Skip to main content
| Notaka

«Το πετρέλαιο θέρμανσης «ζέστανε» την αγορά καυσίμων το 2015».

Ανάμεικτα συναισθήματα προκαλεί στην αγορά καυσίμων, η πορεία των πωλήσεων του 2015, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία για τις καταναλώσεις στη χώρα μας. 

 

Ανάμεικτα συναισθήματα προκαλεί στην αγορά καυσίμων, η πορεία των πωλήσεων του 2015, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία για τις καταναλώσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στο σύνολο του 12μήνου (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2015) τα καύσιμα κίνησης εμφανίζουν οριακή υποχώρηση της τάξης των 46.712 τόνων, την ίδια στιγμή που πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 43%, καθώς πουλήθηκαν 417.210 τόνοι περισσότεροι σε σχέση με το 2014.

Η σημαντική αυτή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης οδηγεί συνολικά την αγορά σε θετικό πρόσημο το 2015, αφού πουλήθηκαν 370.497 τόνοι περισσότεροι, ποσότητα  που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 6%.

Τώρα ως προς τις επιμέρους κατηγορίες, στις βενζίνες συνεχίζεται η πτωτική πορεία που καταγράφεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης και η οποία είχε ενταθεί εξαιτίας των υψηλών τιμών. Το 2015 πάντως οι χαμηλές τιμές εκτιμάται ότι λειτούργησαν θετικά ώστε να περιοριστεί η πτώση των προηγούμενων ετών, η οποία θυμίζουμε το 2014 είχε φτάσει έως και το 6%. Έτσι πέρυσι η μείωση στη συγκεκριμένη κατηγορία φτάνει το 3% καθώς διατέθηκαν συνολικά 2.457.534 τόνοι.

Στον αντίποδα οι καταναλώσεις του Diesel κίνησης, οι οποίες το 2014 εμφάνισαν μια εξαιρετική δυναμική, φτάνοντας σε ποσοστό έως και το 8% αύξηση, φαίνεται ότι το 2015 έχασαν τη δυναμική τους. Έτσι παρά τις χαμηλές τιμές πουλήθηκαν συνολικά  2.512.491 τόνοι, που μεταφράζονται σε αύξηση 2%.

Η θετική έκπληξη της χρονιάς για την αγορά πάντως ήρθε από τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, όπου καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση (43%), η οποία μεταφράζεται σε συνολικές πωλήσεις 1.388.664 τόνων, έναντι 971.454 τόνων πέρυσι. Σημειώνεται ότι όπως εικάζουν πηγές της αγοράς, στο τελευταίο δίμηνο, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών τιμών, μπορεί να σημειώθηκε «στοκάρισμα» ποσοτήτων, που βοήθησε στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων.

Με το … αριστερό 2016

Σε αντίθεση με τη θετική εικόνα του 2015, το 2016 δε φαίνεται να εμφανίζει την ίδια δυναμική, καθώς σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, καταγράφεται πτώση στις πωλήσεις σε όλα τα προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, οι βενζίνες τον πρώτο μήνα του έτους συγκριτικά με πέρυσι κινήθηκαν στο -10%,  ενώ ακόμη μεγαλύτερη εμφανίζεται η μείωση για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης. Βεβαίως η εικόνα για τη φετινή πορεία της αγοράς θα είναι πιο πλήρης στο δίμηνο ή ακόμη καλύτερα στο τρίμηνο, όταν και θα φανεί εάν η πτώση του Ιανουαρίου ήταν συγκυριακή ή δείχνει μια συνολικότερη τάση.

πηγή : energypress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!