Skip to main content
| Notaka

«ΕΕ: Αποστολή αιτιολογημένης γνώμης στη Φιλανδία για τα πετρελαϊκά αποθέματα».

Με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Φινλανδία να διασφαλίσει την πλήρη μεταφορά της οδηγίας για τα πετρελαϊκά αποθέματα στο εθνικό της δίκαιο.

 

Με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Φινλανδία να διασφαλίσει την πλήρη μεταφορά της οδηγίας για τα πετρελαϊκά αποθέματα στο εθνικό της δίκαιο.

Η εν λόγω Οδηγία (2009/119/EΚ), η οποία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο της χώρας ως τις 31 Δεκεμβρίου τυ 2012, απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διατηρούν αποθέματα αργού πετρελαίου και/ή προϊόντων πετρελαίου που να αντιστοιχούν σε 90 τουλάχιστον ημέρες μέσων ημερήσιων καθαρών εισαγωγών ή σε 61 ημέρες μέσης ημερήσιας εσωτερικής κατανάλωσης, ανάλογα με το ποια από τις δύο ποσότητες είναι μεγαλύτερη.

Δεδομένου του μεριδίου που κατέχει το πετρέλαιο στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ και της ισχυρής εξωτερικής εξάρτησης της ΕΕ από τον εφοδιασμό με αργό πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα, η διατήρηση των απαιτούμενων ελάχιστων αποθεμάτων έχει ζωτική σημασία για την εγγυημένη πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα πετρελαίου.

Σήμερα η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στη Φινλανδία, η οποία έχει μεταφέρει μόνο μερικώς τις απαιτήσεις της οδηγίας στο εθνικό της δίκαιο. Για παράδειγμα, η Φινλανδία δεν έχει μεταφέρει τις απαιτήσεις σχετικά με τη φυσική προσβασιμότητα των αποθεμάτων και την ποσότητά τους.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει κατά σειράς κρατών-μελών που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους μεταφοράς. Το αυτό έπραξε και για άλλα κράτη-μέλη, αφότου διεξήγαγε συστηματικό έλεγχο ως προς την ενσωμάτωση των μέτρων της οδηγίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία περατώθηκε, καθώς τα κράτη-μέλη εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους ως προς τη μεταφορά της οδηγίας.

Πλέον, η χώρα έχει προθεσμία 2 μηνών για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, μετά την πάροδο της οποίας η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει εναντίον της στο Δικαστήριο της ΕΕ.

πηγή : EnergyPress.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!