Skip to main content
| Notaka

«Ανάβουν φωτιές 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Διάσταση απόψεων μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για τη μεταφορά φορολογικών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. Η απαίτηση για «ξεσκαρτάρισμα» και η αντιδράσεις. Προχωρά η μετακίνηση υπαλλήλων στην νέα υπηρεσία.

 

Με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου και της πρώτης δέσμης προαιπαιτούμενων, έως τις 30 Οκτωβρίου, αύριο δηλαδή θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 500 υπάλληλοι. Η μεταφορά τους εντάσσεται στο σχέδιο ενσωμάτωσης των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το όλο σχέδιο όμως, ξεκίνησε στραβά. Με γκρίνια από τους υπαλλήλους αρχικά και με γκρίνια των δανειστών στη συνέχεια. Στο μεσοδιάστημα, αποπέμφθηκε η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, οπότε το θέμα έμπλεξε περαιτέρω.

Οι καλόπιστοι, σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο και ως εκ τούτου είναι μοιραίο να υπάρχουν καθυστερήσεις. Άλλοι πάλι, συνδέουν την εμπλοκή με τη γνωστή «ρετσινιά» που κόλλησαν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με τη στάση τους. Η ρετσινιά δεν είναι άλλη από το χαρακτηρισμό «μαγαζί γωνία», τον έλεγχο του οποίου καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έχει δείξει διατεθειμένη να χάσει.

Και τώρα, με νόμο στις διατάξεις του οποίου έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, το ΣΔΟΕ θα περάσει στην οσονούπω ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ή Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων ή όπως αλλιώς αποφασιστεί να ονομαστεί.

Το βέβαιο είναι ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην ανεξαρτησία αυτής της νέας Αρχής. Όπως ακριβώς επιμένουν στην παρούσα φάση, να γίνει ξεσκαρτάρισμα των υποθέσεων που θα σταλούν στη ΓΓΔΕ και να μην «τσουβαλιαστούν» 60.000 υποθέσεις.

Γκρίνια

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε ότι για τους εκπροσώπους των «θεσμών», η υπόθεση ΣΔΟΕ θεωρείται κομβικής σημασίας. Υπήρξε μια «περίεργη επιμονή» από την πλευρά των δανειστών αναφέρει στέλεχος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις,να μεταφερθούν μόνο 3.500 υποθέσεις από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πληροφορίες αναφέρουν πως πρότεινε να μεταφερθεί το σύνολο των υποθέσεων ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για ενδεχόμενο «κουκούλωμα» και σε συνδυασμό με τις διατάξεις για παράταση κατά ένα έτος της προθεσμίας παραγραφής υποθέσεων (όσων λήγει στο τέλος του έτους) να μη μείνει εκτός ελέγχου καμία μεγάλη υπόθεση.

Αυτή είναι η κυβερνητική διάσταση. Από την άλλη πλευρά όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «περίεργη επιμονή» δεν αφορά σε τίποτα περισσότερο από ένα ξεσκαρτάρισμα της ήρας από το σιτάρι. Αν μεταφερθούν 60.000 υποθέσεις στη ΓΓΔΕ, με τις δεδομένες ελλείψεις σε προσωπικό, θεωρείται βέβαιο, πως στο τέλος του επόμενου έτους κάποιες θα παραγραφούν. Κάποιες άλλες δεν θα προλάβουν καν να ανοίξουν.

Και καθυστέρηση

Άσχετα αν θα επικρατήσει τελικά η άποψη των δανειστών ή της κυβέρνησης αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται πριν το τέλος Νοεμβρίου. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την αποπομπή της Κ. Σαββαϊδου από την ΓΓΔΕ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί πως δεν μπορεί να επιφορτίσει με ένα τέτοιο «βάρος» τον υπηρεσιακό Γενικό ΓραμματέαΓ. Μπάκα και ως εκ τούτου, η μεταφορά του ΣΔΟΕ θα πρέπει να γίνει αφού επιλεγεί ο νέος Γραμματέας της Φορολογικής Διοίκησης.

«Δεν μπορείς να αποδόσεις στον υπηρεσιακό ΓΓΔΕ τέτοιο βάρος» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος. Αν υποθέσουμε ότι οι διαδικασίες επιλογής του νέου ΓΓΔΕ θα ξεκινήσουν άμεσα, σε κάθε περίπτωση θα περάσει ένα εικοσαήμερο μέχρι την επιλογή του. Κάπου εκεί θα έρθουν και οι υποθέσεις.

Για τη μεταφορά των υπαλλήλων, πάντως, αναμένεται εντός των ημερών σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Έλενα Λάσκαρη 
e.laskari@euro2day.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!