Skip to main content
| Notaka

«Διπλό φρένο στο λαθρεμπόριο καυσίμων επιχειρεί η κυβέρνηση».

Δύο μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την υποχρεωτική απογραφή όλων των δεξαμενών υγρών καυσίμων, ακόμη και των πολυκατοικιών, καθώς και την τοποθέτηση μοριακών ιχνηθετών – χημικά στοιχεία – στις ποσότητες όλων των πετρελαιοειδών προϊόντων που εκφορτώνονται από τα διυλιστήρια ώστε να παρακολουθείται η διακίνησή τους, αποφασίζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου.

 

Δύο μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την υποχρεωτική απογραφή όλων των δεξαμενών υγρών καυσίμων, ακόμη και των πολυκατοικιών, καθώς και την τοποθέτηση μοριακών ιχνηθετών – χημικά στοιχεία – στις ποσότητες όλων των πετρελαιοειδών προϊόντων που εκφορτώνονται από τα διυλιστήρια ώστε να παρακολουθείται η διακίνησή τους, αποφασίζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ετοιμάζει τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων των πρώτων μέτρων αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης των καυσίμων. Παρεμβάσεις οι οποίες φυσικά εκκρεμούν εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη φοροδιαφυγή. Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα μέτρα έχει γνωστοποιηθεί και στο κουαρτέτο των θεσμών και οι δύο πρώτες αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Η» η πρώτη απόφαση αφορά στην απογραφή όλων των δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων καθώς και λοιπών ενεργειακών προϊόντων, όπως υγραέριο, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συστατικά νοθείας (τουλουόλη κλπ.).

Το περιεχόμενο της, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 κυβικών μέτρων να τις δηλώσουν σε μία ειδική φόρμα που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxis. Τη δήλωση αυτά θα πρέπει να την υποβάλουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων. Αν τελικά υιοθετηθεί το όριο των 4 κ.μ. τότε στη διαδικασία θα μπουν και οι ιδιοκτήτες και ένοικοι των πολυκατοικιών αλλά και των μονοκατοικιών. Για την ακρίβεια στην περίπτωση αυτή θα αναλάβουν τη σχετική υποχρέωση οι διαχειριστές.

Πηγές αναφέρουν στην «Η», ότι για τη μη γνωστοποίηση των δεξαμενών θα προβλέπονται κυρώσεις, οι οποίες θα κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των δεξαμενών. Για την υποβολή των στοιχείων, προφανώς, θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δηλαδή προθεσμία ορισμένων μηνών με καταληκτική ημερομηνία. Η διαδικασία θα είναι απλή, λένε οι πληροφορίες, και θα γίνεται on line.

Μετά τη συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, κλιμάκια αρμόδιων υπαλλήλων θα προχωρήσουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διασταυρώσουν αφενός τα στοιχεία που δηλώθηκαν, ενώ οι έρευνες θα επικεντρωθούν και σε πιθανά σημεία τα οποία θεωρούνται ύποπτα ως προς τη μη συμμόρφωση με την υπουργική απόφαση.

Απουσία μητρώου 
Η ανάγκη λήψης της απόφασης αυτής ήλθε λόγω της απουσίας μητρώου των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων. Έτσι κανένας αρμόδιος φορέας καμία δημόσια αρχή δεν έχει ιδέα για το πόσες δεξαμενές υπάρχουν στη χώρα. Η εικόνα αυτή ισχύει και για τους αποθηκευτικούς χώρους των βενζινάδικων, των ιδιωτικών πρατηρίων σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τις κατοικίες. Με την καταγραφή τους θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος.

Η δεύτερη απόφαση που θα ληφθεί θα αφορά τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων. Αν και ισχύει νομοθετική ρύθμιση από το 2012 εντούτοις δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση ενεργοποίησης της διάταξης μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

Πληροφορίες της «Η», θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εταιρίες που παράγουν μοριακούς ιχνηθέτες και παρέχουν όλες τις υπηρεσίες από την τοποθέτησή τους μέχρι και την παρακολούθηση των ποσοτήτων.

Ο μοριακός ιχνηθέτης είναι ουσιαστικά χημικό στοιχείο, το οποίο τοποθετείται στις ποσότητες των υγρών καυσίμων και είναι δυνατή η παρακολούθηση της διακίνησης τους σε όλα τα στάδια. Δεν διασπώνται, ενώ εντοπίζουν τη νοθεία και την πρόσμιξη με άλλες ουσίες.

Αυτά τα στοιχεία θα τοποθετούνται στα καύσιμα από τη στιγμή που εκφορτώνονται από τα διυλιστήρια στα βυτιοφόρα οχήματα. Στα σημεία αυτά θα υπάρχουν ειδικοί υπάλληλοι οι οποίοι με κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό θα ειδοποιούν μία κεντρική αρχή για την ιχνηθέτηση των ποσοτήτων, οι οποίες και θα παρακολουθούνται από το διυλιστήριο μέχρι και την κατάληξη τους στις δεξαμενές τελικών καταναλωτών.

Αξίζει να επισημανθεί, όπως αναφέρουν πηγές στην «Η», πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται στο να εκδώσει και τις υπόλοιπες εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου όπως η τοποθέτηση συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα οχήματα και τα πλωτά μέσα, η εγκατάσταση συστημάτων εισροών ? εκροών στις δεξαμενές δημοσίων και ιδιωτικών πρατηρίων αλλά και ο έλεγχος στα τελωνεία με ακτίνες X-RAY των βυτιοφόρων οχημάτων που εξάγουν καύσιμα.

Τέλος Ιανουαρίου
Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα μέτρα έχει γνωστοποιηθεί και στο κουαρτέτο των θεσμών και οι δύο πρώτες αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Ανω των 4 κυβικών μέτρων
Θα υποχρεώνονται όλοι οι ιδιοκτήτες δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 κυβικών μέτρων να τις δηλώσουν σε μία ειδική φόρμα που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxis.

Πηγή: «Ημερησία», Χρήστος Κολώνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!