«Ερχονται «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα ΙΧ».
«Καυτά ραβασάκια» με χρηματικά πρόστιμα αποστέλλονται σε 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων οι οποίοι αν δεν συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ξεκινά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων όπως ορίζεται στην απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. «Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε -και είναι ήδη για δημοσίευση στο ΦΕΚ- τις διατάξεις για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται εντός ολίγων ημερών να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημά τους και ένα παράβολο των 250 ευρώ. Τα ονόματα των οδηγών που θα ειδοποιηθούν θα προκύψουν ύστερα από διασταύρωση που θα γίνει ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών με την ηλεκτρονική βάση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία και εμπεριέχει τα στοιχεία για όλα τα ΙΧ για τα οποία υπάρχει ενεργός ασφάλεια. Κάθε οδηγός που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο θα πρέπει μέσα σε 8 ημέρες είτε να αποδείξει ότι είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του. Αν παρέλθει το 8ήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών, οι οποίες είναι:
• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
• Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
• Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
«Μαύρη» τρύπα 26 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τους φόρους. Επίσης ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε έξι μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και την προστασία καταναλωτών και εργαζομένων σ’ αυτή.
Οπως τόνισε, η ασφαλιστική αγορά είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και απευθυνόμενος προς τις εταιρείες τούς ζήτησε να αυξήσουν τον επενδυτικό τους ρόλο για να διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα έξι μέτρα αφορούν:
• Τη δημιουργία θεσμού διαβούλευσης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, υπουργείου και εργαζομένων.
• Τη σύσταση ασφαλιστικών δικαστηρίων για την ταχεία επίλυση ασφαλιστικών διαφορών μεταξύ ασφαλισμένων και εταιρειών αλλά και εταιρειών μεταξύ τους.
• Τη σύσταση σώματος ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων για την αξιολόγηση ζημιών.
• Τη δημιουργία εθνικών πολιτικών που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση και των διεθνών προβλημάτων.
• Πρότεινε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.
• Εξασφάλιση πλήρως των εργαζομένων σε περιπτώσεις ανάκλησης αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών.
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών ενώ τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα για έγκαιρη εποπτεία προάσπισης των υγειών εταιρειών.
Μαρία Βουργάνα ( ethnos.gr )