Skip to main content
| Notaka

«Κυβερνητικό πρόκριμα για το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης με συμμετοχή και της ΔΕΠΑ».

Σε ένα “συγχωνεύονται” τα δύο υφιστάμενα σχέδια για πλωτό τέρμιναλ υγροποιημένου αερίου LNG  στη Βόρεια Ελλάδα, και όλα δείχνουν ότι επιλέγεται αυτό της Αλεξανδρούπολης, με συμμετοχή και της ΔΕΠΑ.

 

 

Σε ένα “συγχωνεύονται” τα δύο υφιστάμενα σχέδια για πλωτό τέρμιναλ υγροποιημένου αερίου LNG  στη Βόρεια Ελλάδα, και όλα δείχνουν ότι επιλέγεται αυτό της Αλεξανδρούπολης, με συμμετοχή και της ΔΕΠΑ.

 

Τις εξελίξεις αυτές, όπως και το αμερικανικό ενδιαφέρον τόσο για τη κατασκευή τερματικού στη Β. Ελλάδα όσο και για τη προμήθεια LNG, επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο περιθώριο της τελετής υπογραφής των δανειακών συμβάσεων μεταξύ της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων και των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ.

 

Ως γνωστόν, εδώ και καιρό βρίσκεται στα “σκαριά” μια ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί επισήμως κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο.

 

Το σκεπτικό είναι να ενεργοποιηθεί το αδειοδοτημένο από το 2011 σχέδιο για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. 

 

Πως θα αξιοποιηθεί το έργο; Μέσω κοινοπραξίας στην οποία θα συμμετέχουν η Gastrade, η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

 

Εφόσον συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την πρώτη αμερικανική εταιρεία που θα εξάγει LNG από σχιστολιθικό αέριο και η οποία έχει ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

 

Συγκεκριμένα, η Cheniere Energy, με επικεφαλής τον λιβανικής καταγωγής Σαρίφ Σουκί, θα τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με σχιστολιθικό αέριο, το οποίο προηγουμένως θα έχει επανυγροποιήσει στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Αμερική.

 

Από την Αλεξανδρούπολη, το αμερικανικό αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων. Για τα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην Κροατία (Adria LNG).

 

Στο σχέδιο είχε αναφερθεί ακροθιγώς ο κ. Κέρι κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Β. Ελλάδα μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή σταθμού LNG.

 

Σε τεχνικό επίπεδο, τρεις γνωστές αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

 

Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, θα δώσει σάρκα και οστά στη στρατηγική απεξάρτησης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει πολύ νωρίτερα από τον TAP εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας.

 

Η περιοχή της Β. Ελλάδας διαθέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός περιφερειακού Gas Trading Hub στο οποίο θα μπορεί μελλοντικά να φτάνει αέριο και από τα νέα κοιτάσματα στην περιοχή της Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος).

 

Κομβικό ρόλο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου παίζει ο αγωγός IGB και αυτός είναι ο λόγος που προ μερικών εβδομάδων εβδομάδα επισκέφτηκε την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χόχσταϊν, ζητώντας από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά την επίσπευσή του.

 

πηγή : EnergyPress.gr

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!