| Notaka |

«Πώς η ΜΟΗ πήρε την πρωτιά των αποδόσεων στο FTSE25».

Με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, η μετοχή της Motor Oil Ελλάς αποχαιρετά τη χρονιά στο +55% από την αρχή του έτους, κερδίζοντας την πρωτιά σε επίπεδο αποδόσεων μεταξύ των μετοχών του FTSE25.

 

Με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, η μετοχή της Motor Oil Ελλάς αποχαιρετά τη χρονιά στο +55% από την αρχή του έτους, κερδίζοντας την πρωτιά σε επίπεδο αποδόσεων μεταξύ των μετοχών του FTSE25.

Σε μια ομολογουμένως εξαιρετικά αντίξοη χρηματιστηριακά χρονιά, η ΜΟΗ αποτέλεσε όαση για όσα θεσμικά κεφάλαια και επενδυτές τοποθετήθηκαν στη μετοχή, λειτουργώντας ως αντιστάθμισμα στις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν οι περισσότεροι τίτλοι του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η χρονιά για τον όμιλο ήταν εξαιρετικά θετική καθώς λειτούργησε ένας συνδυασμός ευνοϊκών παραγόντων: οι χαμηλότερες τιμές πώλησης των καυσίμων βοήθησαν στην βελτίωση των περιθωρίων εμπορίας, τα περιθώρια διύλισης ενισχύθηκαν περαιτέρω λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών και, σε εγχώριο επίπεδο, η ζήτηση από τις τουριστικές εισροές ήταν ισχυρή συγκρατώντας την μείωση από τις επιπτώσεις των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, οι εξαγωγές παρέμεινα στιβαρές και ως αποτέλεσμα επήλθε ιστορικό ρεκόρ σε επίπεδο οργανικής αλλά και καθαρής κερδοφορίας.

Παράλληλα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του ομίλου της Motor Oil Hellas άφησε τους επενδυτές διπλά ικανοποιημένους: τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων των 173 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την πολύ καλή πορεία των προηγούμενων δύο τριμήνων ενώ ανακοινώθηκε η διανομή προσωρινού μερίσματος 0,15 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή από τα 5,66 ευρώ (χαμηλά Ιανουαρίου) μέσα σε 9 μήνες είχε σχεδόν διπλασιάσει την αξία της ξεπερνώντας τα 11 ευρώ (υψηλό 53 εβδομάδων στα 11,60 ευρώ) και πλέον κινείται στα επίπεδα των 10 ευρώ.

Η συνέχεια

Με τις τάσεις στο κομμάτι της διύλισης να παραμένουν θετικές και να επιστρέφουν σε υγιή περιθώρια, οι αναλυτές σημειώνουν πως ο όμιλος συνεχίζει να ευνοείται από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η Beta Securities σημειώνει πως ο κλάδος των διυλιστηρίων ήταν ο πρωταγωνιστής και των τριών τριμήνων που έως τώρα έχουν δημοσιευτεί. Η χρονιά θα κινηθεί σε ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς η συγκυρία των διεθνών περιθωρίων έχει επανέλθει σε υγιή επίπεδα, καθιστώντας τον κλάδο επενδυτική επιλογή παντός καιρού.

Αντίστοιχα, η Axia Ventures που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα την κάλυψη της ΜΟΗ, δίνει τιμή – στόχο τα 13,60 ευρώ με σύσταση “αγορά” και σημειώνει πως το investment case της εταιρείας, του πλέον σύνθετου διυλιστηρίου στην περιοχή, ξεχωρίζει. Η εταιρεία αναφέρει πως από την απαρχή μείωσης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς και την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολάρια, τα διυλιστήρια έχουν μπει σε έναν ανοδικό κύκλο.

Η ΜΟΗ, σημειώνει η Axia, αναμένεται να κλείσει τη χρονιά σε επίπεδα ρεκόρ με ώθηση από την άνοδο των περιθωρίων διύλισης και το ευνοϊκό συναλλαγματικό περιβάλλον. Η παρουσία του ομίλου στις ξένες αγορές θα παραμείνει έντονη, ενώ οι κινήσεις της διοίκησης στο εσωτερικό συνέβαλαν στην αύξηση του μεριδίου αγοράς. Ακόμη περισσότερο, η ΜΟΗ αναμένεται να ευνοηθεί από την αυξανόμενη προσφορά αργού από περιφερειακούς προμηθευτές καθώς οι πάροχοι ανταγωνίζονται για μερίδια αγοράς. Τέλος, τονίζει η Axia, η ΜΟΗ διαθέτει έναν ισχυρό ισολογισμό ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται σε discount έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της, με προσαρμοσμένο Ρ/Ε για το 2015-16 μεταξύ 4,6x-6,5x και EV/EBITDA στο 3,9x-4,9x.

Τέλος, η UBS σε έκθεσή της διατηρεί σύσταση “αγορά” για τη μετοχή της Motor Oil υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος αξιοποιεί στο μέγιστο το ευνοϊκό περιβάλλον. Όπως αναφέρει η UBS, οι επιπτώσεις των capital controls ήταν μηδαμινές για την εταιρία, η οποία εμφάνισε ταμειακές ροές ύψους 160 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το χρέος της στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, στα 702 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να ανακοινώνει και τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Ο οίκος αυξάνει τις προβλέψεις του για τα EBITDA της ΜΟΗ το 2015 και το 2016 κατά περίπου 6% και τονίζει ότι συνεχίζει να θεωρεί ελκυστική τη μετοχή παρά την άνοδο της μετοχής κατά 75% μέχρι στιγμής στο έτος.

(Capital.gr, 20/12/2015)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar