Skip to main content
| Notaka

«Η τιμή του πετρελαίου εξαρτάται από το Ιράν».

Από το Σάββατο το απόγευμα έχουν αρθεί οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ύστερα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας στα πλαίσια της συμφωνίας της με την Διεθνή Κοινότητα (5+1) σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

 

Από το Σάββατο το απόγευμα έχουν αρθεί οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ύστερα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας στα πλαίσια της συμφωνίας της με την Διεθνή Κοινότητα (5+1) σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι Ιρανικές αρχές έχουν δηλώσει από τα τέλη το περασμένου έτους πως με την άρση του εμπάργκο, θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα, αύξηση η οποία μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη οδηγήσει τον μαύρο χρυσό χαμηλότερα, ενώ οι πιέσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν καθώς το ιρανικό πετρέλαιο θα βρει δίοδο προς τις διεθνείς αγορές. Παρόλα, αυτά υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που πιστεύουν πως το γεγονός αυτό έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές.

Το ερώτημα είναι αν πράγματι αυτά τα επίπεδα παραγωγής μπορούν να επιτευχθούν και σε τι χρονοδιάγραμμα. Ο Πρόεδρος του Ιράν, κ. Rouhani, έσπευσε να δηλώσει από την Κυριακή πως η εν λόγω αύξηση έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) φέρεται να είναι πιο συγκρατημένος, καθώς στην μηνιαία του αναφορά που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, εκτιμά πως η αύξηση θα φτάσει τα 300.000 βαρέλια/ημέρα έως το τέλος του 1ου τριμήνου.

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι αν η αύξηση της παραγωγής από το Ιράν και η ενδεχόμενη περεταίρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μπορούν να οδηγήσουν σε μία έκτακτη σύνοδο του OPEC το προσεχές διάστημα, με σκοπό τον περιορισμό της υπερπροσφοράς και την συγκράτηση των τιμών. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Βενεζουέλα φέρεται να ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Η Σαουδική Αραβία παραμένει αμετάκλητη από την τωρινή πολιτική της αυξημένης παραγωγής, ενώ η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων Ριάντ – Τεχεράνης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μία τέτοια προσέγγιση. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας πιο διαλλακτικής στάσης από πλευράς Σαουδικής Αραβίας στο προσεχές μέλλον, δεδομένου του ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει αρχίσει να επηρεάζει και την ίδια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Shana, οι πρόεδροι Ιράν και Βενεζουέλας είχαν την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία εκδήλωσαν την αμοιβαία πρόθεση για μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών στον OPEC (και όχι μόνο). Η Βενεζουέλα έχει υπάρξει ίσως ο κυριότερος εκφραστής της δυσαρέσκειας απέναντι στην πολιτική της αυξημένης παραγωγής, ενώ η σημερινή προσέγγιση Τεχεράνης – Καράκας αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς την Σαουδική Αραβία για περιορισμό της παραγωγής.

Η υποχώρηση των τιμών συνεχίστηκε και κατά την χτεσινή ημέρα αφού παρά την προσπάθεια ανάκαμψης, το πετρέλαιο τύπου WTI διέσπασε και τα $28, σημειώνοντας νέα χαμηλά στα $27,53. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά πως θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές αφού – αν το Ιράν προσθέσει 6000.000 βαρέλια/ανά ημέρα – η προσφορά θα μπορούσε να ξεπεράσει την ζήτηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια/ ημέρα κατά το πρώτο μισό του έτους.

* Ν. Τζαμπούρας, Forex Trading Instructor

(capital.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!