Skip to main content
| Notaka

«Προχωράει η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis – Καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων».

Με το νέο σύστημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η μη απόδοση του ΦΠΑ και να μπει «φρένο» στην έκδοση «πλαστών» αποδείξεων από «μαϊμού» φορολογικές ταμειακές μηχανές.

 

Στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, μέτρο το οποίο θα οδηγήσει και στην κατάργηση της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών για τους επιτηδευματίες.

Το σχέδιο της online σύνδεσης των ταμειακών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται από το 2011 στα συρτάρια της Καραγιώργη Σερβίας αλλά δεν προχώρησε ποτέ παρά το γεγονός ότι είχε γίνει προεργασία, είχαν δοθεί οι πρώτες άδειες ταμειακών μηχανών νέου τύπου και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαθέτει τον server για τη συγκέντρωση των δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να «τρέξουν» το σχέδιο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το μέτρο θα ενεργοποιηθεί για τις επιχειρήσεις με «υψηλές υποψίες φοροδιαφυγής» και αργότερα σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ.

Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

Με το νέο σύστημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η μη απόδοση του ΦΠΑ και να μπει «φρένο» στην έκδοση «πλαστών» αποδείξεων από «μαϊμού» φορολογικές ταμειακές μηχανές.

Ωστόσο δεν εξασφαλίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων στους πολίτες για να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη για κάθε συναλλαγή τους.

Τούτο θα οδηγήσει και στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μετά από απανωτές παρατάσεις, επειδή  δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί ακόμη η υποβολή των στοιχείων για τις συναλλαγές του 2014, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει και νέα παράταση υποβολής των καταστάσεων για το 2014 και για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, οι οποίες λήγουν κανονικά αύριο και στο τέλος Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Η προθεσμία για το 2014 αναμένεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και της προθεσμίας για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015 έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!