Skip to main content
| Notaka

«Ένας βουβός εμπορικός πετρελαϊκός πόλεμος».

Το μερίδιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά του πετρελαίου βρίσκεται υπό απειλή. Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και η επικείμενη επανεμφάνιση του Ιράν. Τι εκτιμούν αναλυτές  της αγοράς.

 

Πόλεμος για την ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί ακόμα περισσότερο όταν το Ιράν θα διεκδικήσει μερίδιο.

Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα άλλαξαν όταν η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ακολουθήσει μία πιο επιθετική εμπορική πολιτικήπροκειμένου να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά της γηραιάς ηπείρου.

Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους ακριβείς όρους της προμήθειας του σαουδαραβικού πετρελαίου εν τούτοις ρώσοι αναλυτές επισήμαναν πρόσφατα ότι: “Μπορεί κανείς να συμπεράνει από την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ότι το βαρέλι του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα κοστίσει στους ευρωπαίους καταναλωτές $ 48-49, δηλαδή $4-5 φθηνότερο από ένα βαρέλι ρώσικου πετρελαίου απο τα Ουράλια (ακατέργαστο)», και πρόσθεταν ότι ενδεχομένως η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να προσφέρει μια πρόσθετη έκπτωση των $0,5-1.

Ο ανταγωνισμός αυτός ουσιαστικά στοχεύει στο να περιοριστεί το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται, ότι αυτή τη στιγμή, η Ρωσία καλύπτει περίπου το 25% των αναγκών πετρελαίου της Ευρώπης.

Αυτό το έτος, οι προμήθειες έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 5,5% (97,6 εκατομμύρια τόνους). Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το επόμενο έτος η Ρωσία μπορεί να χάσει έως και το ένα τρίτο του ποσοστού αυτού.

Εντούτοις , η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας δεν θα είναι εύκολη. Όπως επισημαίνουν ειδικοί: “τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια για να μεταβούν σε νέα δεδομένα χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις και αλλαγή των υφιστάμενων εφοδιαστικών αλυσίδων. Αυτό, σημαίνει επιπλέον κόστος. Ακόμη και η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος για τις απαραίτητες επενδύσεις.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι μία επιλογή προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επικείμενο ανταγωνισμό που θα δεχθεί από τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Η επικείμενη εμφάνιση του Ιράν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αλλάζει το τοπίο και διαφοροποιεί τα δεδομένα για το Ριάντ , το οποίο προσπαθεί να εδραιώσει την θέση του στην αγορά πριν την εμφάνιση της Τεχεράνης. Και αυτή είναι η πραγματική αιτία της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη, επισημάνουν.

Όποια και από τις δύο ερμηνείες και αν ισχύει, το σίγουρο είναι ότι το μερίδιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά του πετρελαίου είναι υπό απειλή. Άλλωστε, η προσέγγιση της Μόσχας με την Τεχεράνη σε μία σειρά γεωπολιτικών θεμάτων όπως πχ της Συρίας μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια αυτού του ενεργειακού εμπορικού ανταγωνισμού.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!