Skip to main content
| Notaka

«ΜΟΗ: Επιστροφή στον αστερισμό των μερισμάτων».

Είχαμε αφήσει να εννοηθεί ότι μόλις βελτιωθεί η κατάσταση θα επανεξετάσουμε τη διανομή μερίσματος, ήταν κάτι που το οφείλαμε στους μετόχους μας που ήταν πολύ υπομονετικοί.

 

Είχαμε αφήσει να εννοηθεί ότι μόλις βελτιωθεί η κατάσταση θα επανεξετάσουμε τη διανομή μερίσματος, ήταν κάτι που το οφείλαμε στους μετόχους μας που ήταν πολύ υπομονετικοί. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζουμε σε αυτό το κομμάτι να κινούμαστε συνετά, σχολίασε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Όιλ Ελλάς Π. Τζαννετάκης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του ομίλου. Ο ίδιος περιέγραψε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η διοίκηση της ΜΟΗ στα τέλη του πρώτου τριμήνου για την εισήγηση που θα κάνει προς τη ΓΣ των μετόχων για το κανονικό μέρισμα. Πρώτος παράγοντας θα είναι οι χρηματοροές, που ήδη λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του περιορισμού των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης που έχει απελευθερώσει ρευστότητα εμφανίζονται βελτιωμένες, δεύτερο θα είναι η απόδοση του ομίλου στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 και στο πρώτο του 2016 και τρίτο η σταδιακή επαναφορά του μερίσματος στα επίπεδα των παραδοσιακών επιστροφών που συνηθίζει να επιφυλάσσει ο όμιλος προς τους μετόχους του. Δεν μπορούμε από το μηδέν να πάμε στο εκατό, θα πάμε πρώτα στο εξήντα με εβδομήντα τοις εκατό, σχολίασε χαρακτηριστικά ο αν. διευθύνων της ΜΟΗ. 

Τώρα ως προς τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξαιρετική επίδοση των θυγατρικών του ομίλου στον τομέα της λιανικής όπου παρά τα capital controls και τη συνολική πτώση της αγοράς σε μεσοσταθμικό ποσοστό 6% (12% τον Ιούλιο, 4% τον Αύγουστο και λίγο λιγότερο το Σεπτέμβριο) οι εταιρείες του ομίλου Shell, Avin και Cyclon κατάφεραν να κερδίσουν μερίδια. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξε το ιδιολειτουργούμενο δίκτυο αλλά και η αποδοχή των πιστωτικών καρτών που διευκόλυνε τους πελάτες το επίμαχο διάστημα με αποτέλεσμα να καταγραφεί η εν λόγω αύξηση. Σημειώνεται ότι όπως αναφέρθηκε, το τελευταίο διάστημα και η Avin έχει αυξήσει τα ιδιολειτουργούμενα πρατήριά της. 

Ως προς την προμήθεια αργού, ο όμιλος που ήδη έχει ένα ευρύ καλάθι επιλογών από ποιότητες και προμηθευτές αργού περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορεί άμεσα να ξεκινήσει τις προμήθειες, ανάλογα βεβαίως με τη διαθεσιμότητα αλλά και τους όρους. 

Παράλληλα όπως αναφέρθηκε, ο όμιλος έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Πειραιώς για την αλλαγή του προφίλ ενός δανείου που ωριμάζει, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2016 και η οποία θα μετατρέπει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σε μακροπρόθεσμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος αναμένει ότι τα χρηματοοικονομικά κόστη θα περιοριστούν σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ψηφιστεί και ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα. 

Τέλος σχέση με τις επενδύσεις αυτές παραμένουν χαμηλές στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ χωρίς να αναμένεται αλλαγή της πολιτικής τα επόμενα 2 – 3 χρόνια. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr, 20/11/2015)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!