Skip to main content
| Notaka

«Κύπρος: Έρχονται οι αποφάσεις της ΕΠΑ για τα καύσιμα».

Με αφορμή τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, το SigmaLive επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) Λουκία Χριστοδούλου, προκειμένου να ενημερωθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται τόσο η έρευνα που η Επιτροπή διεξάγει στον κλάδο των πετρελαιοειδών, όσο και η επανεξέταση της γνωστής υπόθεσης του 2011.

 

Με αφορμή τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, το SigmaLive επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) Λουκία Χριστοδούλου, προκειμένου να ενημερωθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται τόσο η έρευνα που η Επιτροπή διεξάγει στον κλάδο των πετρελαιοειδών, όσο και η επανεξέταση της γνωστής υπόθεσης του 2011.

Σύμφωνα με την κα. Χριστοδούλου η τομεακή έρευνα (sector inquiry) στον κλάδο των πετρελαιοειδών βρίσκεται σε «πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο» και η επανεξέταση της υπόθεσης του 2011 βρίσκεται στο «τελικό στάδιο».

Πρόσφατα, παρατηρήθηκε σημαντική πτώση στις τιμές των καυσίμων διεθνώς, ενώ την ίδια στιγμή στην Κύπρο η μείωση δεν είναι αισθητή. Υπήρξαν καταγγελίες καί από κόμματα ότι η λιανική τιμή των καυσίμων στην Κύπρο δεν πέφτει αναλόγως της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου μπρεντ, που έχει υποστεί τεράστια συρρίκνωση το τελευταίο διάστημα.

Επανεξέταση Υπόθεσης του 2011

Σε ό,τι αφορά στην επανεξέταση της υπόθεσης του 2011 από την ΕΠΑ υπό τη νέα της σύνθεση, η κα. Χριστοδούλου δήλωσε στο SigmaLive ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμα ύψους €42,9 εκ. που επέβαλε η ΕΠΑ το 2009 σε τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών, καθότι ο διορισμός του τότε Προέδρου της ΕΠΑ είχε κριθεί ως μη νόμιμος.

Ακολούθως, μετά το διορισμό της κα. Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της ΕΠΑ, η Επιτροπή υπό τη νέα της σύνθεση (διορίστηκε τον Απρίλιο του 2013) υιοθέτησε την απόφαση της προηγούμενης Επιτροπής για επανεξέταση της εν λόγω υπόθεσης.

Σύμφωνα με την κα. Χριστοδούλου βάσει του διοικητικού δικαίου, οποιαδήποτε απόφαση ακυρωθεί πρέπει να επανεξεταστεί εξ υπαρχής. Έτσι, η Επιτροπή προχώρησε σε επανεξέταση της υπόθεσης από την αρχή.

Ερωτηθείσα, εάν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν νέα πρόστιμα στις εταιρείες πετρελαιοειδών από την κατάληξη της επανεξέτασης αυτής της υπόθεσης, η Πρόεδρος της ΕΠΑ απάντησε ως εξής: «Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Δεν μπορώ να πω περισσότερα. Η επανεξέταση της υπόθεσης βρίσκεται σε τελικό στάδιο». 

Τομεακή έρευνα στον κλάδο των πετρελαιοειδών

Σε ό,τι αφορά στη τομεακή έρευνα (sector inquiry) στον κλάδο των πετρελαιοειδών, η κα. Χριστοδούλου δήλωσε στο SigmaLive ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο. «Ευελπιστούμε» είπε «μέχρι τον Ιούνιο να είμαστε σε θέση να δώσουμε στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα» και πρόσθεσε «αναμένουμε κάποιες απαντήσεις σε τελευταία ερωτηματολόγια, προκειμένου να τις επεξεργαστούμε». Κληθείσα να απαντήσει τι διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως απάντησε ως εξής: «Εκ πρώτης όψεως δεν μπορεί να λεχθεί τίποτε. Ευελπιστούμε, μέχρι τον Ιούνιο, να είμαστε σε θέση να δώσουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Η έρευνα της ΕΠΑ στον τομέα της αγοράς των πετρελαιοειδών αφορά τους ακόλουθους τύπους πετρελαιοειδών: βενζίνη 95 οκτανίων, βενζίνη 98 οκτανίων, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και υγραέριο.

Η εν λόγω έρευνα θα καλύψει όλες τις επιμέρους βαθμίδες της αγοράς, ήτοι εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, χονδρική διανομή, και λιανική εμπορία και θα συμπεριλάβει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, ήτοι εταιρείες εισαγωγής, εταιρείες χονδρικής πώλησης, εταιρείες λιανικής πώλησης – πρατήρια καυσίμων- και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, καθώς και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Κύπρου, ή/και οποιοδήποτε άλλο Σύνδεσμο δραστηριοποιείται ή/και λειτουργεί στον εν λόγω τομέα της αγοράς.

Σύμφωνα με την ΕΠΑ, μια τοµεακή έρευνα είναι το µέσο που η Επιτροπή χρησιμοποιεί για να συγκεντρώνει πληροφορίες για µια συγκεκριμένη αγορά, ούτως ώστε να μπορεί να εντοπίζει ευκολότερα πιθανά εμπόδια ή ενδεχόμενες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Μια τέτοια έρευνα είναι γενική, δηλαδή αφορά την συλλογή πληροφοριών και δεν στρέφεται άμεσα κατά οποιασδήποτε συγκεκριμένης επιχείρησης. Μετά από μια έρευνα σε κλάδο της οικονομίας ή σε τύπους συμφωνιών, είναι πιθανό να ακολουθήσει διερεύνηση σχετικών υποθέσεων, κάτι που όμως δεν είναι βέβαιο αλλά ούτε και απαραίτητο επακόλουθο.

πηγή : sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!