Skip to main content
| Notaka

«Πέφτουν οι Τιμές στο Πετρέλαιο Θέρμανσης».

Σημαντική μείωση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τις τελευταίες μέρες. Παρόλα αυτά υποτονική η ζήτηση, λόγω υψηλών θερμοκρασιών στις περισσότερες περιοχές. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε αστικά κέντρα και περιφέρεια. Τι εκτιμούν οι εταιρείες για την κατανάλωση.

 

Σε χαμηλές πτήσεις κινούνται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και η κατανάλωσή του. Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της περιόδου διανομής, οι τιμές λιανικής μειώθηκαν έναντι της 15 Οκτωβρίου κατά περίπου 4 λεπτά το λίτρο, δηλαδή από 84 στα 80 λεπτά, ενώ ήδη καταγράφονται και τιμές γύρω στα 78 λεπτά. 

Η πτωτική τάση των τιμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς είναι ο βασικός λόγος που το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις για το ύψος και τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, αναμένοντας την σταθεροποίηση τους. Έτσι δεν αποκλείεται το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και πετσοκομμένο στο μισό έναντι του περσινού (105 έναντι 210 εκατομμυρίων συνολικά), να διανεμηθεί σε πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων με αποδεδειγμένα πολύ χαμηλά εισοδήματα, και σε κατοίκους περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να εξοικονομηθούν περισσότεροι πόροι, από τις μειωμένες αιτήσεις, κάτι που συνέβη και πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών, η τιμή διυλιστηρίου μαζί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (230 ευρώ τα 1.000 λίτρα) στις 21 Οκτωβρίου ήταν 587,6 ευρώ. Με τον συνυπολογισμό δε του ΦΠΑ και του εμπορικού περιθωρίου η τιμή για παραδόσεις σε αστικά κέντρα ή κοντά σε αποθηκευτικούς χώρους, διαμορφώνεται λίγο κάτω από 80 λεπτά το λίτρο (78-79 λεπτά). 

Η πτωτική τάση στην τιμή του θέρμανσης, καταγράφεται εν πολλοίς και στις τιμές λιανικής που δίνουν οι πρατηριούχοι και μεταπωλητές σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα στην Αττική η επικρατέστερη τιμή είναι σήμερα 82-83 λεπτά το λίτρο, ενώ υπάρχουν πωλητές που δίνουν ακόμη και 77, 4 λεπτά, δηλαδή 774 ευρώ τα 1.000 λίτρα. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην Θεσσαλονίκη με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 77 και 83 λεπτών το λίτρο.

Στην περιφέρεια και ιδίως στους νομούς που καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 82 και 88 λεπτών (Δράμα), 82 και 85 λεπτών (Ιωάννινα), 81 και 86 λεπτών (Φλώρινα), 85 και 87 λεπτών (Καστοριά), 82 και 86 λεπτών (Κοζάνη). Γενικά πάντως ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες βόρειες περιοχές της χώρας όπου η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλή (Μέτσοβο, Ζαγόρι, Βίτσι, Σέρβια, Μελίτη, Γρεβενά κα, η τιμή σπάνια ξεπερνά τα 85-86 λεπτά. Εκτιμάται δε ότι εφόσον διατηρηθεί η πτωτική τάση στις τιμές, θα υποχωρήσουν και οι τιμές λιανικής.

Η κατανάλωση

Τέλος αναφορικά με την εξέλιξη στην κατανάλωση υγρών καυσίμων, πηγές της αγοράς έλεγαν στο Euro2day.gr ότι μετά το δύσκολο καλοκαίρι στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε μεγάλη μείωση της ζήτησης λόγω των capital controls, η αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά για την αγορά, επαναφέροντας τους όγκους στα κανονικά τους επίπεδα.

Για την ώρα πάντως η ζήτηση παραμένει υποτονική, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν απαιτούν θέρμανση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπλέον η φημολογία περί μείωσης του ειδικού φόρου, κάτι που υπόσχονταν κυβερνητικά στελέχη, συγκράτησαν όσους ήθελαν να αγοράσουν πετρέλαιο, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες σε ό,τι αφορά στον φόρο, δείχνουν ότι θα παραμείνει στα 0,23 ευρώ το λίτρο.

(euro2day.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!