| Notaka |

«”Ομιχλώδες” Τοπίο για την Τιμή στο Πετρέλαιο Θέρμανσης».

Η ρήση «όλα στο παρά πέντε» επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά. Αν και την Πέμπτη ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, εντούτοις ουδείς γνωρίζει σε ποια τιμή θα διατίθεται και πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

 

Η ρήση «όλα στο παρά πέντε» επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά. Αν και την Πέμπτη ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, εντούτοις ουδείς γνωρίζει σε ποια τιμή θα διατίθεται και πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Πέντε μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στη διαμόρφωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και ποια θα είναι η τύχη του επιδόματος. Η μνημονιακή υποχρέωση για περιορισμό κατά το ήμισυ της δαπάνης του οικονομικού βοηθήματος έχει αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο σε ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να κρατήσει όσο το δυνατό χαμηλότερη την τιμή του πετρελαίου και ενδεχομένως και το επίδομα αλλά προφανώς «ψαλιδισμένο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται δύο σχέδια με μοναδικό σύμμαχο την, ούτως ή άλλως, χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Το πρώτο οδηγεί σε πτώση της τιμής του κατά 20% σε σχέση με πέρυσι αλλά με περικοπές στη χορήγηση του επιδόματος. Αυτές είτε θα προκαλέσουν μείωση κατά 50% του ύψους του βοηθήματος είτε σε «ψαλίδισμα» των κριτηρίων ώστε να μικρύνει ο αριθμός των δικαιούχων. Το δεύτερο σενάριο βγάζει μεγάλη μείωση -35% σε σχέση με πέρυσι- της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, όμως περιλαμβάνει την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.

Η μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περιορισμό κατά το ήμισυ της δαπάνης του επιδόματος θέρμανσης έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η συνέχιση της οικονομικής ύφεσης ρίχνει κι άλλο τα εισοδήματα με αποτέλεσμα να αυξάνει τον αριθμό των δικαιούχων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για αγορά πετρελαίου. Έτσι ανεβαίνει και η δημόσια δαπάνη.

Δαπάνη

Πέρυσι, πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά πήραν το επίδομα του 0,35 ευρώ το λίτρο με τη σχετική δαπάνη να αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης τα μεγέθη αυτά αναμένεται φέτος να εκτιναχθούν.

Έτσι, το κουαρτέτο των θεσμών μπροστά στον εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών απαίτησε, και η κυβέρνηση συμφώνησε στο μνημόνιο του καλοκαιριού, να περικοπεί κατά το ήμισυ το σχετικό ποσό.

Στα σενάρια του υπουργείου, «σύμμαχος» είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2016.

Κι εδώ ξεκινά το πρώτο σενάριο. Αν ακολουθήσει την περσινή οδό τότε ο φόρος θα πρέπει να κατέβει στο 0,23 ευρώ το λίτρο, από 0,33 που είναι σήμερα. Με βάση και τα τελευταία επίσημα στοιχεία η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 0,85 ευρώ το λίτρο. Είναι χαμηλότερη 20% σε σχέση με πέρυσι (1,06 ευρώ το λίτρο). Αν μειώσει κατά 50% το επίδομα δηλαδή το κατεβάσει στο 0,18 ευρώ το λίτρο τότε οι δικαιούχοι του θα το αγοράζουν προς 0,68 ευρώ το λίτρο. Σε αυτό το σενάριο, βέβαια, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να «ψαλιδιστούν» τα κριτήρια υπαγωγής στη διαδικασία του επιδόματος. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αν διατηρηθεί το περσινό επίδομα του 0,35 ευρώ, είτε ακόμη και με το νέο μειωμένο βοήθημα. Στην περίπτωση που παραμείνει η ενίσχυση του 0,35 ευρώ τότε οι δικαιούχοι θα το αγοράζουν το πετρέλαιο 0,50 ευρώ το λίτρο.

Σενάρια

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΦΚ στο 0,10 ευρώ το λίτρο από το 0,33 ευρώ. Αυτό είναι πιο κοντά στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για φόρο 0,06 ευρώ το λίτρο. Έτσι η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,69 ευρώ το λίτρο, ήτοι χαμηλότερη κατά 35% από πέρυσι. Το «plan B» καταργεί το επίδομα τελείως. Ωστόσο, εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας εσόδων λόγω της μεγάλης μείωσης του φόρου. Ο αντίλογος όμως έρχεται από το γεγονός της αύξησης της κατανάλωσης που θα δημιουργηθεί λόγω της χαμηλής τιμής. Αν και βέβαια, και αυτό θα εξαρτηθεί κι από τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα πρατήρια, οι διανομείς και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών προσδοκούν πολλά από τη φετινή χειμερινή αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και ιδίως τα τελευταία γεγονότα του καλοκαιριού (δημοψήφισμα, capital controls) ρίχνουν τις πωλήσεις των υγρών καυσίμων. Την τελευταία εξαετία οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσαν κατά 42%, του πετρελαίου θέρμανσης 60% και του ντίζελ κίνησης 15%.

Πάνω από 2.500 βενζινάδικα έχουν κλείσει, ενώ και αρκετές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών περνούν στο «κόκκινο» λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί φέτος ανοδικά, καθώς πολλά νοικοκυριά εξάντλησαν τα αποθέματα που είχαν πέρυσι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών του χειμώνα.

Στον αντίποδα, βέβαια, οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και φέτος, με αποτέλεσμα η αγορά μεγάλων ποσοτήτων να μην είναι εφικτή. Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών ετοιμάζουν και για αυτή τη χειμερινή σεζόν προωθητικές ενέργειες και προσφορές για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών ως προς την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

(Πηγή: Ημερησία)

ADR ANT1 BP Brent covid-19 Fuel Pass interlock MOTOR OIL myData OPEC PLATTS Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αλβανία Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κιουρτζής Θέμης Κρήτη Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΕΚ ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα νοθεία περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!