμού «βλέπει» για την γερμανική οικονομία η Επιτροπή Σοφών, η οποία συνιστά συμβουλευτικό όργανο της Καγκελαρίας. Οι Γερμανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2016, έναντι 1,6% της προηγούμενης εκτίμησης. Αιτία της υποβάθμισης του στόχου συνιστά το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο δεν αναμένεται να ανακάμψει ούτε το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Σοφών, κύριος τροφοδότης της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει η εγχώρια κατανάλωση, η οποία δέχεται ώθηση από την εύρωστη αγορά εργασίας και τη διευκολυντική πολιτική της ΕΚΤ. Ωστόσο, προσθέτει η Επιτροπή, οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Κίνας και των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών, συνεπάγονται την εξασθένιση του αναπτυξιακού outlook. Σχετικά με τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% έναντι 1,2% της προηγούμενης εκτίμησης, λόγω των μειωμένων τιμών σε ενέργεια και πετρέλαιο.

Τέλος, την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών εξήρε η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του SSM. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταστεί πιο ανθεκτικές απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους» σημείωσε η Νουί, τονίζοντας ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει αυξηθεί στο 13% από 9% το 2012.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι τα επαρκή επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας ενδυναμώνoυν τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση από ό,τι ήταν στην προ-κρίσης περίοδο. Περιγράφοντας τις προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνίσταται στην αναγκαιότητα προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!