Skip to main content
| Notaka

««Στον πάγο» πετρελαϊκές έρευνες λόγω συγκυρίας – Σενάριο για συμπόρευση ΕΛΠΕ-Energean».

Για τις 30 Απριλίου (Μεγάλο Σάββατο) μετατίθεται η προθεσμία αξιολόγησης των προσφορών, για τις έρευνες πετρελαίου σε Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο και Άρτα-Πρέβεζα.

 

Για τις 30 Απριλίου (Μεγάλο Σάββατο) μετατίθεται η προθεσμία αξιολόγησης των προσφορών, για τις έρευνες πετρελαίου σε Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο και Άρτα-Πρέβεζα.

Πρόκειται για την τρίτη παράταση που το υπουργείο δίνει στην ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής αξιολόγησης, και όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, είναι απόλυτα δικαιολογημένη λόγω του αρνητικού περιβάλλοντος που έχουν προκαλέσει οι χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, μετατέθηκε για μια ακόμη φορά η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών που υπέβαλαν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil & Gas. Οι δύο εταιρείες είχαν καταθέσει προσφορές στις 6 Φεβρουαρίου 2015, η πρώτη για την περιοχή ΒΔ Πελοπόννησος και Άρτα-Πρέβεζα και η δεύτερη για Αιτωλοακαρνανία και Άρτα-Πρέβεζα.

Η σύμπτωση κοινού ενδιαφέροντος από τις δύο εταιρίες για την περιοχή Άρτα-Πρέβεζα, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr επιδιώχθηκε και με την παραίνεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρακαμφθεί με τη διαμόρφωση κοινού σχήματος (κοινοπραξίας) για την έρευνα και εκμετάλλευση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Έτσι παρά το αρχικά «εχθρικό» κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών, βρέθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο διοίκησης εταιρειών και θεωρείται πολύ πιθανόν να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΕΛ.ΠΕ. και Energean για την από κοινού ανάληψη της παραχώρησης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, επιπλέον θετικό στοιχείο για την προσέγγιση των δύο πλευρών είναι ότι οι προσφορές τους για τη συγκεκριμένη περιοχή (ύψος επενδύσεων, πρόγραμμα ερευνών κλπ) κρίνονται ως περίπου ισοδύναμες.

Έτσι, το σημείο στο οποίο πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, είναι το ποια από τις δύο εταιρείες θα είναι επικεφαλής (operator) της κοινοπραξίας, ρόλο που διεκδικεί η Energean, λόγω και του ότι είναι η μοναδική εταιρεία με εμπειρία, όχι μόνο στην έρευνα, αλλά και στην εκμετάλλευση πετρελαίου (Πρίνος). Για το λόγο αυτό η παράταση του χρόνου αξιολόγησης, την οποία παρέχει το υπουργείο, θεωρείται ότι είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ελληνικών εταιρειών.

Τέλος να σημειωθεί ότι και στις τρεις περιοχές έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν ερευνητικές εργασίες και με γεωτρήσεις, γεγονός που τις καθιστά από τις περισσότερο γνωστές και ελπιδοφόρεςγεωλογικά. Το μόνο εμπόδιο για την ώρα είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, που περιορίζουν τα περιθώρια ανάληψης ρίσκου από τις ερευνητικές εταιρείες.

(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day, 18/1/2016)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!