Skip to main content
| Notaka

«Τι μπορούν να μας διδάξουν οι startups».

Χαρακτηρίστηκαν επιχειρηματικός “δρόμος” για την έξοδο από την κρίση. Παρά το γεγονός πως εννέα στις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις -σύμφωνα με διεθνείς μελέτες- δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, οι startups έχουν να διδάξουν πολλά για το επιχειρείν, ειδικά στην ελληνική οικονομική σκηνή.

 

Χαρακτηρίστηκαν επιχειρηματικός “δρόμος” για την έξοδο από την κρίση. Παρά το γεγονός πως εννέα στις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις -σύμφωνα με διεθνείς μελέτες- δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, οι startups έχουν να διδάξουν πολλά για το επιχειρείν, ειδικά στην ελληνική οικονομική σκηνή.

Υπολογίζεται πως τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές startups, συμπεριλαμβανομένων και των νεοφυών επιχειρήσεων που αγοράστηκαν από ξένους επενδυτές. Μετά την έκρηξη καινοτόμων ιδεών το 2012, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, νέοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να επενδύουν στην καινοτομία μέχρι και σήμερα, παρά τις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ελπίζοντας πως η ιδέα τους θα αποτελέσει το επόμενο ελληνικό success story.

Ποια είναι όμως τα διδάγματα που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια η νεοφυής επιχειρηματικότητα; Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το πιο σημαντικό είναι πως άλλαξαν την ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το think tank Lisbon Council για τις επιδόσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την εφαρμογή του Μανιφέστου για τις startup επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση σε ό,τι έχει να κάνει με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έχοντας υιοθετήσει σε ποσοστό 63% τις σχετικές αρχές που ουσιαστικά συνεπάγονται την εφαρμογή ευνοϊκών διατάξεων για την ίδρυση startups, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους. 

Παρ’ όλα αυτά, όπως έδειξε η ίδια έρευνα, οι επιδόσεις της Ελλάδας δεν είναι το ίδιο καλές στο κομμάτι της ανάπτυξης δεξιοτήτων και την παροχή εκπαίδευσης που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των startups. 

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά την αγορά των startups στην Ελλάδα, ίσως ο πιο πολύτιμος πόρος για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, με χαρακτηριστικά όπως το ταλέντο, η επιμονή, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα να αποτελούν τη βάση. Την ίδια ώρα, όπως συμπληρώνουν, ένα καλά προετοιμασμένο και ρεαλιστικό business plan που να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, η καλή προετοιμασία του προϊόντος πριν την παρουσίασή του στους καταναλωτές, η καταγραφή των κινδύνων και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά το πνεύμα ομαδικότητας είναι στοιχεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θα πρέπει να διακρίνουν όλες τις επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και τις καλά εδραιωμένες. 

Την ίδια ώρα τα λάθη δεν αποτελούν “ομολογία αποτυχίας”, αντιθέτως δίνουν το έναυσμα για να βελτιωθεί το προϊόν. Συμπληρώνουν τέλος πως το “μυστικό” της επιτυχίας είναι ο επιχειρηματίας να προσπαθήσει να εντοπίσει τους μελλοντικούς πελάτες του, οι οποίοι και θα του δώσουν τα στοιχεία που χρειάζεται για να δημιουργήσει το προϊόν της αρεσκείας τους και κατά συνέπεια να τους το πουλήσει. 

Πόσο καινοτόμος είναι τελικά η Ελλάδα;

Όπως δείχνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιδόσεις των χωρών της Ε.Ε. στην καινοτομία τη χρονιά που πέρασε, τα κράτη – μέλη κατατάσσονται σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες επιδόσεων: 

* Η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Σουηδία είναι “πρωτοπόροι της καινοτομίας”, εφόσον οι επιδόσεις τους είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες του μέσου όρου της ΕΕ

* η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι “οπαδοί της καινοτομίας”, με επιδόσεις καινοτομίας μεγαλύτερες ή περίπου ίδιες με εκείνες του μέσου όρου της ΕΕ

* οι επιδόσεις της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτές είναι “χώρες με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία”

* η Βουλγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία είναι “χώρες με χαμηλές επιδόσεις στην καινοτομία”, οι επιδόσεις τους είναι πολύ χαμηλότερες από τις επιδόσεις του μέσου όρου της ΕΕ. 

Γενικά, ο ετήσιος μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης των επιδόσεων στην καινοτομία στην ΕΕ έφθασε το 1,0 % κατά την περίοδο 2007-2014, ενώ τα περισσότερα κράτη – μέλη βελτίωσαν τις επιδόσεις τους όσον αφορά την καινοτομία. Η Λετονία, η Βουλγαρία και η Μάλτα είναι οι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη καινοτομίας. Για ορισμένα κράτη – μέλη, οι επιδόσεις καινοτομίας δεν έχουν βελτιωθεί. Για το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, τα μέσα ετήσια ποσοστά ανάπτυξης είναι απλώς θετικά, για την Κύπρο είναι απλώς αρνητικά, ενώ για την Ισπανία και τη Ρουμανία ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι σαφώς αρνητικός. 

Φαίνεται όμως πως μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν μεγαλύτερα κεφάλαια. Με βάση έρευνα της Startup Europe Partnership που πραγματοποιήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, οι μικρές αλλά δυναμικές εταιρείες (scale-up startups) κατάφεραν να αντλήσουν 23 δισ. δολάρια, προσελκύοντας κυρίως κεφάλαια από venture capitals και λιγότερο από την εισαγωγή των μετοχών τους σε κάποια οργανωμένη αγορά.

πηγή : capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!